Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 06 Haziran 2016 - 10:38 Yorum: 0

1 Liralık Elektrikle 250 Kilometre Yol Giden Elektronik Araç Londra Yolunda

Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencilerinin tasarladığı 1 liralık elektrik ile 250 kilometre yol giden elektronik araç, Londra'da düzenlenecek...

1 Liralık Elektrikle 250 Kilometre Yol Giden Elektronik Araç Londra Yolunda

Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencilerinin tasarladığı 1 liralık elektrik ile 250 kilometre yol giden elektronik araç, Londra'da düzenlenecek Shell Eco-Marathon'da Türkiye'yi temsil edecek.

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'ndan 2 yıl üst üste kupalarla dönen Çukurova Üniversitesi'nin Elektromobil Takımı, 30 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında İngiltere'de düzenlenecek Shell Eco-Marathon'unda yarışmak için davet aldı. Öğrenciler, "1.5 Adana" ve "Akıncı" isimli elektromobil araçların ardından Shell Eco-Marathon için yeni bir araç tasarladı.

ÇÜ Makina Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Çağrı Uzay, TÜBİTAK'ın geçen yıl düzenlediği Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda kurul özel ödülü aldıklarını belirterek tasarladıkları araçlar hakkında bilgiler verdi. 2013 yılından bu yana elektromobil araçları tasarladıklarını anlatan Uzay, maraton yarışlarına katılmak için "Akıncı" isimli araçlarını revize ederek çalışmaya başladıklarını kaydetti.

"HEDEFİMİZ KESİNLİKLE BİRİNCİLİK"

Aracın şasisinin karbon fiberden üretildiğini anlatan Uzay, oldukça hafif bir araç yapmaya çalıştıklarını anlattı. Aracın motor hariç yüzde 90'ının da yerli üretim olduğunu dile getiren Uzay, rekabet güvenliği için aracın ağırlığını ve hız kapasitesini açıklamadı. Uzay, araç hakkında şu bilgileri aktardı:

"Genelde popüler bilgi olarak takip ettiğimizde "1 lira ile ne kadar gidiyor" veya 1 kw/H ne kadar yol alıyor" gibi. "1.5 Adana" adlı aracımız 1 lira ile 100 kilometre yol gidiyordu. "Akıncı" 1 lira ile 160 kilometre yol gidiyordu. Yaptığımız hesaplamalara göre bu araçla ise 1 lira ile yaklaşık 240-250 kilometre yol gitmesi bu da 1 kw/H ile yaklaşık 300 kilometre yol gideceğimiz anlamına geliyor. Yarış ne getirir, ne götürür orada göreceğiz. Hedefimiz Shell Eco-Marathon'da ilk 5'i zorlamak ve TÜBİTAK'ta ise da kesinlikle birincilik."

Çukurova Üniversitesi Elektromobil Takımı'nın günlerce süren yoğun emeklerinin ardından tamamladığı Akıncı 2 ve yarış ekibi, Shell Eco-Marathon'a katılmak için hava yoluyla geçtiğimiz gün Londra'ya gönderildi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber