Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 23 Ekim 2014 - 14:53 Yorum: 0

1. Uluslararası Ticaret Kongresi

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Metin:

1. Uluslararası Ticaret Kongresi

BURDUR (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "2023 hedefimiz Türkiye'yi dünyada en kolay ve güvenli ticaretin yapıldığı ülke haline getirmek. Bu kapsamda özellikle kayıt dışı ekonomiyle yasa dışı ticaretle mücadelemiz devam ediyor" dedi.

Metin, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesince (MAKÜ), konferans salonunda düzenlenen 1. Uluslararası Ticaret Kongresi'nde, mali disiplin sayesinde Türkiye'nin yüzde onlara varan bütçe açıklarının yüzde 1'lerin altına indiğini kaydetti.

Türkiye'nin şu an gelinen noktada Avrupa Birliği ülkeleri arasında 6'ncı, dünyada 16'ncı büyük ekonomi haline geldiğini anlatan Metin, gayrisafi hasılada fert başına düşen milli gelirdeki rakamın 3 bin 400 dolarlardan, 10 bin 800 dolarlara yükseldiğini belirtti.

Metin, Türkiye'nin içine kapanık bir ülke olmaktan çıktığını, dünyaya entegre olmuş, dünyaya açılmış, dünyanın her tarafına ihracat yapan, ekonomik faaliyet gösteren bir ülke haline geldiğini vurguladı.

Bu kapsamda 2002 yılında Türkiye'nin ihracatının 30 milyar dolar, ithalatının da 60 milyar dolarlar civarında olduğunu bildiren Metin, "Toplam 90 milyar dolarlık dış ticaret hacmi vardı. Bugün gelinen noktada 150 milyar dolar ihracat, 250 milyar dolar ithalatla 400 milyar doları aşkın dış ticaret hacmimiz bulunuyor" diye konuştu. 

-  "Hedef Türkiye'yi en kolay ve güvenli ticaretin yapıldığı ülke haline getirmek"

Metin, 2011 yılında yapılan kanun ve kararname ile bakanlıklarının yeniden yapılandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bu yapılanma neticesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevine başladı. Bakanlık olarak 2011 yılından beri tüm uygulamalarımızı şu ilke üzerine kurduk: En kolay ticaret, en güvenli ticaret. Bundan kastımız Türkiye'nin dünyada ticaretin en kolay yapıldığı ve yine en güvenli şekilde, yani yasa dışı ticaretin de önüne geçen bir anlayış, ilkeyle yapılmasına yöneliktir. 2011 yılından bu yana yeniden yapılanma sürecinde ülkemize bu hedefi koyduk. 2023 hedefimiz Türkiye'yi dünyada en kolay ve güvenli ticaretin yapıldığı ülke haline getirmek. Bu kapsamda özellikle kayıt dışı ekonomiyle yasa dışı ticaretle mücadelemiz devam ediyor."

- "Gümrükteki hız yüzde 3'ten yüzde 70'e çıktı"

Metin, hız ve zamanın ticarette en önemli unsurlar arasında bulunduğunu, bu kapsamda gümrük işlemlerindeki hızı en üst seviyeye çıkardıklarını söyledi.

Yaklaşık 3 yılda 4 bine yakın personel aldıklarını ifade eden Metin, "Bu sayede gümrük işlemlerinde personel açığımızı gidermiş olduk. İşlemlerde zaman tasarrufu sağladık. 2002 yılında baktığımızda, gümrük işlemlerinde yüzde 3'ü, yani 100 işlemden 3'ü bir dakikanın altında işlem görürken, şu anda yüzde 70'i bir dakikanın altında bitmektedir" dedi. 

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Metin ile Burdur Valisi Hasan Kürklü, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketi verdi. 

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı da Metin'e, üzerinde Mehmet Akif Ersoy'un resminin bulunduğu tablo hediye etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber