Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Sağlık 11 Ekim 2016 - 14:58 Yorum: 0

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, dünyada yaşam konuşlarının gittikçe ağırlaştığına dikkat çekerek, "Tüm farklılıklarımıza karşın ötekinin farkında olma, asgari müştereklerde birleşme ve dayanışmadan başka bir çaremiz yoktur" diye belirtti.

"10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü" ve "Psikolojik İlk Yardım" konusunda bir açıklama yapan Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından ilk kez 1992 yılında kutlanan 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde; ülkelerin ve dünyanın ruh sağlığı sorunlarının, ruh sağlığı politikalarının toplumun ve kamuoyunun gündemine taşınması, farkındalık yaratılması ve sorunların çözüme kavuşturulması amaçlandığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yıl belirlenen temanın "Psikolojik İlk Yardım" olduğunu anlatan Güleç, "Psikolojik ilk yardım, ülkemizde ve dünyada son yıllarda giderek artmakta olan terör saldırıları, savaşlar, tecavüz, şiddet, doğal afetler sonucunda acı çeken ya da desteğe ve yardıma ihtiyaç duyan kişilere sunulan destekleyici, insani ve pratik yardım sağlama anlamına gelmektedir. Bu yaklaşım insanların istekleri, kültürü, haysiyet ve yeteneklerine saygılı bir şekilde onlara ilgi ve özen göstererek temel ihtiyaçlarına cevap vermeyi içerir. Dünyanın pek çok bölgesinde doğal ya da insan kaynaklı afet meydana geldiğinde, hem alanda çalışan profesyoneller hem de kamuoyu, nasıl yaklaşımda bulunacağını bilememekte, yürütülen faaliyetler son yıllarda gerçekleşen gelişmelere karşın yetersiz kalmaktadır. Bu destek yalnızca ruh sağlığı profesyonellerinin tek başlarına yapabilecekleri bir destek, profesyonel bir psikolojik danışmanlık değildir. Büyük bir felaket durumunda yardım için gönüllü olan birisi, görevli bir personel ya da birden kendini olayın cereyan ettiği yerde bulan öğretmen, itfaiyeci, polis, acil tıp teknisyeni olabilirsiniz. Psikolojik ilk yardımı bilmek bu zor anlarda size en destekleyici şeyleri söylemeyi öğretir. Aynı zamanda kendiniz ve diğerleri için zarar vermeden yeni güvenli duruma nasıl ulaşılabileceğini öğretir. Pek çok insan kriz durumları ile yeterince başa çıkabilir, bazıları kendini şaşkın, çaresiz, korkulu, üzgün, kızgın hissedebilir. Psikolojik ilk yardım, krize sebep olan olay ya da durumdan hemen sonra stres altındaki kişilere yardımcı olur. Psikolojik ilk yardım; müdahaleci olmadan insanlara bakım ve destek vermeyi, insanların ihtiyaçlarını ve kaygılarını değerlendirmeyi, insanların temel ihtiyaçlarının (yemek, su) karşılanmasını, onları baskılamadan dinlemeyi ve onlarla konuşmayı, insanları rahatlatmayı ve sakin hissetmelerine yardımcı olmayı; bilgi, hizmet, sosyal destek sağlamayı ve daha fazla zarar görmelerini önlemeyi sağlar" diye belirtti

"Psikolojik İlk Yardım"

Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, psikolojik ilk yardım yaparken yapılması gerekenleri ise; dürüst ve güvenilir olmak, yardım edilen kişinin kararlarına saygılı olmak, kendi yanlılık ve önyargılarını bir tarafa koymak, kişiye şu an için yardımı reddetse bile isterse ileride yardım alabileceğini açıklamak, gizliliğe saygılı olmak, kişinin hikayesini gizli tutmak, kişinin kültürüne, yaşına, cinsiyetine uygun davranmak olarak anlattı. Açıklamasında, yapılmaması gerekenleri sıralayan Gülek, şunları belirtti;

"Yardım etmek için kurulan bu ilişkiyi istismar etmek, yapılan yardım ve iyilik için para talep etmek, yanlış bilgi ve vaatlerde bulunmak, yetenekleri abartmak, insanları yardım etmek için zorlamak, müdahaleci ve saldırgan olmak, insanları başlarına geleni anlatmaya zorlamak, kişinin başına gelen ya da hayatı ile ilgili öğrenilenleri başkaları ile paylaşmak, onların davranışlarını ya da duygularını yargılamak. Gittikçe ağırlaşan yaşam koşullarıyla kuşatıldığımız dünyada tüm farklılıklarımıza karşın ötekinin farkında olma, asgari müştereklerde birleşme ve dayanışmadan başka bir çaremiz yoktur."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber