Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 25 Ekim 2014 - 11:58 Yorum: 0

"10 numara yağ"a karşı mazota ÖTV indirimi isteği

TOFED Genel Başkanı Erdoğan:

'10 numara yağ'a karşı mazota ÖTV indirimi isteği

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, kaçak mazot ve 10 numara yağ kullanımının önüne geçilmesi amacıyla şehirlerarası D1 belgeli otobüs firmalarına mazot alışverişinde ÖTV indirimi yapılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçak mazot ve 10 numara yağa karşı emniyet ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Sektör olarak kaçak mazot ve 10 numara yağa karşı olduklarını, bu durumun haksız rekabete, çevre kirliliğine vergi kaybına yol açtığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu konuda önlem alınması için devletimize öneride bulunduk. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na bir örnek vermiştik. Bizim bir akaryakıt firmasıyla anlaşmamız var, kartımız var. Üyelerimiz bu karttan indirim noktasında yüzde 8 oranında yararlanıyor. Biliyorsunuz bayi kararlarına müdahaleyle yüzde 8 olan indirim yüzde 4'e düşmüştü. Anlaştığımız firmaların satışları birden yüzde 50'nin altına gerilemeye başladı. Demek ki yüzde 4'lük bir indirim dahi üyelerimizin başka mecralara kaçmasına sebep oldu. Ya 10 numara yağ kullandılar ya kaçak mazot kullandılar veya daha ucuz mazotlara gittiler. Dolayısıyla yüzde dörtlük indirimin müdahalesi bile sektörde sıkıntı yaratıyor."

- "Ciddi bir ÖTV yükü var"

Erdoğan, mazotun üzerinde ciddi bir ÖTV yükü olduğunu vurguladı.

D1 belgeli şehirlerarası yolcu taşıyan 340 otobüs şirketi olduğunu anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ortalama 7 bin 500, 8 bin otobüsle çalışıyoruz. Biz bir otobüsün yılda 90 bin litre mazot kullandığını söylüyoruz. Bu çarpıldığı zaman ÖTV ve KDV'si belli oluyor. Bunlardan bize belirli oranlarda indirim yapılırsa biz de faturalarımızı aylık ve yıllık olarak Maliye Bakanlığı'na tebliğ ederiz. Buradan yapılacak bir indirim, yüzde 20-25 olabilir, hem bizi desteklemek adına bir katkı hem de devletin vergi kaybı önlenmiş olur. 10 numara yağ, kaçak mazot ve ucuz mazot gibi yollara sapılmamış olur."

Kaçak mazot ve 10 numara yağla ilgili yollarda denetimlerin arttığını belirten Erdoğan, 5 bin liraya kadar cezaların kesildiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber