Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 30 Ağustos 2014 - 11:23 Yorum: 0

11 bin yıllık höyükte üniversite harçlıklarını çıkarıyorlar

Kazıları 25 yıldır devam eden Aşıklı Höyük'te, arkeologlarla beraber Kızılkaya köyünden genç kızlar da çalışıyor

11 bin yıllık höyükte üniversite harçlıklarını çıkarıyorlar

AKSARAY (AA) - MURAT ÖNER TAŞ - Orta Anadolu’nun ve Kapadokya bölgesinin ilk köy yerleşimi olan Aşıklı Höyük’teki kazılarda, eskiden çeyiz hazırlamak için çalışan köylü kızların yerini şimdi üniversite öğrencileri aldı.

Orta Anadolu’da yaşayanlar günümüzden 11 bin yıl önce, Aksaray’ın Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyü yakınlarında yerleşik hayata geçerek, Aşıklı Höyük’te ilk köyü kurdu.

Kapadokya medeniyetinin temellerini atan Aşıklı halkı, ilk yerleşme, ilk tarım, ilk madencilik, ilk beyin ameliyatı gibi teknolojik ve bilişsel gelişmelerin öncüsü olarak dünya medeniyet tarihine de isimlerini yazdırdı.

Aşıklı Höyük’te 1989’da başlayan ve 25 yıldır devam eden kazılarda arkeologlarla birlikte Kızılkaya köyünden genç kızlarda çalışıyor.

Kızılkaya köyünden kazı çalışmalarına katılan Merve Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesini kazandığını, ilk defa çalıştığı Aşıklı Höyük’te önümüzdeki yıllarda da çalışmak istediğini söyledi.

Üniversite harçlığını çıkarmak için Aşıklı Höyük’teki kazılara katıldığını belirten Olgun, “Kazılar hocalarımızın eşliğinde çalışıyoruz ve zevkli bir iş. Özellikle bayan hocalar bize örnek oluyor. Tek başına ayaklarının üzerinde durmaktalar” dedi.

Aşıklı Höyük’te çeyizin yerini üniversitenin aldığını anlatan Olgun, şunları ifade etti:

“Geçmişte köy yerinde okuma çok fazla yaygın değilmiş. Kızlar genelde çeyiz hazırlamak için buraya başvuruyorlarmış. Köyümüzde her evden bir kadın Aşıklı’da çalışmıştır. Günümüzde ise daha çok üniversitede okuyan öğrenciler, üniversite harçlıklarını çıkartmak için çalışıyor. Şimdi kızlar için çeyiz hazırlığının yerini üniversite hayallerini gerçekleştirmek aldı.”

İki senedir Aşıklı Höyük’te çalışan Fatma Olgun ise Aksaray Üniversitesini kazandığını belirterek, üniversiteyi kazanmasında Aşıklı’ya gelen öğrenci ve akademisyen arkeologların da etkili olduğunu söyledi.

Üniversite okuduktan sonraki değişimi arkeologlar üzerinde gözlemlediklerini anlatan Olgun, “Onların rahatlığını gördük. Köyde ise kadınların iş gücü, çalışması farklı. Buda bizi okumaya daha fazla teşvik etti. 15’e yakın kız burada çalışıp üniversiteye gitti. Şimdi bizler gideceğiz” diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Tarih bölümünde okuyan Gülsüm Örs de üniversite harçlığı ve formasyon parası için kazılarda çalıştığını belirtti.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesini kazanan Nazlı Örs, 2 yıldır Aşıklı Höyük’te çalıştığını, üniversiteyi kazanmasında Aşıklı Höyük’ün etkili olduğunu ve daha iyi şartlarda okumak için kazılarda çalıştığını söyledi. Ağır çökelti işleminde çalışan Örs, kemik, bitki ve obsidyenleri ayırıp, ayrı paketlerde atölyeye gönderdiklerini ve orada incelemesinin yapıldığını dile getirdi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber