Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 23 Kasım 2017 - 13:13 Yorum: 0

111 mobil ekipleri 474 çocuğu ailesine döndürdü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, çocukların risklerden korunmaları ve sağlıklı ortamlarda yaşamalarını sağlamak amacıyla 111...

111 mobil ekipleri 474 çocuğu ailesine döndürdü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, çocukların risklerden korunmaları ve sağlıklı ortamlarda yaşamalarını sağlamak amacıyla 111 mobil ekipleri ile Haziran ayında bir uygulama başlatıldığını belirterek, "Uygulamamızın ilk dört ayında 2 bin 943 çocuğumuza ulaştık ve bu kapsamda 474 çocuğumuzu ailesine döndürdük, 133 çocuğu devlet korumasına aldık. 2 bin 336 çocuk için ise eğitim ve sağlık tedbiri aldık" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca düzenlenen "Çocuk Adaletinde Yeni Arayışlar: Etkin Politika Geliştirme Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada 2 gün devam edecek çalıştayın çocuk adalet sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. 2023 hedefleri arasında çocukları ve aileleri güçlendirmenin bulunduğunu kaydeden Kaya, "Biz inanıyoruz ki müreffeh toplumların temel unsurlarından biri de çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişimine verilen önemdir, değerdir. Çocuk ve gençlerimize yönelik politikalarımızı bilimsel temellere dayandırıyoruz. Bu amaçla da birçok araştırma çalışmaları yapıyoruz. Bakanlık olarak Türkiye Ergen Profili Araştırması, Türkiye Aile Yapısı Araştırması gibi çok geniş kapsamlı periyodik araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmalar sonucu elde ettiğimiz tespitleri de sosyal politika üretme süreçlerimizde değerlendiriyoruz. Aynı zamanda çocuklarımızın sağlıklı gelişimlerine yönelik koruyucu ve önleyici çalışmalara da büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede özellikle çok yaygın bir şekilde sürdürdüğümüz aile eğitim programımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle, aile içi iletişimin güçlendirilmesi, ebeveyn çocuk ilişkisinin geliştirilmesi, çocuk sağlığı, çocuk-teknoloji ilişkisi konularında katkı sunarak aile içinde de çocuğu destekliyoruz, çocuğun haklarının korunmasını destekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Kuruluş bakımını en son çare olarak görüyoruz Bakanlık olarak"

Çocukların gelişiminin, başarılı ve mutlu bireyler olmasının aile sevgisiyle, aile yanında yetişmeleriyle mümkün olduğunu düşündüklerini vurgulayan Kaya, Bakanlığın hizmet modellerinde, aile yanında bakım hizmetlerini öncelikli olarak ortaya koyduklarını kaydetti. Çocukları kuruluş bakımına almadan önce sosyal ve ekonomik desteklerle ailelerinin yanında yetişmelerine öncelik verdiklerini, ailelerinden kopmamalarını sağlamaya çalıştıklarını belirten Kaya, "Bu kapsamda şu anda 105 bin çocuğumuzu ailesinin yanında, aile yanında destek programı ile destekliyoruz ve onların aile ortamında yetişmelerini sağlıyoruz. 2005 yılında koruma altına alınan çocuk sayımız 20 bin 146 idi. Bu yaptığımız aile yanında destek programı sayesinde bugün bu sayı 13 bin. Biz istiyoruz ki çocuklarımız öncelikle ailelerinin yanında yetişsinler, büyüsünler. Ama bu mümkün değilse çocuklarımızı evlat edindirme ve koruyucu aile modelleriyle birlikte yine bir ailenin sıcaklığını hissederek yetişmelerini istiyoruz. Kuruluş bakımını en son çare olarak görüyoruz Bakanlık olarak" açıklamasında bulundu.

Suça sürüklenen, suç mağduru olan çocuklar hakkında verilen tedbir kararlarının uygulanmasının, rehabilitasyon sürecinin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemli aşamasını oluşturduğunu söyleyen Bakan Kaya, "Bu aşamada çocuğun tekrar hayata uyumuyla birlikte en kısa sürede akranlarıyla eşit seviyeye gelmesi için paydaş kurumların rol üstlenmesi ve programlar geliştirmesini Bakanlık olarak çok önemli buluyoruz. Çocukların sağlıklı gelişimlerinin sağlanması için sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerden yararlanmaları, bu alanlara yönelmeleri için her türlü imkanı çocuklarımıza sunmaya gayret ediyoruz. Çocuklarımızın eğitimine çok büyük önem veriyoruz. Kuruluş bakımında olan çocukların son bir yılda okullarında başarı belgesi alan çocuklarımızın sayısı yüzde 19 oranında arttı. Bu bizler için büyük bir gurur kaynağı" dedi.

"Uygulamamızın ilk dört ayında 2 bin 943 çocuğumuza ulaştık"

Bakan Kaya, sokaklarda risk altında bulunan çocukların risklerden korunmaları ve sağlıklı ortamlarda yaşamalarını sağlamak için mobil ekiplerle saha çalışmaları da yapıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bunun için de bugün 111 mobil ekibimizle bir çalışma başlattık haziran ayında. Uygulamamızın ilk dört ayında 2 bin 943 çocuğumuza ulaştık ve bu kapsamda 474 çocuğumuzu ailesine döndürdük. 133 çocuğu devlet korumasına aldık. 2 bin 336 çocuk için ise eğitim ve sağlık tedbiri aldık."

Bakanlık olarak değişimi yönetebilen ve buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştirmeye ve bunları hayata geçirmeye önem verdiklerini belirten Kaya, "2023 hedeflerimize ulaşmak için kurumsal hizmetlerimizi daha da iyileştirmeye, yeni hizmet alanları, yeni hizmet modelleri geliştirmeye ve ortaya çıkan yeni sosyal sorunlara, risklere yönelik yeni çözümler üretmeye gayret ediyoruz. Bu doğrultuda çocuklarımızın dijital oyunlar ve sosyal medya üzerinden karşılaştıkları risklerin tespit edilmesi ve bu alanda önleyici çalışmalar yapılması amacıyla da Bakanlığımız bünyesinde sosyal medya çalışma grubunu oluşturduk. Çalışma grubumuz internet ortamında çocuklarımızın maruz kaldığı riskleri tespit etmekte ve bunlarla ilgili kurumlara direkt bağlantı kurmakta ve müdahale sürecini başlatmaktayız. Dijital oyunların çocukların gelişimleri üzerindeki etkilerinin ortaya konması ve yaşanan sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla Bakanlık olarak bizim de katkımızla birlikte dijital oyunlar çalıştayını gerçekleştirdik. Bu çalıştayın sonuçlarını çok önemli buluyoruz. Önümüzdeki dönemde bu alanda çalışmalarımıza önemli katkılar sunacağına inanıyoruz" açıklanmasında bulundu.

"Bakanlığımız ve RTÜK aile ve çocuk dostu yapım ve dizileri desteklemeye başlayacağız"

Kısa bir süre önce yayın hizmetlerinde ailenin ve çocukların korunması ilkesinden hareketle bir düzenleme yapıldığını hatırlatan Kaya, "Bu düzenleme doğrultusunda Bakanlığımız ve RTÜK aile ve çocuk dostu yapım ve dizileri desteklemeye başlayacağız. 2018 yılı Ocak'ı itibariyle desteğimizi başlatmış olacağız" dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 29-30'unu çocukların oluşturduğunu bildiren Kaya, şunları kaydetti:

"Bugün bizim Türkiye olarak sahip olduğumuz en önemli güç, bizim insan kaynağımız. Bu kaynağı da sağlıklı ve doğru bir şekilde yetiştirebilirsek ülkemizde ve milletimize çok önemli bir değeri kazandırabileceğimize inanıyoruz. Bu nedenle çocuklarımız için politikaların geliştirilmesi sürecinde hem uygulayıcı hem de eşgüdüm sağlamakla görevli bir Bakanlık olarak biz çocuk adaletinin güçlendirilmesi noktasında da tüm paydaşlarımızla birlikte yaptığımız çalışmaları önemsiyoruz. Bu bağlamda çocuk koruma hizmetlerini sunmaktan sorumlu bakanlıklar ve iş birliği yapılacak kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması için merkezi düzeyde, il, ilçe düzeyinde yapılması gereken çalışmaları içeren ortak bir mevzuat oluşturduk. Çocukların yalnızca bir defa dinlenmesi ve dinlenmeleri sırasında da istismara kalan çocuklarımızın dinlenmeleri sırasında da uzman kişilerin bulunması yönünde yapılan bir kanuni düzenlemeyle birlikte, mağdur çocuklarımızı korumak ve örselenmelerini azaltmayı hedefledik. Bu çerçevede çocuk izlem merkezlerini oluşturduk."

"Tüm dünyanın üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz"

Türkiye'nin gönül coğrafyasının genişliğini, vicdanı sağlam olan Türk milletinin dünyanın dört bir yanına sevgi, şefkat, merhamet elini uzattığını kaydeden Kaya, "Bu inançla Suriye'deki savaştan kaçan ve ülkemize sığınan çocuklara da biz gönlümüzü, kapılarımızı açtık. Bugün hala ülkemizdeki Suriyeli misafirlerimizin yarısını çocuklar oluşturuyor. Bu çocuklarımıza da biz her türlü imkanı sunmaya gayret ediyoruz. Tüm Suriyeli çocukların eğitim hayatının içinde yer almalarını istiyoruz. Devlet olarak, sivil toplum kuruluşları olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Ama bu Suriyeli çocuklar sadece bizim sorumluluğumuzda değil. Tüm dünyanın üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz. Yine bu anlamda AB'nin de bize vermeyi taahhüt ettiği 3+3 milyar avronun da bir an evvel, özellikle de çocukların eğitimi noktasında kullanılacak şekilde okulların yapılması, çocukların eğitim hayatına yüzde 100 oranında katılımının sağlanması noktasında bir an evvel bu desteklerin de, verilen sözlerin de yerine getirilmesini beklediğimizi ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber