Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 15 Ağustos 2016 - 12:33 Yorum: 0

12 asırlık çam

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde bulunan, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin salıncak kurularak sallandığı rivayet edilen ve 1200 yaşında olduğu...

12 asırlık çam

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde bulunan, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin salıncak kurularak sallandığı rivayet edilen ve 1200 yaşında olduğu sanılan mızık çamı, koruma altında bulunuyor.

Domaniç'e 2 kilometre uzaklıktaki Domur köyü yakınında bulunan ve karaçam türünde olan mızık çamı 1980 yılında hayati fonksiyonlarını tamamen yitirmiş ve 1988'de esen şiddetli bir rüzgar neticesinde yıkılması sonucunda çürümeye yüz tutan çam verniklenerek, koruma altına alındığı belirtildi. Üzeri çatıyla kapatılan çamın yapılan incelemelerde yaşının sayılabilen 800, sayılamayan çıra kısmının en az 400 olmak üzere 1200 yaşında olabileceği ifade ediliyor. Mızık Çamı, Kültür Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından 5 Temmuz 1988 tarih ve 83 no'lu kararı gereği anıt ağaç olarak tescil edilerek korunduğu açıklandı.

Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi'nin bebekliğinde, ninesi Hayme Ana tarafından dallarına salıncak kurularak sallandığı rivayet edilen ağaç, Osmanlı'nın doğuşuna tanıklık etmesi nedeniyle mızık veya beşik çamı diye adlandırıldığı kaydedildi.

11 metrelik boyu, çevresinin 4.70 metre ve ahtapotu andıran yaygın kolları ile insanları hayrete düşüren haşmetli görüntüsünün yanı sıra, oldukça ilginç kıvrımları ve doğa harikası estetik görüntülerle bezendiği şekliyle, görenlerin hayal gücünü zorluyor.

Ağaç aynı zamanda geçmişten günümüze bir köprü görevi görüyor.(EFE)

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber