Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 12 Mart 2015 - 17:33 Yorum: 0

12 Mart Dünya Böbrek Günü

Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Sipahioğlu: "İhtiyacımız olan tuzun 3 katını tüketiyoruz. Bu durum da yüksek tansiyon ve beraberinde böbrek rahatsızlıklarına neden oluyor"

12 Mart Dünya Böbrek Günü

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sipahioğlu, beslenmede günlük ihtiyacın 3 katı tuz tüketildiğini ve bu durumun da yüksek tansiyon ve beraberinde böbrek rahatsızlıklarına neden olduğunu söyledi.

Sipahioğlu, 12 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla ERÜ Mustafa Eraslan ve Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ve Avrupa'da böbrek hastalıklarının giderek artan bir sorun haline geldiğini, Türkiye'de her 6-7 kişiden birinin kronik böbrek rahatsızlığı olduğunu vurguladı.

Türk Nefroloji Derneği verilerine göre ülke genelinde 60 bin hastanın diyaliz tedavisi gördüğünü belirten Sipahioğlu, şunları kaydetti:

"Bu hastaları tedavi etmek bizim görevimiz ancak insanların hastalanmadan risk altındaki grupların kontrol edilmesi, bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması daha büyük önem arz ediyor. Diyabeti, yüksek tansiyonu olanlar, aşırı kilolu kişiler böbrek hastalıkları risk grubu arasında yer alıyor. Böbrek rahatsızlıklarına yakalanmamak için günlük hayatta dikkat etmemiz gereken konular var. Bunların başında tuz tüketimi geliyor. İhtiyacımız olan tuzun 3 katını tüketiyoruz. Bu durum da yüksek tansiyon ve beraberinde böbrek rahatsızlıklarına neden oluyor. Vücudun günlük 6 gram tuza ihtiyacı olmasına rağmen kişi başı ortalama 18 gram tuz tüketiyoruz. Bunun mutlaka azaltılması gerekiyor."

Sipahioğlu, düzenli beslenme ve egzersizle obezitenin önüne geçilebileceği ve dolayısıyla böbrek hastalıklarına yakalanma oranının düşürülebileceğini söyledi.

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber