Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 12 Aralık 2017 - 11:28 Yorum: 0

“1243 Kösedağ Savaşı ve Anadolu’nun Moğollar Tarafından İşgali Uluslararası Şurası” gerçekleştirildi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ve Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğiyle "1243 Kösedağ Savaşı ve Anadolu'nun...

“1243 Kösedağ Savaşı ve Anadolu’nun Moğollar Tarafından İşgali Uluslararası Şurası” gerçekleştirildi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ve Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğiyle "1243 Kösedağ Savaşı ve Anadolu'nun Moğollar Tarafından İşgali Uluslararası Şurası", Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlendi.

"1243 Kösedağ Savaşı ve Anadolu'nun Moğollar Tarafından İşgali Uluslararası Şurası"nda, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs konuşma yaptı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Örs, konuşmasında yenilgilerden ders almayan, sadece galibiyetleriyle övünen toplumların, Allah'ın değişmez nizamını tam olarak anlayamadıklarını dile getirdi. Hayır ve hasenat üzerine bina edilen nizamların yükselerek devam edeceğini; şer üzerine bina edilen nizamların ise yıkılıp gitmeye mahkum olduğunu belirten Örs, bir toplumun zafer için gerekli şartları yerine getirmediği sürece zafer beklentisi içerisinde olmaması gerektiğini ifade etti. Kösedağ Savaşı'nda da gerekli tedbirlerin alınmamış olması nedeniyle bir mağlubiyet yaşandığını belirten Örs, Selçuklu Devleti'nin yıkılmasına neden olan bu mağlubiyetin perde arkası incelendiğinde, günümüzde yaşanan pek çok musibetle benzerlik taşıdığının görüleceğini belirtti ve düzenlenen bilimsel toplantının en önemli faydasının bu tür mağlubiyetlerin arkasındaki hadiseleri görerek ders çıkartılmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Dünya gündeminde yer alan Kudüs ile ilgili de konuşan Örs, Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmediği sürece sadece Türkiye'nin çabalarıyla bu toprakların hakkının savunmasının mümkün olmadığını dile getirdi. İslam dünyası yöneticilerinin İslam'ın gereklerini yerine getirmekten uzak olduğunu belirten Prof. Dr. Derya Örs, tarihte İslam'ın bayraktarlığını yapan Türklere bu konuda yine büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, devlet kurmakla öne çıkmış olan Türklerin tarihinde zaferlerin yanı sıra durağanlıklar ve mağlubiyetlerin de bulunduğunu belirterek tarih zincirinin tam olarak anlaşılması için mağlubiyet halkalarının da üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Düzenlenen şurada, esas olarak, Kösedağ'da çok da beklenmeyen bir mağlubiyete nelerin neden olduğu sorusunun tartışılacağını kaydeden Turan, bu soruya verilecek yanıtların geleceğimize ışık tutmak açısından da önemli olduğunu söyledi.

Kösedağ'da yaşanan mağlubiyete nelerin neden olduğu sorusuna verilebilecek muhtelif cevaplar bulunduğunu belirten Turan, bu etkenler içerisinde en çok mağlubiyette Moğolların hukuk tanımaz uygulamalarla birçok milleti içine alan bir güç haline gelmiş olmaları, Moğolların dehşete düşüren uygulamaları nedeniyle onlara dair yaşanan toplumsal korku, Türkiye Selçuklu Devleti yönetiminde Bizans uygulamalarının tesiri, yükselişin simgesi olan Aleaddin Keykubat'ın ani ölümünden sonra yerine gelen Gıyasettin Keyhüsrev'in devlet yönetimi açısından yetersiz olması gibi etkenlerin öne çıktığını belirtti ve sözlerini, düzenlenen Şuranın bu konuda faydalı bilgiler ortaya çıkarılmasına vesile olmasını temennisiyle tamamladı.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, bir kavşak noktasında bulunan Sivas'ın Türk tarihi açısından taşıdığı kilit role dikkat çektiği konuşmasında, Kösedağ ve Ankara Savaşlarında görüldüğü üzere, doğudan gelen askeri tehlikeler söz konusu olduğunda, Sivas'ın geçilmesinin Anadolu'nun düşmesi anlamına geldiğini belirtti ve sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Şuranın kapanış oturumu, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Kapanışta, Derya Örs, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız, İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Fikri Işık konuşma yaptı.

"Büyük milletler güçlü bir dil, köklü bir tarih ve gelişmiş bir kültür ile var olur"

Başbakan Yardımcısı Işık, konuşmasına, programında son anda gerçekleşen değişiklik nedeniyle etkinliğe katılamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek başladı. Büyük devletlerin ancak büyük milletler tarafından kurulacağını ifade eden Işık, büyük milletlerin ise güçlü bir dil, köklü bir tarih ve gelişmiş bir kültür ile var olacağını dile getirdi. Tarihte büyük devletler kurmuş milletlerin köklü bir tarihe sahip olmakla kalmayarak tecrübeler hazinesi ve ibretler havzası olan tarihten istifade ettiklerine de dikkat çeken Fikri Işık, bu bakımdan tarihin dünden ziyade yarının bilgisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin güçlü ve temiz bir tarihe sahip olduğunu ifade eden Işık, bugün de Kudüs konusunda en net duruşu sergileyen ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Bunun, Türkiye'nin tertemiz tarihinden aldığı özgüvenin sonucu olduğunu belirten Işık, bu özgüven sayesinde, Kösedağ'da yaşanan mağlubiyetin bugün ele alabildiğine dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, tarih derslerinde esas olarak öğrencilerin günümüzde olup bitenleri yorumlamasını ve geleceğe yönelik bir projeksiyon oluşturmasını sağlayacak bir tarih bilinci kazandırılmasının amaçlandığını belirterek, bu bilince sahip olmak doğrultusunda Türkiye'de artık geçmişte yaşanan kayıpların anıldığı, bunların hatırlatıldığı etkinlikler yapılabildiğini dile getirdi. Son yıllarda Sarıkamış, Musul, Balkanlar üzerine paneller yapıldığı gibi, bugün de ilk defa olmak üzere Kösedağ Savaşı'nın anılmasının, kayıplardan dersler çıkarılmasına vesile olarak bu millet üzerine plan yapanların planlarını boşa çıkaracağını belirtti. Bugün bu coğrafyada Kösedağ Savaşı'nın galiplerinin olmamasının, bu savaşın asıl kazananının bu halk olduğunu gösterdiğini belirten İsmet Yılmaz, savaştan çıkartılacak diğer bir desin de ihanet edenlerin hiçbir zaman kazanamayacağının anlaşılması olduğunu vurguladı.

Etkinliği düzenleyen kurumlar adına Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ile Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız, kapanışta etkinliğe katkı sunan bilim insanlarına teşekkürlerini iletti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber