Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 17 Ağustos 2016 - 16:43 Yorum: 0

1700 yıllık Roma villası gün yüzüne çıkıyor

Konuralp Antik kentinin Batı sınırı ortaya çıktı. Yapılan koruma kazılarında Aynalı köyünde Roma dönemine ait bin 700 yıllık villa kalıntısı bulundu.

1700 yıllık Roma villası gün yüzüne çıkıyor

Konuralp Antik kentinin Batı sınırı ortaya çıktı. Yapılan koruma kazılarında Aynalı köyünde Roma dönemine ait bin 700 yıllık villa kalıntısı bulundu. Milattan önce 300 yılında bir villanın mozaiği olduğu belirlendi.

Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı tahmin edilen villanın bahçesinde avlu ve hamamın izlerine rastlandı.

Düzce Valisi Ali Fidan Düzce Protokolü ile birlikte Konuralp Aynalı köyünde 26 gündür devam eden kurtarma kazısı çalışmalarını yerinde inceledi. Milattan önce 300 ile 400 yılları arasında kullanıldığı tahmin edilen bin 700 yıllık villa kalıntıları heyecanlandırdı. Alanda kazı yapan ekipler buranın tarihi Prusias kentinin Batı sınırı olduğunu tahmin ediliyor.

Tarihi buluntunun dönemin zenginliğini ve Konuralp'in tarihi önemini ortaya koyduğunu kaydeden Vali Ali Fidan şöyle konuştu: "Konuralp'te Aynalı köyünde kurtarma kazısı çalışmalarını yerinde görelim istedik. Burada milattan sonra 300 - 400 yıllarına ait bir villa kalıntısı çıktı. 128 metre çapında bir mozaik bulundu. Bu villa o dönem yerleşimin burada devam ettiğini tarihi Prusias kentinin buralara kadar uzandığını gösteriyor. Arkadaşların tahminlerine göre buralar şehrin sınır bölgeleri. Avlusunda hamamı var. Mozaiği ve havuzu var. Burada yine sikkeler bulundu. Dönemin zenginliğini yansıtıyor."

Mozaiğin taşınabilir olan kısmının müzede diğer kısmının ise alanda onarılacağını kaydeden Vali Fidan, yeni bir müzeye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak "Mozaiğin taşınabilir olan kısmı müzeye taşınacak diğer kısmı burada yerinde onarılacak. Müzemizde alan dar olduğu için yeterli sergileme yapılamıyor. Yeni bir müzeye ihtiyacımız var. Mevcut bina ihtiyacı karşılamaktan uzak. Hem kapalı hem açık alan anlamında yeni bir müzeye ihtiyacımız var" dedi.

Düzce'de tarih turizminin Konuralp merkezli ilerlediğini kaydeden Fidan şöyle devam etti: "Düzce tarihi olarak zengin bir kültürel varlığa sahip. Bu buluntuda bunun bir göstergesi. Bizim burada yapmamız gereken çalışmaları hızlandırmak ve buluntuları korumak. Düzce'de tarih turizmi Konuralp merkezli gitmeli. Bizim 46 adet tescilli yapımız var. Cami var, müze var. Bir anıtsal roma köprümüz var. 41 tane de tescilli konut var."

Fidan, yeni mozaiğin sergilenmesi ile birlikte Konuralp müzesinin önemli mozaik müzelerinden biri haline geleceğine inandığını belirterek "Bu 128 metre çapındaki mozaikle birlikte Konuralp müzesi mozaiklerin sergilenmesi anlamında en önemli müzelerden biri olacak. Burada üzerinde bulunduğumuz arazi bir şahıs arazisi. Buraların kamulaştırılması lazım" diye konuştu.

Ali Fidan kazı çalışmalarını çok önemsediklerini vurgulayarak "Konuralp'te hem Belediyemizin hem de Özem İdare'nin yürüttüğü çalışmalar var. Bunları daha bütüncül bir şekilde gerçekleştirip Konuralp'i tekrardan eski önemine kavuşturacağız. Düzce ve ülkemizin turizmine açmak istiyoruz. Kazı çalışmaların çok önemsiyoruz. Bu çalışmalar yıllık ödeneklerle yürüyor. Konuralp'ten MARKA'dan destek alarak yürüttüğümüz 2 projemiz var. Özel İdare, Belediye, Üniversite özellikle bilimsel anlamda kazı çalışmalarını destekliyor" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber