Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 18 Mart 2015 - 13:58 Yorum: 0

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

Yozgat ve Erzincan'da protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfil bıraktı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

YOZGAT (AA) - Yozgat, Erzincan ve Tunceli'de, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Sarıtopraklık Mezarlığı'ndaki şehitlikte gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Selçuk Yıldırım, Belediye Başkanı Kazım Arslan ve Yozgat Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nedim Elmalı, saygı atışının ardından anıta çelenk sundu.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İbrahim Yücel, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşının yüzyılın en büyük savaşlarından biri olduğunu söyledi.

Türk ordusunun, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yaptığını anımsatan Yücel, "250 bin askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda düşman donanmaları, ağır kayıplar vererek geri çekilmiştir. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915'te düşman gemilerinin geri çekilmesiyle sonuçlanmıştır. Çanakkale Savaşı, Türk tarihinin belki de en önemli savaşıdır. Çanakkale Savaşlarında 250 bin şehit veren Türk milleti, onurunu itilaf devletlerine karşı korumasını bilmiştir" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Vali Yazıcı, şehitlik defterini imzaladı.

Tören, şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

 

- Erzincan

Erzincan'da ise 3. Ordu Garnizon Şehitliğinde tören düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışıyla başlayan törende, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehitlikteki anıta Vali Süleyman Kahraman, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Belediye Başkan Vekili Şükrü Beyitoğlu çelenk sundu.

Vali Kahraman, şehitlik şeref defterini imzaladı. Kur’an-ı Kerim ve duaların okunduğu törende, şehit mezarlarına karanfil bırakan Kahraman ve protokol üyeleri, şehit aileleriyle bir süre sohbet etti.

Kahraman ve beraberindekiler, daha sonra, Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonunda Erzincan Anadolu Lisesince hazırlanan anma programına katıldı. Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, "Çanakkale farklıdır çünkü Çanakkale bir destandır, bir diriliştir, bir mahşerdir. Çanakkale, birliktir, beraberliktir" dedi.

Çanakkale ile ilgili sinevizyon gösterisinin sunulmasının ardından lise öğrencileri tarafından hazırlanan 4 perdelik "Çanakkale'den Tablolar" isimli tiyatro oyunu sahnelendi.

 

- Tunceli

Tunceli Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenkler sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.

İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan İlhan, Çanakkale’de Türk askerinin yazdığını destanın her millete nasip olamayacağını belirtti.

Türk askerinin yenilemez denilen düşman donanmasına ve kuvvetlerine karşı eşsiz bir zafer kazandığını ifade eden İlhan, bu zaferle kahraman bir milletin varlığını bütün dünyaya ispat ettiğini dile getirerek, "Çanakkale tahrip gücü yüksek zırhı, çıplak gövdenin alt etmesidir. Çanakkale istila edenlere karşı Türkün kazandığı emsalsiz ve erişilmez bir zaferdir. Nihayet Çanakkale, Türkün geleceğine ve istiklaline en büyük müjdenin verilmesidir” dedi.

Öğrencilerin şiirler okuduğu programda, tiyatro gösterisi ve müzik dinletisi sunuldu. Program, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Osman Kaymak ve protokol üyelerince ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Programa, Vali Kaymak'ın yanı sıra Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı, 4. Komando Tugay Komutan Tuğgeneral Mustafa İlter, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Tarsuslu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Pilot Kurmay Albay Atila Tamer, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca, İl Müftüsü Hüseyin Yıldırım, kurum amirleri, gaziler, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber