Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 18 Mart 2015 - 16:03 Yorum: 0

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

Zaferin 100. yıl dönümü dolayısıyla Çankırı ve Zonguldak ile Ankara'nın Çubuk ilçesinde tören düzenlendi

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

ÇANKIRI (AA) - 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Çankırı ve Zonguldak ile Ankara'nın Çubuk ilçesinde tören düzenlendi.

Çankırı Şehitliği’nde gerçekleştirilen tören, anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Vahdettin Özcan, canlarını hiç düşünmeden feda eden Çanakkale şehitlerini rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

Mukaddes toprakları korumanın kendileri için en büyük görev olduğunu belirten Özcan, "Çanakkale Deniz Zaferi, tarihten silinmek istenen aziz milletimizin küllerinden yeniden doğuşuna vesile olmuş, karanlık bulutları yırtarak yeryüzüne süzülen ışık huzmesi gibi istiklal mücadelemiz için de umut ışığı olmuştur. Hiç şüphesiz, bu destansı zafer, mazlum ve esaret altındaki bütün toplumlar için de emsal teşkil etmiştir" diye konuştu.

Şehitlik defterinin imzalanmasının ardından şehit mezarlarına karanfil bırakıldı ve Kur'an-ı Kerim okundu.

100. Yıl Kültür Merkezi'nde devam eden programda konuşan Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Yüksel Teke, şanlı zaferin 100. yılında düzenlenen etkinlikte bulunmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurgulayan Tek, "Şanlı tarihimizi gelecek nesillere bu törenlerle aktarıyoruz" dedi.

Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi ile Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro oyununun ardından yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. 

- Zonguldak

Şehitler Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Ali Kaban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek ve şehit yakınları, şehitliği ziyaret ederek mezarlara karanfil bırakıp dua okudu. 

Atatürk Kültür Merkezi Salonu'nda devam eden programda, Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tiyatro oyunu sahneledi. 

Katılımcılara çorba, üzüm hoşafı ve ekmekten oluşan "Çanakkale Menüsü" ikram edildi.

Vali Kaban, kentteki otelde gazi ve şehit ailelerine verilen yemekte yaptığı konuşmada, vatan savunmasından vazgeçildiği takdirde sonuçlarının çok ağır olacağını söyledi.

Vatan müdafaasının aynı zamanda hayat biçimini savunmak anlamına geldiğini belirten Kaban, "Bin yıldır bu topraklardayız. Bu topraklarda bin yıl kalabilmek büyük fedakarlıklar gerektiriyor. Değerler uğruna yapılan mücadele neticesinde ulaşılabilen bir makam şehitlik. Bu bakımdan şehitlerimize, gazilerimize ve yakınlarına ne yapsak azdır" diye konuştu.

Programda Kore'de şehit düşen Hayrullah Güler'in eşi Vasfiye Güler'e Devlet Övünç Madalyası verildi.

- Askeri gemiler ziyarete açıldı

Ereğli ilçesinde de Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığındaki karakol gemileri ve denizaltı ziyarete açıldı.

İlçe sakinleri, TCG Kdz. Ereğli, TCG Kilimli karakol gemileri ile TCG Gür Denizaltısı'nı gezdi.

- Ankara

Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, mehteran takımının konseriyle devam etti.

Çubuk Halk Eğitim Merkezi’nde devam eden etkinliklerde Çubuk Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, şiir okudu, "Çanakkale" konulu oratoryo sundu.

Ayrıca, "Bir Hatıra ve Koca Seyit Onbaşı" adlı tiyatro oyunları sahnelendi. Bazı katılımcılar, gözyaşlarına hakim olamadı

Şehitlerin slaytlarının gösterilmesinin ardından Paşa Mezarlığı'ndaki şehit kabirleri ziyaret edildi.

Türk Kızılayı Çubuk Şubesi, Kızılay Düğün ve Konferans Salonu’nda şehit yakınları ve gazilere yemek ikram etti. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber