Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 06 Eylül 2016 - 12:58 Yorum: 0

2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması Başladı

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ile Marmara Teknokent işbirliği ile düzenlenen 2. Ar-Ge Sanayi Akademi buluşmaları Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde başladı.

2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması Başladı

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ile Marmara Teknokent işbirliği ile düzenlenen 2. Ar-Ge Sanayi Akademi buluşmaları Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde başladı.

2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları'nın açılış töreni saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. Törende konuşan Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, "Marmara teknokent ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile düzenlenen anlamlı etkinlikte teknoparklarda yer alan sanayici ve akademisyenlerle bir aradayız" dedi.

Vali Kamçı, "Bildiğiniz gibi teknoparklar bünyesinde yer alan firmalarımızın teknoloji transfer etmeleri, iş birliği imkanlarından faydalanmaları, ar-ge çalışmalarında ihtiyaç duydukları bilimsel desteği sağlamaları bakımından önemli işlevleri yerine getirmektedir. Bu kapsamda Kayseri'de kurulan Erciyes Teknopark 5 adet bina ve bir adet teknoloji transfer ofisi ile sanayicilerimize hizmet etmektedir" diyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Teknoparklarda faaliyette olan 194 ar-ge firmamız 711 personeli ile başta Erciyes Üniversitesi olmak üzere üniversitelerimizin teknolojik altyapı ve bilgi birikimlerini sanayicilerimizin hizmetine sunmaktadır. Ar-ge yatırımları firmaların rekabet gücünü artırarak karlarını ve Pazar paylarını yükseltmeleri için büyük önem arz etmektedir. Devletimiz de ar-ge ve inovasyon noktasında yatırım yapmak isteyenlerin harcamalarının en az yüzde 40'ını finanse etmek üzere önemli destek sağlamaktadır. 2008'de ar-ge faaliyetleri için 2.5 milyon ödenek iken 2016'da bu rakam 7.5 milyara ulaşmıştır. Ar-ge firmalarımızın ürettiği ileri teknolojik ürünlerin bu gün Kayseri'de sergilenecek olmasından büyük memnuniyet duymaktayız. Akademi-sanayi buluşmasının faydalı sonuçlar getireceği inancındayım."

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, "Geldiğimiz noktada ülke olarak gayri safi milli hasılanın ancak yüzde birini ancak Ar-Ge'ye ayırıyoruz. Hala yeterli noktada bir kaynak aktarmıyoruz. Gelişmiş ülkelerin bu konuda çok daha büyük bütçeler ayırdığını hepiz biliyoruz. Hükümetimiz 2023'te Ar-Ge'ye ayrılan payı yüzde 3'e çıkarma çalışmalarını destekliyoruz. Üniversite sanayi işbirliği konusu Kayseri'nin gündemine 90'lı yıllarda girdi. Başlanan günden bu yana bir arpa boyu yol kat edilemedi. Kayseri'deki teknopark bilinen bir şey değildi. İş adamı para vereceği zaman arkasından onun ekonomik değere dönmesini istiyor. Akademisyenler de ortaya atılan fikir sonrasında bir getirisi olmasını bekliyordu. Teknoloji geliştirme bölgeleri bu paylaşımı adil yaptığı için başarılı bir örnekti" diyerek şunları söyledi:

"Geldiğimiz noktayı küçümsemiyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerini daha da büyütmeliyiz. Milli savunma sanayini daha da güçlendirmeliyiz. 2023 yılına kadar 500 milyarlık ihracat hedefliyorsak yeni sektörlere girmeliyiz. Kayseri sanayinin gelişmesi için yürekten gayret eden bir belediyenin başkanı olarak bundan sonra da tüm katılımcılara destek vermeye devam edeceğiz. Yeterki elle tutulur, ayağı yere basan projeler getirin."

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, 15 Temmuz'da darbe girişimine karşı duran ve hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında, "Hain FETÖ ve uzantıları bizi birbirimize düşüremeyecektir" ifadesinde bulundu. Nursaçan, "Böyle zor günlerden geçtiğimiz şu günleri aşmamızdaki temel unsurlardan birisi de ekonomik anlamda güçlü bir ülke olmaktır. İçinde bulunduğumuz yüzyıl bilgi çağıdır. Bilimsel çalışmalara üniversite sanayi işbirliğinde arge çalışmalarına büyük önem veriliyor. Teknoloji dünyası her geçen gün değişen gelişen buluşlarıyla sürekli hareket halindedir. Teknolojiyi elinde bulunduran ülkeler üçüncü dünya ülkelerini kendilerine daha fazla bağımlı hale getirmektedirler" dedi.

Nursaçan, "Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesinin yolu Ar-ge'den geçmektedir. İleri teknoloji alanlarında firmalar bütçelerinin büyük bir bölümünü bu çalışmalara ayırmaktadırlar. Ar-ge faaliyetleri kaynak üretiminde birim faaliyetlerinin düşmesinde ve kalitenin artmasında önemlidir. Üniversite sanayi işbirliği sürekli olarak geliştirilmeli" diye konuştu.

TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, "Türkiye'nin içinden geçtiği kritik dönemde böyle bir buluşmayı Kayseri'de yapmak ve anlamlı mesaj vermek adına bu günü önemsiyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye'de 64 teknoloji gelişme bölgesi oldu. Hedef 500 Ar-ge merkezi. Ar-ge'ye verilen önem 2023 yılı hedefleri ortada. Bizim üstümüze düşen görev Ar-ge, Üniversite ve sanayiyi bir araya getirmektir. İkincisini Kayseri'de düzenledik. Türkiye'nin güzide sanayilerini burada buluşturuyoruz. 23 adet teknokentten 65 firmamız buraya katılıyor. 3 teknoloji transfer ofisimiz burada bulunuyor." diye konuştu.

Konuşmaların ardından açılış töreni, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ve TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek'e plaket takdiminin ardından son buldu.

2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması Başladı

2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması Başladı

2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması Başladı

2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması Başladı

2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması Başladı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber