Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 01 Nisan 2015 - 13:38 Yorum: 0

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

MALATYA (AA) - Otizmin tek tedavisinin psiko-eğitim olduğu belirtildi.  Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak...

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

MALATYA (AA) - Otizmin tek tedavisinin psiko-eğitim olduğu belirtildi.  

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan'ın 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' olarak ilan edildiği anımsatıldı. 

Otizmin, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişim problemleri, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğu ifade edilen açıklamada, önceki yıllarda otizm spektrum bozukluğunun görülme oranının 500'de bir olduğu kabul edilirken, son verilere göre, otizm spektrum bozukluğunun yaklaşık her 88 çocuktan birini etkilediği düşünüldüğü anlatıldı.

Otizmin erkeklerdeki yaygınlığının kızlardan dört kat fazla olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Eğer çocuğunuz, başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, oyuncaklarla amacına uygun oynamıyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, sallanma ve çırpınma gibi hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürme, sıraya dizme gibi davranışları varsa ve günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapılması gerekmektedir."

Açıklamada, otizmde tanının, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne, babalardan çocuğun gelişimi hakkında bilgiler alınması ile 12 aylıktan itibaren konulabildiği aktarılarak, "Otizmin tek tedavisi psiko-eğitimdir. Psiko-eğitimin amacı çocuğun ihtiyaçlarına yönelik olarak planlanmış, bireysel ve grup eğitim programlarıyla, çevre ile iletişiminin artması, gelişimin desteklenmesi ve mümkün olduğunca yaşının düzeyine ulaşmasını sağlamaktır. Erken dönemde tanı ve uygun eğitime başlanması, problemlerin en aza indirgenmesi açısından çok önemlidir" ifadeleri kullanıldı. 

                                                                  

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber