Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 28 Ağustos 2014 - 16:14 Yorum: 0

20 binden fazla kişiye bulaşabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika'da bin 500'den fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola virüsünün 20 binden fazla kişiye bulaşabileceğini bildirdi.

20 binden fazla kişiye bulaşabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika'da bin 500'den çok insanın ölümüne yol açan Ebola virüsünün 20 binden çok insana bulaşabileceğini bildirdi.

DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Bruce Aylward, DSÖ'nün Ebola salgınıyla mücadeleye ilişkin planını BM Cenevre Ofisi'ndeki matbuat toplantısında açıkladı.

Aylward, bugüne kadar salgına yakalananların sayısının 3 bin şekilde bildirildiğini ancak gerçek sayının bunun dört sert olabileceğini söyledi.

Salgının ürkütücü şekilde yayılmaya devam ettiğine belli eden Aylward, hastalığa yakalananların sayısının son üç haftada yüzde 40 arttığını kaydetti. 

Salgının bir an öncelikle denetim altına alınması gerektiğini anlatım eden Aylward, virüsün 20 binden çok insana bulaşabileceğini kaydetti.

9 ayda denetim altına alınabilir

Aylward, Ebola ile savaş planı çerçevesinde yapacakları çalışmalarla hastalığın bulaşma hızını 3 ayda yavaşlatmayı, 6-9 ayda da rahatsızlığı tam olarak denetim altına edinmeyi planladıklarını bildirdi.

Ebola ile savaş için salgının görüldüğü ülkelerde çok aşırı çok sıhhat personeline ihtiyaç duyduklarına belli eden Aylward, öteki taraftan bu ülkelere ulaşımın sağlanması için havayolu uçuş kısıtlamalarının da kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Hazırladıkları planla hükümetlere ve bu konu için meslek oluşturan kuruluşlara destekçi olmak istediklerini belirten Aylward, planın lakin uluslararası işbirliği yardımı ile başarılı olabileceğine işaret etti.

- 490 milyon dolar

Ebola ile savaş ederken çok aşırı fazla harcama yapmak mecburiyetinde olduklarını söz eden Aylward, savaş planları için İhtiyaç duydukları paranın ise takribî 490 milyon dolar olduğunu bildirdi.

DSÖ, 26 Ağustos'a kadar Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya'da 3 bin 69 Ebola vakası tespit edildiğini ve bin 552 kişinin vefat ettiğini bildirmişti. Buna göre, bu tarihe kadar, Liberya'da bin 378 olay ve 694 ölüm, Gine'de 648 olay ve 430 ölüm, Sierra Leone'de bin 26 olay 422 ölüm ve Nijerya'da 17 olay ve 6 ölüm meydana geldi.

Ölüm oranının yüzde 52 bulunduğu Ebola salgınının görüldüğü Liberya, Gine ve Sierra Leone'de yaklaşık bir milyon şahıs karantinada tutuluyor. 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınının ise Batı Afrika'dakinden ayrıcalıklı bulunduğu bildiriliyor.

DSÖ, ispatlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan  Ebola salgınıyla savaş için küresel kamu sağlığı acil hali ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı. 4-5 Eylül içinde potansiyelEbola tedavisi ve aşıları konusu için Cenevre'deki DSÖ merkezinde danışma toplantısı düzenlenecek.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber