Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:05 İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen...08:03 İzmir’deki silahlı kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti08:02 Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu07:28 İsrail’den İran’a İHA saldırısı06:45 Tokat’ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı06:06 Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı06:03 İzmir’de tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı06:01 İsrail, İran’a füze saldırısı başlattı05:03 Filistin’in BM’ye tam üyeliğini öneren karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’n...04:48 Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp ka...04:38 Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı04:25 Trump’a yönelik tarihi “sus payı” davasında 12 kişilik jürinin seçimi tamam...03:41 Esenler’de araç içinden havaya ateş ettiği anı sosyal medyada paylaşan şahı...02:50 Bolu’da damat dehşeti: Karısını ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü02:27 Ankara’da 3 aracın karıştığı zincirleme kaza: 3 yaralı02:23 İki aracın çarpıştığı kazada karı koca yaralandı02:03 Karaloğlu’nun basın açıklaması sırasında deprem oldu01:54 Jose Mendilibar: "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık"01:50 İsmail Kartal: “Turu geçmek adına her şeyi hak etmiştik”01:01 Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Ekonomi 17 Aralık 2014 - 17:58 Yorum: 0

20. GAPSHOES Fuarı açıldı

Vali Ata: "Yerli üretime önem vermeliyiz"

20. GAPSHOES Fuarı açıldı

GAZİANTEP (AA) - "20. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı'' (GAPSHOES) düzenlenen törenle açıldı.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Akort Fuarcılık işbirliğiyle, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuara yurt içinden 250 firma katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Vali Erdal Ata, 300 bin kişiye istihdam sağlanan ayakkabıcılık sektörünün Türkiye için önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Uzakdoğu'dan ithal edilen ayakkabıların sağlığa zararlı olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Ata, "Refah düzeyinin yükselmesini, işsizliğin azalmasını, dış ticaret açığının ortadan kalkmasını istiyorsak, yerli üretime önem vermeliyiz. Ülkemizde üretilen ürünlerin kullanımını teşvik etmeliyiz" diye konuştu.

AK Parti Genel Merkez Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de Türkiye'de ekonomik istikrarın, siyasi istikrarın devamıyla birlikte geliştiğini ifade etti.

Son zamanlarda bazı rakamlarda spekülasyonlar yapıldığını dile getiren Koçer, "Ancak, dünyadaki değişimleri de gözönüne almak zorundayız. Komşumuz Rusya'daki, Avrupa'daki gelişmeler, Amerika'daki beklentiler, hepsi Türkiye'yi etkiliyor" şeklinde konuştu.

Gaziantep'in gündeminde yer alan önemli sorunlara değinen ve bu konuda bilgiler veren Koçer, yaptıkları toplantılar sonrasında şehirde yaşanan enerji sorununu EPDK'ya götürdüklerini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Gaziantep'te enerji altyapısına harcanmak üzere ayrılan payın artırılması için çalışma yürüttük. Dün itibariyle Gaziantep'in enerji altyapısına harcanmak üzere EPDK'dan 261 milyon lira altyapı yatırım ödeneği çıktı. Bundan sonraki süreç özel sektör firmasının hızına ve kabiliyetine bağlı. Bunu da takip edeceğiz. Ayrıca 5. Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapı işlemlerinde kullanılmak üzere geçtiğimiz hafta Sanayi Bakanlığı'ndan 2,5 milyon TL Gaziantep OSB'ye gönderildi. Yine Gaziantep Üniversitesi'ne ek bütçe olarak 2,4 milyon lira gönderildi."

Koçer, Gaziantep Havalimanı'nın büyütülmesi ve geliştirilmesi noktasında da yeni proje çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

- "Damdan düşenlerin yaşadığı sorunu çözebilen Ankara, bizim en büyük güçlerimizden birisi"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise ihracat ve istihdam odaklı büyümenin önündeki engelleri kaldırmanın en öncelikli görev olduğunu belirtti.

Ayakkabıcılık sektörünün ata mesleği olduğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"Rekabetin arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bize düşen şey, günün şartlarına göre sizin rekabet gücünüzü artırmak, üzerinizdeki yükü hafifletmek. Damdan düşenlerin yaşadığı sorunu çözebilen bir Ankara bizim en büyük güçlerimizden birisi. Bugün bunu yaşıyoruz. İhracata dayalı büyümemiz gerektiği, yerli sanayiyi mutlaka kuvvetlendirmemiz gerektiği, reform paketinde çok net bir şekilde gözüküyor."

Ayakkabı sektörünün Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını tasarımla taçlandırmasının sektörü kuvvetlendireceğini kaydeden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen yılla bu yıl arasında ihracatı yüzde 20 artırmışız. Bu muhteşem bir başarı hikayesi. Dünyanın küçüldüğü, ABD ve Avrupa'nın kendi içinde sorunlar yaşadığı yerde siz ayakkabı sektöründe hem çeşitliliği artırıyorsunuz, hem yüzde 20 ihracat kapasitesini artırıyorsunuz. Doğru işler yapıyoruz. Birbirimize inanıyor, güveniyoruz. Bu kalkınma yolculuğu, huzur ve barış yolculuğu olarak, güven ve istikrar yolculuğu olarak yoluna devam edecek."

- "Tasarım ofislerine yüzde 50 hibe"

GSO Başkanı Adil Konukoğlu da ayakkabı sektörünün ekonomideki önemine değindi.

Dün Ankara'dan geldiğini ve ayakkabıcıları yakından ilgilendiren bir müjdeyle döndüğünü aktaran Konukoğlu, şunları söyledi:

"Önümüzdeki yıldan itibaren tasarıma da aynı şekilde Ar-Ge'deki gibi destekler verilecek, tasarım ofisleri kurulduğu takdirde giderlerinin yüzde 50'sini hibe destek olarak alma olanağına sahip olacaklar. Gerek ayakkabıcılık sektörümüzde, gerekse trikotaj ve penyede, halıda tasarım ofisleri kurarak büyük katkılar sağlayacağız."

Türkiye'nin cari açığının çözümünün, yerli üretim ve yüksek katma değerli üretimden geçtiğini vurgulayan Konukoğlu, markaları yaratırken Gaziantep ve Türkiye'nin farklılıkları ortaya konulabilirse dünya pazarlarında başarılı olunabileceğini kaydetti.

Gaziantep’in ayakkabı ithalatının çok düşük düzeyde bulunduğuna, Türkiye’de ithal edilen ayakkabının sadece yüzde birini Gaziantepli firmaların yaptığına dikkati çeken Konukoğlu, ayakkabı ithalatının önüne konulan fonların bu rakamı daha da aşağı çekeceğinin altını çizdi.

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur ise Uzakdoğu'dan yapılan ithalatın sektörün en büyük sorunu olduğunu, ithalatın sektöre verdiği zararı azaltmak için çalıştıklarını belirtti.  

Konuşmaların ardından potokol üyeleri, açılış kurdelesini keserek, stantları gezdiler.

- Fuar

Toplam 24 bin metrekarelik fuar alanında ayakkabı, saraciye, ayakkabı yan sanayi, deri üreticilerinin yanı sıra ayakkabı makine üreticileri de ürünlerini sergiliyor.

Ortadoğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nden de ziyaretçinin beklendiği fuar, 20 Aralık tarihine kadar açık olacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber