Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 23 Kasım 2016 - 12:08 Yorum: 0

20 yıl boyunca hastalığına çare aradı

Hayatının en güzel 20 yılını bacaklarında meydana gelen ağrı ve şişliklerin giderilmesi için doktor doktor gezerek geçiren Bahar Aydın, lipödem hastası...

20 yıl boyunca hastalığına çare aradı

Hayatının en güzel 20 yılını bacaklarında meydana gelen ağrı ve şişliklerin giderilmesi için doktor doktor gezerek geçiren Bahar Aydın, lipödem hastası olduğunu tesadüfen öğrendi

Doktor doktor gezerken muayene için gittiği doktorun asistanı tarafından lipödem teşhisi konulan Bahar Aydın, "Oturup kalkmak, yürümek de dahil günlük ihtiyaçlarıma kadar her şeyimi kısıtlayan ve zorlayan bu ağrılarım ameliyat öncesinde artık ağlatacak boyutlara varmıştı. Bacaklarımdaki şekil bozukluklarını ve aşırı kilolarımı elimden geldiğince giysilerle kamufle etmeye çalıştım. Ancak geceleri beni ağlatan ağrılarımı kamufle edemiyordum. Yürümem zorlaşmış, destek almadan hareket edemez duruma gelmiştim. Artık yardım almadan yaşamam mümkün görünmüyordu. Geçmiş yıllarda derdime çare ararken çok fazla doktor gezdim. Lenfödem teşhisi konuldu, varis teşhisi konuldu. Uzun süre tedavi gördüm, varislerim azalsa da hiçbir tedavi ağrılarıma çare olmadı. Karın bölgemde de ağrılar başlayınca bir profesöre daha gitmeye karar verdim. Muayene için gittiğim doktorun asistanı bana lipödem teşhisi koydu. Çok başarılı bir ameliyat geçirdim ve şuan 66 kilo olmam beni aynalarla barıştırdı ama bundan daha önemlisi, normal insanların yapabildiği herşeyi şuan yapabiliyorum. Ağrı yok, hareket var, özgürlük var. Hayat benim için 52 yaşımda başladı" dedi.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, halk arasında genellikle estetik bir girişim olarak bilinen "liposuction"ın, özel bir formatta lipödem tedavisinde de kullanıldığını belirtti.

Doç. Dr. Demirtaş; "Bahar Hanım'a "Lenf Koruyucu Vaser Liposuction" adını verdiğimiz özel bir teknik uygulayarak tek seansta 13 litre yağ aldık. VASER adı verilen cihaz ameliyat sırasında yaydığı ultrasonik enerji sayesinde yağları seçerek parçalıyor, kan damarlarına ve özellikle lenf kanallarına zarar vermiyor. Bu sayede ameliyattaki kanama azaldığı için yüksek miktarda yağı tek seansta ve risksiz bir şekilde alabiliyoruz. Ayrıca lenf kanallarını koruduğumuz için de lipödem kadınlarında daha sonra lenfödem ortaya çıkma ihtimalini ortadan kaldırıyoruz.

Bahar Hanım gibi ameliyat olan hastalarımıza ameliyattan hemen sonra özel bir diyet başlıyoruz ve Bahar Hanım gibi diyetine uyan hastalar sadece bizim aldığımız yağdan kurtulmakla kalmıyor, ideal kilolarına inene kadar kalan yağlardan da kurtulma şansına kavuşuyorlar. Çünkü Vaser Liposuction sayesinde ameliyatta alamadığımız yağların da metabolizması bozuluyor ve bu inatçı yağlar diyetle verilebilir hale geliyor.

Lipödem ne yazık ki hekimler tarafından bile çok az biliniyor, çünkü tıp fakültelerinde okutulan bir hastalık değil. Hekimler, diyetisyenler, hastaların yakınları ipödem kadınlarına obez muamelesi yapıyor, çok yedikleri için kilo veremediklerini iddia ediyorlar. Oysa lipödem kadınları son derece sağlıklı beslenip, düzenli diyet dahi yapsalar bedenlerinin üst kısımlarından çok rahat kilo verirken bedenlerinin alt yarısından veremezler. Bu kalıtsal bir hastalıktır ve sadece kadınlarda görülür. Lipödem kadınları kolay morarırlar, çok ayakta kaldıklarında bilekleri şişer. Ne yazık ki bugün için ameliyattan başka bir çözüm bulunmuyor. Lipödem obezite değildir, dolayısıyla da obezite tedavisi için uygulanan tüp mide ameliyatı lipödem hastalarında işe yaramaz. Tüp mide ameliyatı olan lipödem hastaları vücutlarının üst kısımlarından kilo veriri ancak lipödemli bölgeler, yani vücutlarının alt yarısından kilo veremezler. Ayrıca lipödem hastalarının tüp mide ameliyatına ihtiyacı da yoktur. Çünkü Vaser Liposuction sonrası uygulanan diyetle hem alt hem de üst bölgelerden kilolarını verebilirler" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber