Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 27 Ocak 2015 - 12:03 Yorum: 0

200 yıllık "ferfene" geleneğini yaşatıyorlar

Tokat'ın Erbaa ilçesinde, kış mevsiminde "ferfene" isimli yemekli sohbet toplantılarında bir araya geren köylüler, 200 yıllık geleneği sürdürüyor- Ayda iki kez gerçekleştirilen, köyün sorunlarının da konuşulduğu toplantılarda geleneksel olarak koyun etind

200 yıllık 'ferfene' geleneğini yaşatıyorlar

TOKAT (AA)  - EROL YILDIZ - Tokat'ın Erbaa ilçesinde köylülerin birbirleriyle kaynaşmalarına vesile olan 200 yıllık "ferfene" geleneği yaşatılıyor.

Geçmişte Anadolu'nun birçok yerinde farklı isimlerle çeşitli uygulamaları görülen "ferfene" geleneği Tokat'ın köylerinde canlılığını koruyor.

Köylülerin soğuk kış gecelerinde bir araya gelerek, sohbet ettikleri, köyün sorunlarını konuştukları ve ihtiyaç sahibi komşularına yardım topladıkları sosyal dayanışmanın önemli bir parçası olan "ferfene", kendine has yemek kültürüyle de dikkati çekiyor.

Pazarlıkla satın alınarak gündüzden kesilen küçük baş hayvanın etinden yapılan kavurma "ferfene"de ikram edilirken, masraflar da katılımcılar arasında paylaşılıyor.

- Sakatatlar açık artırmayla satılıyor

Gelenek olduğu üzere "ferfene" için kesilen küçükbaş hayvanın sakatatları da kahvehanede yapılan açık artırmayla satılıyor. 

Tarım faaliyetlerinin sona erdiği soğuk kış gecelerinde köylüleri bir araya getirerek, kaynaşmalarını ve toplumsal bütünlüğü sağlayan ferfene, büyük evler, kahvehane veya köy konaklarında düzenleniyor.

Üzümlü köyü eski muhtarı Musa Karadayı (44) AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinden gördükleri bu geleneği yaşattıklarını söyledi.

- Birlik beraberliği sağlıyor

Yörede geçmişi 200 yıl öncesine kadar dayanan ferfeneye zaman zaman köy dışından misafirleri de davet ettiklerini anlatan Karadayı, "Bu gelenek muhabbeti, sevgiyi ve dostluğu geliştiriyor. Köyde birlik, beraberliği sağlıyor. İş yoğunluğunun azaldığı kış aylarında boş zamanları ferfene ile değerlendiririz" diye konuştu.

Bu geleneğin Erbaa'da birkaç köyde daha yapıldığını anlatan Karadayı, "Biz büyüklerimizden görerek bu geleneği yaşattık, devam etmesi için çocuklarımızı da ferfeneye getiriyoruz, onlar da bizlerden görerek, inşallah bu geleneği yaşatmaya devam eder" dedi. 

ETİKETLER: Tokat , Erbaa , Ferfene , gelenek
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber