Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 21 Aralık 2014 - 12:03 Yorum: 0

2015 yılı bütçe maratonu sona eriyor

TBMM'de 17 Ekim'de başlayan 2015 bütçe maratonu, yarın Genel Kurul'daki konuşmalarla tamamlanacak. Dört eski bakanla ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu da kararını yarın açıklayacak.

2015 yılı bütçe maratonu sona eriyor

Meclis, yılı yoğun bir gündemle kapatacak. 

Meclis'i yarın hummalı bir gündem bekliyor. 17 Ekim'de başlayan 2015 yılı bütçe maratonu, yarın Genel Kurul'da yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak. Ayrıca Dört eski Bakan ile ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu da kararını açıklayacak.  

TBMM Genel Kurulu'nu yarın Meclis Başkanı Cemil Çiçek yönetecek. Saat 13.00'de toplanacak Genel Kurul'da sırayla AK PARTİ, MHP, CHP, HDP ve Hükümet hesabına birer saat süreyle son konuşmalar yapılacak.

Bütçenin ilk günündeki konuşmaların aksine, son günde liderler yerini parti temsilcilerine bırakacak.  AK Parti hesabına Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber, MHP hesabına Grup Başkanvekili Oktay Vural ile Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, CHP hesabına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, HDP hesabına küme başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken konuşacak. Ayrıca; AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi lehte, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay aleyhte kişisel söz haklarını kullanacak. Hükümet hesabına ise Başbakan Yardımısı Ali Babacan'ın konuşması bekleniyor.   

 Konuşmaların peşinden 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı’nın açık oya sunulmasıyla, takribî iki aydır devam eden bütçe maratonu yapılmış olacak. Meclis, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, daha öncelikle tahsil edilen karar gereği 6 Ocak'a kadar tatile girecek. 

Eski bakanların Yüce Divan oylaması 

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar meselesinde kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, yarınki son toplantısında eski bakanların Yüce Divan'a sevk edilip edilmemesi oylamasını gerçekleştirecek.  

Yarın saat 14.00'de AK Parti  Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplanacak Komisyon, öncelikle oylamanın nasıl yapılacağına karar verecek. Çağlayan, Bağış, Güler ve Bayraktar için ayrı ayrı oylama yapıcak bulunan Komisyon, Soruşturma Önergesi'nde yer saha dört eski Bakan ile ilgili yer verilen suç isnatları için ayrı ayrı oylama yapılıp yapılmayacağını da karara bağlayacak. 15 insandan oluşan Komisyon'da açık oylama yapılacak.  Soruşturma Komisyonu organ tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanıp, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar veriyor. 

Yüce Divan oylamasıyla çalışmalarını tamamlayacak bulunan Komisyon, daha sonra raporunu yazıp TBMM Başkanlığı'na teslim edecek. Komisyon'un raporunu 10 Ocak'a kadar vermesi planlanıyor.

Anayasa ve İçtüzük uyarınca, Rapor, TBMM Başkanlığı'na verildiği tarihten itibaren 10 gün arasında dağıtılıp, dağıtımından itibaren 10 gün arasında görüşülmesi gerekiyor. Bu durumda, Soruşturma Komisyonu Raporu Ocak ayı sonlarına doğru Genel Kurul'da görüşülecek. Dört eski Bakan ile ilgili nihai kararı TBMM Genel Kurul'u verecek. Genel Kurul'un Yüce Divana sevk etmeme kararı vermesi şeklinde de bunun aksini içeren önerge verilebiliyor. Genel Kurul'da; eski bakanların Yüce Divan'a sevk kararı fakat organ tam sayısının salt çoğunluğunun (276) saklı oyuyla alınabiliyor. Meclis'teki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamıyor, karar alınamıyor.  
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber