Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 01 Eylül 2016 - 14:44 Yorum: 0

2016-2017 fındık ihraç sezonu Giresun’da açıldı

2016-2017 fındık ihraç sezonu, Giresun'da düzenlenen törenle açıldı.

2016-2017 fındık ihraç sezonu Giresun’da açıldı

2016-2017 fındık ihraç sezonu, Giresun'da düzenlenen törenle açıldı.

Törene Giresun Valisi Hasan Karahan, milletvekilleri Cemal Öztürk ve Sabri Öztürk, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Türkiye İhracat Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği (KİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç, bölgenin Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası Başkanları ile ihracatçılar katıldı. Törende konuşan KİB Başkanı İlyas Edip Sevinç, "Fındık bu bölgenin her şeyidir. Türkiye, dünya fındık üretiminde ve ticaretinde bir tekel konumundadır" dedi.

Ne Hamburg'da ne de başka bir yerde fındık borsası bulunmadığını vurgulayan Sevinç, "Fiyatı, üretimi ve şartları belirleyen sadece Türkiye'dir. Buradaki şartlar nasıl tecelli ederse böyle olmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı sırasında büyük bir devrim mesafesinde aldığı karar çerçevesinde 2009 yılından itibaren fındık artık serbest piyasa ekonomisine arz talep dengesine göre oluşan fiyatlara bırakılmış durumdadır. Bunun nimetlerinin ne olduğunu hepimiz 2009 yılından bu yana yaşayarak gördük. 2016-2017 sezonunu açıyoruz, bırakalım bundan sonra piyasa konuşsun. Herkes tahminlerinde yanılabilir ama piyasa yanılmaz ve daima doğruyu söyler. Piyasayı izleyelim, herkesin iddialarının ne derece doğru olup olmadığını görelim. Biz ihracatçılar olarak her zaman için yüksek üretim, yüksek tüketim, düşük üretim maliyetinin peşindeyiz. İhracattan gelen döviz elbetteki önemlidir ama ne miktarda ihracat yaptığımız hem dünya hem de Türkiye tüketiminin hangi doğrultuda geliştiğini izlemek bizim için daha önemlidir. O nedenle Fındık Tanıtım Grubu olarak elimizdeki kaynakları, fındık tanıtımının yanında üretimin artırılması, verimliliğin yükseltilmesi ve üretim maliyetinin aşağılara çekilmesi hususunda kullanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Fındık Türkiye'nin en önemli milli ürünüdür"

Sevinç'in ardından konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise, Sevinç'in serbest piyasa vurgusunu eleştirdi. Aksu, Sevinç'in fındığın serbest piyasada belirlenmesi gerektiği sözlerine katılmadığını belirterek, "Fındık serbest piyasaya bırakılamayacak kadar değerli bir milli üründür. Bunun ilk örneğinin Cumhuriyetin ilk yıllarında Fiskobirlik'i kuran ve bu kurumu destekleyen bir Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği vardı. Maalesef bugün her ne kadar yönetimimiz toparlanmaya çalışsa da gerçekten eski günlerini arar olduk. Fındık yüzde 100 ihracat ürünüdür. Bazı ürünler gibi önce ithal edilip, sonra ihracatı yapılan ürün değildir. Fındık Türkiye'nin en önemli milli ürünüdür. Karadeniz insanının hayatının her şeyidir. Giresun'da yapımı tamamlanan Lisanslı Fındık Borsası'nın ürünümüz için çok önemli olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından geçtiğimiz sezon en fazla ihracat yapan firmalara Türkiye İhracat Meclisi tarafından plaket verildi. Daha sonra 2016-2017 fındık ihracat sezonunun ilk ürünü Yavuz Gıda tarafından yurt dışına gönderildi.

2016-2017 fındık ihraç sezonu Giresun’da açıldı

2016-2017 fındık ihraç sezonu Giresun’da açıldı

2016-2017 fındık ihraç sezonu Giresun’da açıldı

2016-2017 fındık ihraç sezonu Giresun’da açıldı

2016-2017 fındık ihraç sezonu Giresun’da açıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber