Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 13 Aralık 2017 - 12:28 Yorum: 0

“2018’de uygulanacak pasaport zammı kuyruk oluşturabilir”

Pasaport ücretlerine yeni yılda uygulanacağı bildirilen zammın, pasaport başvurularında yığılmaya neden olabileceği belirtildi.

“2018’de uygulanacak pasaport zammı kuyruk oluşturabilir”

Pasaport ücretlerine yeni yılda uygulanacağı bildirilen zammın, pasaport başvurularında yığılmaya neden olabileceği belirtildi.

Rekor Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kiper, pasaport ücretlerine yeni yılda uygulanacağı bildirilen zammın, pasaport başvurularında yığılmaya neden olabileceğini söyledi. Kiper, zamdan dolayı ekstra para ödemek istemeyen kişilerin Aralık ayı bitmeden pasaport başvurusunda bulunmaları gerektiğini altını çizerek, 2017 yılındaki kur dalgasının ise vize ücretlerini yüzde 8 ve yüzde 22 oranında yukarı çektiğini vurguladı.

Pasaport randevularının şimdiden ileri tarihe verildiğini ifade eden Kiper, "Yeni yılda pasaport harcına yüzde 14.7 oranında zam uygulanacak. Bir yıllık pasaport harcı 175.5 TL'den 201.3 TL'ye, üç yıldan fazla süreli pasaport harcı da 573 TL'den 657 TL'ye yükselecek. Üç yıldan süreli pasaporta 84 TL zam uygulanmış olacak. Önümüzdeki birkaç ay içinde pasaport süresi dolacaklar ya da seyahat etmeyi düşünüp de pasaportu olmayanların Aralık ayı bitmeden pasaporta başvuru yapmaları bekleniyor. Bu da rutinin dışında bir yoğunluğa sebep olacaktır" dedi.

"2018'de vizelere zam yok"

Vize ücretlerinin sabit olduğunu ancak döviz üzerinden yapıldığı için kura bağlı olduğunu kaydeden Kiper, "Vize ücretleri ülkeye göre dolar ya da euro cinsinden ödeniyor. 2018'de vize ücretlerinde herhangi bir zam beklemiyoruz. Ödemeler döviz üzerinden alındığından zam uygulanmıyor. Ancak her iki para cinsinde de kur hayli hareketli olduğu için Türk Lirası üzerinden hesap yapıldığında 2 Ocak 2017'de 1 dolar 3.54 TL iken 13 aralık 2017'de 3.83 TL'ye çıkmıştır. Bu da vize işlemlerini dolar üzerinden yapan ülkelerin vize ücretlerinde yüzde 8'lik bir artış olduğu anlamına geliyor. Yine Euro üzerinden işlem yapılan vize ücretlerine baktığımızda, 2 Ocak 2017'de 3.71 TL iken 13 Aralık 2017'de 4.51 TL. Burada da yüzde 22 oranında artış görülüyor" şeklinde konuştu.

"TL üzerinden hesaplandığında yüzde 8 ile 22 arasında artış var"

Dolar ya da euro karşısında TL'nin değer kaybetmesinden kaynaklı fiyatlarda artış olduğunu belirten Mustafa Kiper, "Almanya, Fransa, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkeleri vizelerinde yüzde 22 oranında, ABD, Rusya, Hindistan, Çin gibi dolar üzerinde ödeme yapılan ülkelerin vize ücretlerin de yüzde 8 oranında artış olmuştur" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber