Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 20 Mart 2015 - 11:18 Yorum: 0

22 Mart Dünya Su Günü

Malatya Büyükşehir Belediyesi: "2030 yılında nüfusu yaklaşık 100 milyona ulaşacak olan ülkemiz, kişi başına düşen bin 100 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecektir"

22 Mart Dünya Su Günü

MALATYA (AA) - Malatya Büyükşehir Belediyesince, 2030 yılında nüfusu yaklaşık 100 milyona ulaşacak Türkiye'nin, kişi başına düşen bin 100 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna geleceği belirtildi.  

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, tatlı su kaynaklarının önemine dikkati çekmek ve sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla her yıl 22 Mart'ta kutlanan Uluslararası Dünya Su Günü’nün 2015 yılında konusunun "Su ve Sürdürülebilir Kalkınma" olarak belirlendiği aktarıldı.

İnsan yaşamında hayati derecede önemi bulunan su kaynaklarının her geçen gün azalmasının yanı sıra bilinçsiz kullanımlardan dolayı kirlendiği vurgulanan açıklamada, gelecek için suyun israf edilmemesi ve korunmasının öneminin bir kere daha öne çıktığına işaret edildi.

Kalkınma Bakanlığı Özel İhtisas Komisyonu Raporu verilerine göre, dünyadaki toplam su miktarının 1 milyar 400 milyon kilometre küp olduğu kaydedilen açıklamada, bu rakamın yerkürenin dörtte üçünü kapladığı belirtildi.

Ancak bu miktarın sadece yüzde 2,5’luk kısmının tatlı su kaynaklarını oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ülkemizde kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı bin 500 metreküp civarında olup, ülkemiz kısıtlı su bulunan ülkeler arasında yer almaktadır. 2030 yılında nüfusu yaklaşık 100 milyona ulaşacak olan ülkemiz, kişi başına düşen bin 100 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecektir" ifadelerine yer verildi.

Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için diş fırçalarken veya tıraş olurken musluğu açık bırakmamak, bulaşıkları makinede yıkamak gibi gündelik hayatta kolaylıkla alınabilecek önlemlerle 4 kişilik bir ailenin yılda 140 ton su kurtarabileceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Unutulmamalıdır ki her aile 140 ton su kurtarsa, ülkemizde ve dünyamızda büyük farklar yaratılmış olur. Suyu tasarruflu kullanmanın yanı sıra diğer tüketim mallarının üretimi sırasında harcanan su miktarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bir kilogram kağıt üretmek için 300 litre, bir kilogram tahıl üretmek için bin litre, 1 metrik ton çelik üretmek için ise 215 ton su kullanıyoruz. Dolayısıyla bilinçsiz tüketilen her madde veya eşya beraberinde su da tüketiyor. Her alanda daha az tüketerek de suyumuzu kurtarabiliriz. İnsanoğlu petrolsüz binlerce yıl yaşadı ama susuz birkaç gün bile yaşayamaz."

Lavabo ve çöpe dökülen bir litre atık yağın nehirlere, göllere ve denizlere ulaşarak bir milyon litre suyu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu da içilemez hale getirdiği hatırlatılan açıklamada, buna engel olabilmek için evlerdeki kızartma yağlarının uygun kaplarda toplayarak atık yağ toplama firmalarına veya atık yağ bidonlarına bırakmanın geleceği temiz tutmak anlamında büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Açıklamada, "Evlerde biriktirilen atık yağlar, yetkili firmanın 444 28 45 numaralı çağrı merkezi aranarak aldırılabilir. Konu ile ilgili istek ve şikayetler 444 51 44 numaralı Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi’ne iletilebilir. Unutmayalım ki su gelecektir. Su kirlenirse geleceğimiz kirlenir. Su biterse geleceğimiz biter" ifadeleri kullanıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber