Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
14:58 Merkez Bankası’nın toplam rezervleri azaldı14:55 Beyoğlu’nda halk pazarında “aşağılama” cinayeti kamerada: 5 yıllık kin cina...14:55 Başkan Çerçioğlu, Çine’de vatandaşlarla buluştu14:54 Mahmut Arıkan: "Hakkımı helal etmem"14:53 Yalova’da 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulye tohumu dağıtıldı14:51 TCMB: “Enflasyonda Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu...14:51 CHP Bitlis Belediye Başkan Adayı AK Parti’ye geçti14:50 Başkan Sandıkçı: "Bu yıl da üniversiteyi yeni kazanacak olan tüm öğrenciler...14:49 Sultangazili Çocuklar Sertaç Abi ile cami buluşmalarında bir arada14:48 Başdeğirmen: "8 bin 500 metrekare alana modern bir Engelsiz Gençlik ve Yaşa...14:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz’ ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız...14:46 Bakan Özhaseki: "Yapmamız gereken afetlere karşı dirençli şehirler oluşturm...14:43 Çemişgezek’te yaban keçileri ilçe merkezine indi14:43 ABD’den Kuzey Kore’nin silah programını destekleyen 6 kişiye yaptırım14:42 Karaman’da seçim güvenliği toplantısı14:42 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Havalimanı-Halkalı metrosunu önümüzd...14:40 Kayseri’de trafik denetimi: 18 bin 898 araç denetlendi14:40 Kahramanmaraş’ta "6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı" yapıldı14:39 Akaryakıtın sızdığı Sapanca Gölü’nden sevindiren detaylar: "Su içilebilir"14:37 Belekoma Tayfa ihtiyacı sahibi 120 haneye ulaştı
Sami Er
Hibe - Proje - Burs 15 Haziran 2015 - 16:03 Yorum: 0

23. LGBTİ Onur Haftası Programı Açıklandı

Bu yıl 23.sü düzenlenen LGBTİ Onur Haftası’nın tam programı açıklandı. Teması “Normal” olarak belirlenen hafta etkinlikleri 22-28 Haziran tarihleri arasında çeşitli mekanlarda yapılacak.

23. LGBTİ Onur Haftası Programı Açıklandı


 Bir hafta boyunca yoğun bir programın ardından 28 Haziran Pazar günü saat 17.00’de İstiklal Caddesi’nde LGBTİ Onur Yürüyüşü yapılacak.
Bu yıl etkinliklerin bazıları Kadıköy’de yapılacak. 23 Haziran Salı günü bir sokak partisi ve 16 Haziran Cuma günü ise yerel yönetimlerde LGBTİ paneli Kadıköy’de olacak. Aynı şekilde Lambdaistanbul Kültür Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlikler sayesinde de Onur Haftası Beyoğlu ve Şişli’nin dışına taşmış olacak.
Haftanın öne çıkan etkinlikleri arasında yine 26 Haziran Cuma günü yapılacak “Komşu Ülke Ermenistan’da LGBTİ Mücadelesi” paneli ve haftanın ilk etkinliği olan “Beden Eğitimi Dersine Queer Bir Bakış” atölyesi yer alıyor.
Dolu dolu geçecek haftanın tam programı ise şöyle:
 
22 Haziran Pazartesi
Atölye: Akran Zorbalığı­ Beden Eğitimi Dersine Queer Bir Bakış
Saat: 14:30 – 16:30 Yer: Maçka Parkı
Okulda, sınıfta, teneffüste, mahallemizde, oyun alanlarımızda varoluşumuzdan dolayı akranlarımız tarafından maruz kaldığımız onur kırıcı davranışlar hakkında ne hissettiğimizi, karşılaştığımız bu durumla ne şekilde baş edebileceğimizi, haklarımızı konuşacağımız ‘akran zorbalığı’ atölyesine katılımınızı bekliyoruz.
*Katılımcılara rahat kıyafetlerle gelmeleri önerilir.
Atölye: Yaratıcı Direniş
Saat 15:00 – 17:00 Yer: Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi
Yaşadığımız her gün içinde bulunduğumuz bu çarpık sistemle bireysel ya da örgütlü mücadele içine giriyoruz. Mücadelemiz için kampanyalar, eylemler yapıyoruz. Peki ama sözümüzü yeterince ulaştırabiliyor muyuz, istediğimiz değişimi yaratabiliyor muyuz? Hayal ettiğimiz dünyayı direnişlerimize de yansıtabiliyor muyuz? Sanat, kültür ve yaratıcılık yaptığımız çalışmalarda tarzımızı etkili biçimde dönüştürebilir ve çalışmalarımızın etkisini ciddi biçimde arttırabilir. Biz de Şiddetsizlik Merkezi olarak bu atölye çalışmasında çeşitli yaratıcı taktik ve stratejileri konuşarak bunların mücadelelerimizde nasıl kullanılabileceği üzerine çalışacağız.
Katılım 20 kişi ile sınırlıdır. Katılmak için lütfen office@nvrc­sarm.org adresine mail atınız.
Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (www.sarm­nvrc.org)
Sunum ve Atölye: LGBTİQA+ Bireyler / Hareket ve Cinsel Şiddet
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği; Hilal Esmer, Nurgül Özz, Özge Özgüner
Saat 18:00 – 20:00 Yer: Cezayir Toplantı Salonu
İlk bölümünde LGBTİQA+ bireylere yönelik cinsel şiddet biçimlerini, bazı kavramları, mitleri ve gerçekleri konuşacağımız atölyenin ikinci bölümünü LGBTİQA+ bireyler arasında – ayrıca örgüt içi / örgütler arası yaşanan cinsel şiddetle mücadele yöntemlerini tartışmaya ayıracağız.
Hepimiz cinsel şiddete maruz bırakılabileceğimiz gibi, cinsel şiddetin faili de olabiliriz. LGBTİQA+ bireyler ya da örgütler arasında, içinde yaşanan şiddet biçimleri örgütlenmelerde kördüğüm olmaya, canımızı acıtmaya, bizleri yormaya ve yıldırmaya devam ediyor. Yaşadığımız ve yaşattığımız şiddet biçimleriyle yüzleşebilmeye, çeşitli somut adımlar atmaya ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda çeşitli önergeler hazırlıyor, bazen ifşa yoluna gidiyor, bazen linç ya da yalnızlaştırma yaşatabiliyoruz. Cinsel şiddetle ilgili bizi hareketsiz bırakan baskı biçimleri, kimi zaman mağduriyetin şiddete dönüşmesi ve dokunmaya korktuğumuz başka bazı başlıkları gelin birlikte tartışalım. Çözüme dair o zor ilk adımları beraber atalım!
Tek Kişilik Gösteri: Ben Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim
Saat: 20:30 Yer: D22
Kendini olumsuzu, “değil”i üzerinden tanımlayan insan zihni, evrenin çeşitliliğini anlamak için ne kadar yeterlidir? Kadınlar, erkekler, sokaklar atfedilen cinsiyet değişince nasıl değişir? Bir trans erkek günlük hayatında, özel hayatında, açılma sürecinde neler yaşar? Açılmamak tercih olabildiğinde, cinsiyet geçiş süreci bittiğinde trans kimlik unutulur gider mi?
Trans erkeklik, erkekliği dönüştürmek imkanına sahip midir? gibi sorularının cevaplarını Berk İnan’ın kişisel hikayesinin satır aralarında arayan bu tek kişilik performans, toplumsal cinsiyet meselesini ötekiliğin şeffaf yüzleri, trans erkeklerin gözünden ele almayı deniyor.
23 Haziran Salı
Atölye: İçimizdeki Önyargılarla Yüzleşiyoruz!
Saat 14:00 – 16:00 Yer: Cezayir Toplantı Salonu
Onur Haftası’nın bu seneki teması “Normal” ve biz de dedik ki ruh sağlığı çalışanları ve öğrencileri olarak yüz yıllık hastalık, aşağılama ve yok sayma tarihiyle yine ve yeniden yüzleşmeliyiz ve ne kadar “normal” karşılıyoruzu konuşmak, tartışmak istedik. Bizler ruh sağlığı çalışanları ve öğrencileri (psikoloji, psikiyatri, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sosyal hizmet) olarak LGBTİ’lere yönelik ayrımcılıkla mücadele ederken öncelikli olarak kendi önyargılarımızla yüzleşmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Sizleri kendi hazırladığımız tabu oyunu ile içimizdeki homofobi, transfobi ve bifobiyle eğlenceli bir şekilde yüzleşmeye ve sonrasında LGBTİ’lere yönelik mitleri tartışacağımız atölyemize olmaya çağırıyoruz. Gelin “normal”,”anormal” kavramlarını, ön yargılarımızı birlikte konuşalım!
Atölye: Lezbiyenler İçin Cinsel Sağlık; Mitler ve Gerçekler
Saat: 18:00 – 20:00 Yer: SALT Galata
Kolaylaştırıcılar: Efsun Sert – Nurgül Özz
Heteronormatif sağlık sistemi farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerden bireylerin koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını görmezden gelmektedir.
Lezbiyenlerin sağlık hakkına erişimleri noktasında bu atölyenin; lezbiyen cinsel sağlığı ile ilgili mitlerin ve kalıp düşüncelerin değişmesine, lezbiyenlerin bedensel ve cinsel sağlığı koruyucu davranışları edinmeleri, uygulamaları ve yaşamlarına yerleştirmelerine, koruyucu sağlık hizmeti taleplerinin artmasına ve sağlık uzmanları ile ilişkilenirken kendilerine daha güvenli bir duruş sergilemelerine katkı sunmasını diliyoruz.
Atölye, lezbiyen cinselliği ile ilgili mitler ve gerçekler, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, gebeliği önleyici yöntemler, kegel egzersizi, meme ve rahim ağzı kanserleri ile ilgili bilgi aktarımı şeklinde yürütülecektir. Lezbiyen görünürlüğü açısından bu başlığı kullanmış olsak da, atölyeye kadınlardan etkilenen kadınlar, kendini lezbiyen, biseksüel, butch, fem, androjen, queer, genderqueer, agender, transgender olarak tanımlayanlar ya da bu tanımlamaların hiçbirini sahiplenmeyip atölyedeki bilgileri yaşamında kullanabileceğini düşünenler katılabilir.
** Katılım kontenjanla sınırlı olduğundan kayıt yaptırılması gerekmektedir:
[email protected]
Film Gösterimi: Kadrajda İntikam ve Dayanışma! – Kuir Belgeseller
Saat: 18:00 – 20:00 Yer: SALT Beyoğlu
Pembe Hayat KuirFest, festivalin 4. yılında 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası’na katılıyor. LGBTİ tarihini “şanlayan” bu belgesel seçkisinde Thatcher’ın baskıcı rejimine direnen genç gey ve lezbiyen aktivistlerin video projesi “Kadrajdaki Gençlik: Genç Sapkınların İntikamı”; Lezbiyen ve Geyler Madencilerle Dayanışıyor (LGSM) aktivistlerinin ilmek ilmek ördükleri (ve bu yıl çok konuşulan “Pride” filmine de konu olan) dayanışmayı aktardıkları “Herkes Açılsın! Dulais’de Dans” ve son olarak Amerika’daki İntikamcı Lezbiyenler (Lesbian Avengers) grubunun 1992’deki çığır açan ilk gösterilerinden, Beyaz Saray önünde ateş yuttukları muhteşem Dyke Yürüyüşü’ne kadar pek çok etkinlik ve eylemlerini belgeleselleştirdikleri “İntikamcı Lezbiyenler Ateşi de Yutarlar’’ yer alıyor.
Panel: Duvarın Ardındakiler
Saat: 18:30 – 20:30 Yer: Cezayir Toplantı Salonu
Hapiste lgbti olmak konulu “Voltaçark” kitabında yer alan insanların hapiste yaşadıkları hak ihlalleri deneyimeleri sizlerle paylaşıyoruz. Kitap ekseninde ihtiyaçlar ve sorunlarla beraber çözüm önerileri tartışıyoruz. 2017 yılında inşası bitecek “Özel” Lgbti hapishanesi bizlere ne getirecek ne götüreceği tartışacağız. Kitabı konuşuyoruz… Kitabı okuyoruz….. Kitabı dağıtıyoruz….
Moderatör: Rosida Koyucu(Lgbti aktivisti)
Konuya dair:Mustafa EREN(CİSST)
Bakanlığın konuya bakışı:Doç.Dr.İpek Merçil (Galatasaray Üniversitesinde Sosyoloji bölümü Öğretim Üyesi)
Not: Kitapta hikayesi olan arkadaşlar da panele katılacak. Onlarla hikayelerini birebir sohbet etme fırsatı bulacaksınız
Atölye: 1973’ten Bugüne; Hastalık Söyleminin Ötesine Geçmek
Saat: 19:30 – 21:30 Yer: Lambdaistanbul Kültür Merkezi
Bizler ruh sağlığı çalışanları ve bu alanlarda okuyan öğrenciler olarak LGBTİ varoluş biçimlerinin hastalık olmadığının farkındayız. Belki terapi yaparken homofobik davranmıyoruz, sosyal hizmet uzmanı olarak ayrımcılık yapmıyoruz, psikiyatrist olarak başvuran kişileri damgalamıyoruz veya psikolojik danışman/rehber öğretmen olarak danışanlara/öğrencilere suçlayıcı tutumlar sergilemiyoruz. Fakat bunları meslek hayatımızın sadece küçük bir bölümünde uygulamak yeterli mi? Cinsel yönelimler ve cinsiyet kimlikleri söz konusu olduğunda, akla ilk gelen meslek alanlarında çalışmakta veya öğrenim görmekteyiz. Bu yüzden LGBTİ politikası üretmenin ve bunu meslek hayatımızın tümüne, hatta sosyal hayatımıza taşımanın hepimizin sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Peki, “eşcinsel, biseksüel, trans ve interseks varoluş biçimleri hasta değildir”den öte nasıl bir söylem üretebiliriz? Bu konuyu tartışmak üzere Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) ve Lambdaistanbul Ruh Sağlığı Komisyonu olarak birlikte gerçekleştireceğimiz atölyeye hepinizi bekliyoruz.
Tiyatro: 80’lerde Lubunya Olmak
Saat: 20:30 Yer: Emek Sahnesi
En genci bugün 50 yaşında olan dört trans birey bize Türkiye’de lubunya olmanın genel ve özel tarihini anlatıyorlar. Oyunda deneyimlerini paylaşan dört trans birey bize kendi hikayelerini anlatıyorlar ve parklarda, üçüncü sınıf otellerde, randevuevlerinde, gece kulüplerinde, Pürtelaş’ta, Bayram Sokak’ta, Dolapdere’de, sokaklarda, karakollarda, kışlalarda yaşamak için direnen, hayata delicesine tutunan ve çoğu zaman birbirlerinden başka sarılacak kimsesi olmayan lubunya bireylerin gözünden bu ülkenin korkunç bir döneminin korkunç hikayesini gözler önüne seriyorlar.
İzmir’de faaliyet gösteren Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin 2012 yılında yayınladığı aynı adlı kitaptan uyarlanan oyun, Ufuk Tan Altunkaya tarafından sahneye uyarlandı. Tamamen, gerçekleştirilen söyleşilerden oluşan metinde, hiç bir değişikliğe gidilmeden, trans bireylerin kendi kelimeleri ile sahne uyarlaması gerçekleştirildi.
Metin: Siyah Pembe Üçgen Derneği İzmir
Uyarlama/Yönetim: Ufuk Tan Altunkaya , Proje Koordinasyon:Didem Kaplan ,
Proje Danışmanı:Ozan Ünlükoç , Proje Asistanı:Ömer Kaan Aydın
Tema Müzik:Emre Akad
Oyuncular: Ayşe Gülerman, Burcu Şeyben, Elit Çam, Neşem Akhan
Oyuncular: Ayşe Gülerman, Burcu Şeyben, Elit Çam, Neşem Akhan
Oyun Süresi: 70 dk
Parti: Kadıköy Sokak Partisi
Saat: 20:00 – 22:30 Yer: Piriçavuş Sokak, Kadıköy
Salı akşamı Kadıköy Piriçavuş Sokak’ta heteronormative ile derdi olanlar olarak; bizleri evlere hapsetmek isteyenlere, kendilerini hayatın olduğu gibi sokakların da sahibi sanan heteroseksüellere, yap ama evde yap kimseler görmesin diyenlere, ve daha nicesine inat buluşuyor, dans ediyor, taciz edilme, yalnız kalma korkusu olmadan, tedirgin değil güçlü hissederek eğleniyoruz!
24 Haziran Çarşamba
Forum: İstanbul LGBTİ Onur Haftası Sergisi… nerdeen nereye
Saat: 14:30 – 16:30 yer: SALT Galata
İstanbul LGBTİ Onur Haftası kapsamında gerçekleştirilen Nerdeen Nereye sergisi paralelinde, sergi sanatçılarının iş ve portfolyolarının da incelenebildiği sanat forumu hem queer sanatın imkanlarını konuşmamıza hem de Türkiye’de homoerotik, gey ve lezbiyen ve queer sanatın temsiliyeti ve kültür sanat kurumları ile sanatçıların ilişkileri üzerine tartışabilmemize olanak sağlacak. Forum tüm katılımcılara açık olup seçici kurulumuzun üyeleri, sergi küratörü ve sergi komisyonunun da katılımı ile 2015 Nerdeen Nereye sergi sanatçıları ile gerçekleştirilecektir.
Belgesel Gösterimi “Les Invisibles”
2012, Yönetmen: Sébastien Lifshitz , Türkçe altyazılı. Giriş: Ücretsiz
16.30­18.30 yer: Fransız Kültür Merkezi
İki savaş arasındaki dönemde doğmuş kadın ve erkekler bunlar. Homoseksüel olup toplumun varlıklarını reddettiği bir dönemde açık bir şekilde yaşıyor olmaktan başka ortak noktaları yoktu. Sevdiler, kavga ettiler, arzuladılar ve seviştiler. Bugün, geçmişte başka insanlar gibi arzuladıkları özgür yaşamı, büyüterek, geliştirerek yarattıkları özgürlüğü, asi hayatı konuşuyorlar. Hiç bir şey onları korkutamazdı…
Film Gösterimi: Eastern Boys
2013, Yönetmen: Robin Campillo, Türkçe altyazılı. Giriş: 10 TL
19:00 – 21:00 Yer: Fransız Kültür Merkezi
Daniel Paris tren garında göçmen bir ailenin oğlu Marek adlı gençle tanışır. Daniel ona para karşılığında kendisiyle birlikte olmasını teklif eder ve Daniel’in evine giderler. Marek bu davette tek başına olmayacaktır. Kendisine Doğu Avrupa’dan çetesi eşlik eder. Filmde Daniel’in hayatının mahvolmasını ve Marek’le olan yakınlaşmasına tanık oluyoruz.
Not: Giriş gelirleri Fransız Kültür Merkezi’ne aittir. Telif haklarını FKM karşılamaktadır.
Bombalara Karşı Sofralar + Atölye: Aşkın Tahakkümünü Konuşuyoruz!
Saat: (Sofra) 19.00 – Atölye: 20.00 Yer: Tenefus Sanat Cafe
Heteroseksist ve ikili cinsiyet sistemi içinde “özel alan”a sıkıştırılan aşk ilişkilerimizde sınırlar nasıl konuyor? Sahiplenirken nesneleştiriyor muyuz, baskılıyor muyuz? Toplumsal cinsiyet, bedenlerimize ve ilişkilerimize konu aşk ve tutku olunca nasıl yansıyor? Tekeşli / çokeşli / çokaşklı ilişkiler yaşamaya nasıl karar veriyoruz? Kıskanmayı nasıl ele almalı? Karşılıklı öğrenmeli, keşfetmeli, paylaşmalı bir atölye olması dileğiyle. Özgürlük aşkına!
Kolaylaştırıcı: Özge & Güray
Hormonlu Domates Ödül Töreni
Saat: 19:30 – 22: 30 Yer: Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi
İstanbul Onur Haftası’nın vazgeçilmez etkinliği Hormonlu Domates Ödülleri bu yıl 11. kez gerçekleştiriliyor. Yıl boyunca homofobi ve transfobide birbirleriyle yarışmış adaylar Onur Haftası boyunca oylanıyor, kazananlar ise ödül gecesinde belli oluyor! Domatesleri fırlatmaya herkesi bekleriz.
25 Haziran Perşembe
Atölye: Normallik ve Sağlamlılığın Eşiğinde Sakatlık ve LGBTİ Çalışma Alanı
Saat: 13:00 – 15:00 Yer: SALT Galata
Birbirinden kopuk gibi duran sakatlık ve LGBTİ hareketlerinin aslında nasıl kesiştiğini ve bu kesişim noktasını deneyimleyen bireylerin yaşadığı çifte ayrımcılığı konuşmaya, projelerimizden haberdar olmaya ne dersiniz? Gelin tanışalım, LGBTİ temalı kitapları seslendirmek, işaret dili öğrenmek gibi bu iki hareketin kesişimini sağlayan bilimum etkinliği birlikte gerçekleştirelim, hareketleri büyütelim!
Etkinlikte işaret dili çeviri olacaktır. Atölye mekanında engelli erişimi vardır
Forum: Türkiye’deki LGBTİ Örgütlenmeleri Buluşması
Saat: 15:30 Yer: SALT Galata
Türkiye’de sayıları gittikçe artan LGBTİ oluşumlardan katılımcılarla, kendi şehirlerindeki deneyimlerinin ve Türkiye LGBTİ hareketin dinamiklerinin konuşulacağı bir forum gerçekleştireceğiz.
Panel: Seks İşçiliği Özelinde LGBTİ Hakları ve Şiddet
Saat: 17:00 – 19:00 Yer: Fransız Kültür Merkezi
Moderasyon: Ferhat Yıldız, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği
Konuşmacılar: Mağduriyetten Hak Talebine Bir LGBTİ Gerçekliği Olarak Seks İşçiliği: Kemal Ördek, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği,
Şiddet Mağduru Trans Kadın Seks İşçilerine Yönelik Hak Temelli Hukuki Destek: Av. Sinem
Hun / Av. Nihan Erdoğan, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği,
Şiddetin Sınadığı Hayatlar: Bir Trans Kadın Seks İşçisinin Şiddet Deneyimleri, Bihter Karal, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği
Bu panel, seks işçiliği ve LGBTİ tartışmaları ekseninde geliştirilmiştir. Panel özelinde, LGBTİ’leri seks işçiliği üzerinden çevreleyen hak ihlalleri, seks işçiliği tartışmaları ekseninde nasıl bir LGBTİ politikasına ihtiyaç duyulduğu, seks işçileri hareketi ile LGBTİ hareketinin geçişkenliği veya ‘ayrılığı’ üzerinden yürütülen tartışmalar gibi konulara odaklanmaktadır.
Panele, ‘orospufobinizi dışarda bırakarak’ girebilirsiniz.
*Bu panel Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin finansal desteği ile gerçekleştirilmektedir.
Atölye: Koli Bulmak
Saat: 20:30 – 22:30 Yer: Mail yoluyla bildirilecek
Partner bulmak, koli kaldırmak için kullandığımız uygulamadan beğendiğimiz birine “SLM” yazdık. Eee sonra? Eve gelmesine kadar geçen sürede ne yapılır, nasıl hazırlanılır ? Kahve içmek için nerelere gidilir? Eve nasıl davet edilir? Hepsi ve daha fazlası uygulamalı olarak bu atölyede. Sınırlı sayıda katılım gerektiren bir etkinlik olduğu için katılmak için istanbulpride@gmail adresine mail atmanız gerekmektedir. Mekan katılımcılara mail yoluyla bildirilecektir.
26 Haziran Cuma
Panel: ProTrans: Avrupa’da Translara Yönelik Şiddetin İzlenmesi ve Öneriler
Saat: 13:00 – 15:00 Yer: SALT Galata
Moderasyon: Zeynep Bilginsoy, lgbtinews turkey
Konuşmacılar: Boglarka Fedorko, Transgender Europe; Jelena Vidic, Gayten Serbia; Kemal Ördek, Kırmızı Şemsiye
Transgender Europe’un (TGEU), Türkiye’den Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin işbirliği ile yürüttüğü ProTrans: Doğu Avrupa’da Transları Şiddetten Korumak başlıklı proje kapsamında 5 farklı ülkede translara yönelik ayrımcılık ve şiddet vakalarını izledi. Bu panel kapsamında, Kırmızı Şemsiye Türkiye’de translara yönelik hak ihlallerine dair izleme faaliyetlerinin sonuçlarını aktaracak ve çözüm önerilerini sunacak. Transgender Europe, proje partnerlerinin gerçekleştirdiği izleme faaliyetleri ve mağdurlara sundukları destek kapsamında neler yaptıkları üzerinden Avrupa’da translara yönelik ayrımcılık ve şiddetin genel bir tablosunu çizecek. Sırbistan’dan Gayten – LGBT de Sırbistan özelinde translara yönelen şiddete dair verilerini paylaşacak.
*Bu panel Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin finansal desteği ile gerçekleştirilmektedir.
Panel: Komşu Ülke Ermenistan’da LGBTİ Mücadelesi
Saat: 15:00 – 17:00 Yer: Fransız Kültür Merkezi
Konuşmacılar: Nvard Mafaryan / Pink Armenia Proje Koordinatörü; Meltem Naz / Ultrech Üniversitesi, Cinsel ve Etnik Kimlik Çalışmaları; Karin Karakaşlı / Gazeteci­Yazar
Türkiye’deki homofobi ve transfobiye karşı verilen mücadele dört bir koldan güçlenerek devam etmekte. Fakat daha alınacak çok yolumuz var. Peki Türkiye’de durum buyken komşu ülkemiz Ermenistan’daki durum ne? Orda ki lgbti hakları mücadelesi nasıl bir yol ve seyir izlemekte ve Türkiye de ki hareketle nerde benzeşip ayrışmakta? Ne yazık ki Ermenistan’da ki durum da pek iç açıçı değil. ILGA­Avrupa’nın yıllık raporlarına göre LGBTİ bireylere yaşam alanı tanıma da Avrupa’da ki 49 ülke arasında sondan 3. olarak 46.sırada (Türkiye 44. sırada). Buna bağlı olarak bır çok lgbti birey daha özgür olabilecekleri ülkelere göç etmekte.
Soykırımın 100. yılı 2015’te Türkiyeli lgbtiler olarak Ermenistan’daki lgbti hak ve mücadelesine hem omuz hem de kulak veriyoruz.
Panel: Türkiye’de LGBTİ Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları
Saat: 15:30 – 17:00 Yer: SALT Galata
Konuşmacılar: Dr. Volkan Yılmaz, SPoD ve İstanbul Bilgi Üniversitesi; Dr. İpek Göçmen,
Boğaziçi Üniversitesi
Bu oturumda “Türkiye’de LGBTİ Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları” başlıklı araştırmanın sonuçları paylaşılacak ve tartışmaya açılacak. Araştırma 2014 yılında SPoD ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu’nun ortaklığında ve Boğaziçi Üniversitesi
öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra’nın danışmanlığında gerçekleştirildi. Araştırmanın anket bölümüne 2875 kişi katıldı ve 11 şehirde 200’ü aşkın kişinin katıldığı odak grup görüşmeleri gerçekleştirildi. Araştırma sonuçları, Türkiye’de LGBTİ bireylerin sosyal ve ekonomik sorunlarına ilişkin kapsamlı bilgiler sunuyor.
Tema Forumu: “Normal”
Saat: 18:00 – 20:00 Yer: SALT Beyoğlu
23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası’nın bu yılki teması olan “Normal”i konuşacağımız forumda, ikili cinsiyet sistemine dayanan, heteronormatif olarak yapılanmış toplumda LGBTİ bireyler ne tür normlarla karşılaşıyor, içselleştiriyor ve gündelik hayatını şekillendiriyor, homonormativite, transnormativite nedir, ne değildir hep birlikte konuşuyoruz.
Panel: Yerel Yönetimler ve LGBTİ
Saat: 19:00 – 21:00 Yer: Barış Manço Kültür Merkezi, Kadıköy
Yaşadığımız yerlerde ne kadar görünür olabiliyoruz? Ya da hakikaten istediğimiz gibi yaşayabiliyor muyuz? Belediyeler, partiler, kurumlar ,meclis bizlerden haberdar mi? Yaşadığımız şehirlerde bu sistemin neresinde kalıyoruz? Yaşadığımız yerellerde bizler bu yönetimin neresindeyiz ve ne kadar içindeyiz? Hadi gelin konuklarımızla birlikte bunları konuşalım.
Parti: AYI ONUR HAFTASI AÇILIŞ PARTİSİ
Saat: 21:00 Yer: Mono Bar
Giriş: Ücretsiz
PARTİ: 22. LGBTİ Onur Haftası Partisi
Saat: 22:00 Yer: Tünel Sahne
Giriş: Ücretsiz
27 Haziran Cumartesi
“Piknik”
Saat: 13:00 – 18:00 Yer: Maçka Parkı
Bu sene de yemyeşil çimenlere yayılıp, ağaçların altında but güllüm alıkacağımız pikniğimize hepinizi bekliyoruz. Işaret dili, Hiv farkındalık ve slogan atölyelerimiz piknik süresince hepinizi bekliyoruz. Işaret dili, Hiv farkındalık ve slogan atölyelerimiz piknik süresince isteyenlerin katılımına açık olacak.
Atölye: İşaret Dili
Saat: 13:00 – 14:00 Yer: Maçka Parkı
SPoD Sakatlık ve LGBTİ Çalışma Grubu İşaret Dili Atölyesi
Atölye: HIV
Saat: 15:00 – 16:30 Yer: Maçka Parkı
Piknik sepetine HIVfobi’yi almadan gel
HIV: İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü, teşhis edilebilir, tedavi edilebilir, kontrol altına alınabilir bir sağlık durumu. HIV hakkında neler biliyoruz, neleri doğru neleri yanlış biliyoruz? Bulaşma yolları nelerdir? Virüsten nasıl korunulur? Gelin hep beraber bu soruların yanıtlarını piknikte oyunlar oynayarak, sorup, konuşarak tartışalım, öğrenelim. Fobilerimizi konuşalım, HIVfobi’yi anlayalım. Kendimizi virusten, HIV Pozitif bireyleri de ön yargılarımızdan koruyalım.
Atölye: Sloganlarımız!
Saat: 17:00 – 18:00 Yer: Maçka Parkı
Yürüyüş öncesi, hazır bir araya gelmişken yürüyüşte hep bir ağızdan söyleyebilecegimiz, bir dahaki senenin lollipopları olabilecek yeni sloganlarımızı yaratıyoruz…
Bedensel Derinleşme Atölyesi: Bedenim nasıl bir coğrafya?
Saat: 16:00 – 18:00 Yer: SALT Galata
Atölye Yürütücüsü: Gizem Aksu
Atölye, “Bedenim nasıl bir coğrafya?” sorusuyla katılımcıları kendi beden coğrafyalarında bir gezintiye çıkmaya davet ediyor. Bu coğrafyanın ön/öz­yargılardan muaf olması beklenmiyorsa derin dinleme ve duyumsama ile belirmeye başlayan her bir katmandan açığa çıkanlara tanık olmak, anlamlardan sıyrılıp an’a varabilmek mümkün olabilir mi? Hislerin gündelik repertuarından, et’in yıllanan izlerine kadar uzanacak bir keşif… Hayatın tüm hallerinin işlendiği beden coğrafyasının bolluğuna, her bedenin biricik ve özgün coğrafyasına dalmaya davetlisiniz.
* Atölyeye katılmak isteyenlerin 26 Haziran 2015 tarihine kadar [email protected] kayıt yaptırmalarını rica ederiz.
Ayı Onur Haftası Söyleşisi
Saat: 17:30 – 20:30 Yer: İnternetten duyurulacaktır
Atölye: Heteronormatif Eğitime Queer Bir Çelme
18:00 – 20:00 Yer: SALT Galata
Kolaylaştırıcılar: Nurgül Özz – İlksen Gürsoy – Efsun Sert
Heteronormatif eğitim ortamlarının,toplumsal cinsiyet normlarına sığmayan, transgender, interseks öğrencileri çoğu zaman yok saydığını, damgaladığını, yalnızlaştırdığını, kırılganlaştırdığını, güçsüzleştirdiğini biliyor, görüyor ve yaşıyoruz. Oysa transgender öğrencilerin eğitim ortamında sahip olduğu ve talep edebileceği haklar, eğitimcilerin de daha eşitlikçi bir eğitim ortamı için üzerine düşen sorumluluklar var. Bu atölyede queer teori ve eleştirel pedagojinin bize sağladığı yaklaşımları kullanarak; eğitim ortamlarını transgender varoluşları kapsayacak şekilde dönüştürmeye/değiştirmeye yönelik somut öneriler, materyaller, eylem planları geliştirmeyi istiyoruz. Vaka örnekleri üzerinden gideceğimiz atölyeye; öğrencilere temas eden eğitimcileri, psikolojik danışmanları, pedagogları, sosyal çalışmacıları ve toplumsal cinsiyet meselesini dert edinen aktivistleri bekliyoruz.
* Katılım kontenjanla sınırlı olduğundan kayıt yaptırılması gerekmektedir. Lütfen kayıt sırasında eğitim alanı ile ilişkinizden kısaca bahsedin. [email protected]
‘Love Hard’ [Sert Aşk] Belgesel Film Gösterimi & BDSM pratiklerimiz üzerine ‘AcıTatlı’
Queer Sohbet
Saat: 18:00 – 21:00 Yer: SALT Galata Atölye IV
‘Sert Aşk’ BDSM ve yakın ilişkiler üzerine yapılmış bir belgesel – tasvir çalışmasıdır. Belgesel 5 farklı öznenin aşkları ve hayatlarının izini sürerken sapkınlığın hayatlarımızda nasıl bir işlevi olabileceğine dair her biri şahsına münhasır, tane tane anlatılan dikkatli perspektifleri bize sunuyor. Bir sanat ya da yakınlık pratiği olarak, dışavurumun ya da salıvermenin bir tarzı olarak, nefsin bir tekerrürü ya da tahribati olarak… Oynamak için, sikişmek için, aşık olmak için bir yol olarak. Basit olabilmek için bir yol.
Sensate Films, Avustralya / 2014, Renkli, DCP, 46’, İngilizce
http://lovehardthefilm.com/
Norm dışı cinsel pratikler yaşayanlar, yaşayamayıp hayallerinde yaşatanlar, bedenin, ruhun sınırlarında yaban çiçekleri açtıranlar, bu habitatı ve ona özgü tesirleri, duyguları, soruları, merakları hep paylaşmak isteyip de imkan – mekan bulamayanlar. Gelin ‘Sert Aşk’ filmini seyrettikten sonra BDSM cinselliklerimiz üzerine ‘AcıTatlı’ queer bir sohbet çevirelim.
Not: Mekanda sınırlı sayıda yer olduğundan kayıt yaptırmanız pek yerinde olur. [email protected]
* ‘AciTatli’ 2012 yılından bu yana BDSM üzerine çeşitli atölyeler, performanslar ve araştırmalar yapan queer bir sanat ve eğitim kolektifidir.
Film Gösterimi: Kuir Kısalar
Saat: 18:00 – 20:00 Yer: SALT Beyoğlu
23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası için bir kez daha İstanbul’a gelen Pembe Hayat KuirFest, kuir kısalarla haftaya devam ediyor. Türkiye, Almanya, Lübnan, ABD gibi farklı ülkelerden, hem belgesel hem kurmaca kısalar bu seçkide bir araya geliyor. Böylece normal denilen içi boş kavramı bir kez de bu seçkiyle masaya yatırıyoruz.
Performans: seniseviyorum
Saat: 17:00 – 17:30 Yer: D22 Giriş: Ücretsiz
Yerleşik aşk olgusunda bir olma, bir bedende bütünleşme ideal olarak tasavvur edilir. Bu tasavvurla aşk iki kişinin kendi tekilliğinde olması değil, farklılıkların bir bütünde eridiği; kişilerin aynılaşmasıyla tanımlanan bir ilişki haline gelir. Artık aşk hareket potansiyelini arttıran, yaşam enerjisini çoğaltan bir duygulanım değil, kişilerin aynı hareket etmesine, aynı düşünmesine yönelik bir beklenti halini alır. Hareket potansiyeli kapanır, beraber olmak bir kısıtlanmaya, aşk bir hapishaneye dönüşür. Bu performans iki aşığın ‘bir’leşme ve beraber hareket etme araştırmasıdır. Aşıklar ‘bir’leştiğinde aşk ne anlama gelmekte, hareket nasıl bir hal almaktadır?
Kurgu, konsept – Leman Sevda Darıcıoğlu
Performans – Leman Sevda Darıcıoğlu & Derin Cankaya
25 dk
Parti: AYI ONUR HAFTASI ANA PARTİSİ
Saat: 21:00 Yer: Mono Bar
Giriş: Ücretsiz
28 Haziran Pazar
Yürüyüş: “13. LGBTİ Onur Haftası Yürüyüşü”
Saat: 17:00 Yer: Taksim Meydanı
Bu sene 13.kez ve daha kalabalık olarak İstiklal Caddesi’ndeyiz, neşemizi, aşkımızı isyanımıza katarak sokakları, caddeleri gökkuşağı bayraklarıyla donaticaz, sloganlarımızla inleteceğiz. Sen yoksan bir eksiğiz!
Parti: AYI ONUR HAFTASI KOKTEYLİ
Saat: 21:00 Yer: Mono Bar
Giriş: Ücretsiz ( Kokteyl içkisi ücretsiz)
Parti: 22. LGBTİ Onur Haftası Kapanış Partisi
Saat: 22:00 Yer: İnternetten duyurulacaktır
Giriş: Ücretsiz
Adresler:
Barış Manço Kültür Merkezi
Caferağa Mah. Moda Cad. Nail Bey Sok. KADIKÖY
Tel: 0 216 418 16 46
Blok art Space
Faik Paşa Caddesi No:22 D:2 Beyoğlu 34433 İstanbul Türkiye
Cezayir Toplantı Salonu
Hayriye Sok. No: 12 / 2 Galatasaray (Galatasaray Lisesi’nin yanından inilince Cezayir
Sokak’ın –Fransız Sokağı­ yanındadır)
Tel: 0 212 240 34 45
D22
Bereketzade Mahallesi Şair Ziya Paşa Yokuşu, No:13/A 34421, Galata, Kuledibi/Beyoğlu 0
212 293 1992
Emek Sahnesi
Uzunçayır Cad. Doğançay İşhanı No 29/1 Hasanpaşa­ Kadıköy
Tel 0 216 545 7376
Fransız Kültür Merkezi
İstiklal Caddesi No: 4 Taksim
Tel: (0) 212 393 81 11
Lambdaistanbul Kültür Merkezi
Osmanağa Mah. Halitağa Cad. Şemsitap Sok. Yılmaz Palas Ap. No:1 D:3 Kadıköy
Tel: 0 216 418 25 03
maumau
kuloğlu mah. ağa hamamı sok.
sözcük apt. no:25 (yadigar sok. 2/1)
Mono Bar
Büyük Parmakkapı Sok. No: 14 / 1 Taksim, Beyoğlu – Istanbul
SALT Galata
Bankalar Caddesi 11 Karaköy
Tel: 0 212 334 22 00
SALT Beyoğlu
İstiklal Cd No:136 Beyoğlu
Tel: 0 212 377 42 00
Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi
Kuloğlu Mahallesi, Güllabici Sokak, No:16 / 2 Kat:2 Cihangir (Taksim İlk Yardım hastanesinin
yanındaki sokaktan gelinebilir)
Tel: 0 212 244 12 69
Şişli Kent Kültür Merkezi
Halaskaragazi Caddesi No: 168 Şişli
Tel: 0 212 231 24 43
Emek Sahnesi
Uzunçayır Cad. Doğançay İşhanı No 29/1 Hasanpaşa­ Kadıköy
Tel: 0 216 545 7376
Tenefus Sanat Cafe
Aynalı Çeşme Caddesi 16/2 Tepebaşı / Beyoğlu
Tünel Sahne
Asmalı Mescit Mah. General Yazgan Sok. Mehdi Bey Apt. No: 6 Beyoğlu
Kaynak: KAOS GL
 

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber