Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Spor 26 Nisan 2016 - 14:24 Yorum: 0

24 saat boyunca yarış

Bursa Yelken Kulübü’nün Eker’in sponsorluğunda gerçekleştirdiği Eker-BYK Trofesi 2016’nın ikinci yarışı, 24 saat süren Güney Marmara Kupası, farklı hava ve deniz koşullarında selametle tamamlandı.

24 saat boyunca yarış

Yarışa, neredeyse sıfır başlayan havanın, ikinci gününde 40 milleri aşması damga vurdu.

Eker-BYK Trofesi 2016’nın ikinci ayağını oluşturan Güney Marmara Kupası, 23-24 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. 23 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te start alan yarış, Tirilye- Bandırma Fener Adası-Tirilye etabında, durmaksızın coğrafi rotada yapıldı. 80 millik etapta ekipler, 24 saat boyunca kelimenin tam anlamıyla pusulanın hemen her kertesinden esen, farklı kuvvetlerde rüzgârla ve karışık denizlerle mücadele etti.

FİLO ÜÇ GRUPA AYRILDI

Cumartesi günü yarış, 13 teknenin katımıyla planlandığı gibi saat 14.00’te, 5-7 mil arasında esen rüzgârla, hayli yavaş bir start aldı. Balon açan IRC yarış sınıfı tekneler, hızla arkadaki gruptan ayrılırken, hafif poyraz ve kısmî akıntıyı verimli kullanan orta grup, en arkada kalan gruptan koptu. Böylece yarış üç belirgin grupla devam etti. Birinci günün devamında hava zaman zaman sıfıra indi ve tekneler, kendi çevrelerinde dönerek bir süre havayı beklediler. Beklenen rüzgâr, ancak sabaha doğru kendisini göstermeye başladı.

SABAHIN İLK IŞIKLARINDA FENER ADASI

Gece boyunca hafif havayla seyirlerini sürdüren ekipler, sabahın ilk saatlerinde, Bandırma önlerindeki küçük adalar grubuna ulaştı. Bu sırada rüzgâr sertleşmeye başlamış, ekipler farklı yönden gelen havaya göre trim tazelemişti. Fener Adası’nı dönen tekneler Tirilye’ye doğru dümen tutarken hava giderek kuvvetlendi. Bu saate kadar Fener Adası’na yaklaşamamış arka gruptan yarışı terk eden tekneler oldu zira yarış süresi 24 Nisan Pazar günü saat 17.00’de sona erecekti ve çok geride kalan teknelerin, belirlenen süre içinde rotayı tamamlamalarına olanak kalmamıştı.

40 KNOTU AŞAN HAVA

Marmara’nın rüzgâr açısından en verimli bölgelerinden ve bu nedenle çevresi rüzgâr jeneratörleri ile donatılmış olan Bandırma Körfezi yapacağını yaptı ve Tirilye’ye dönmekte olan teknelere muhteşem bir hava sağladı. Ancak Bandırma’nın lodosu, çok kısa mesafe olmasına karşın dik ve sert denizler de kaldırmıştı. Hayli çalkantılı seyirlerine devam eden ekipleri bu rota bacağında, 40 milleri aşan bir de hava bekliyordu. Kimi tekneler birkaç kez broşa düşerken, Destek’te yarışan teknelerden Endless, çok sert bir broşun ardından cenovası yırtılınca, yarışı sadece anayelkenle tamamladı ancak bu nedenle, iyi olan konumunu kaybetti e geriden gelen tekneler tarafından geçildi.

Bunun dışında önemli bir sıkıntının yaşanmadığı yarış, 24 Nisan Pazar günü saat 14.33’te son teknenin de finiş vermesiyle, yaklaşık 24 saatte tamamlanmış oldu. Dereceye giren tekneler, Pazar akşamı Tirilye mendireğinde gerçekleşen ödül töreninde ödüllerini aldılar.

GÜNEY MARMARA KUPASI SONUÇLARI

IRC YARIŞ

  1. Moby Dick – İzzet Göçmenoğlu
  2. Eker Yayık Ayran – Ahmet Eker
  3. Evolution – Gemlik YK

IRC GEZİ

  1. Mekik – Sinan Uluvar
  2. Mavi Deniz – H.Yavuz Tavus
  3. Azmarida – Haluk Turşucular

DESTEK

  1. Reina – Ender Avcu
  2. Taç – Z-Marin Sailing Team
  3. Destina – Cengiz Esenkul
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber