Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 22 Kasım 2014 - 18:18 Yorum: 0

3. Domatexpo Fuarı

Kumluca'da bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen fuar kapsamında "Domates Pazarının Beklentileri" konulu sempozyum düzenlendi

3. Domatexpo Fuarı

ANTALYA (AA) - Kumluca'daki Domates Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı (Domatexpo) kapsamında düzenlenen "Domates Pazarının Beklentileri" konulu sempozyumda domates pazarının beklentileri ele alındı. 

Kumluca Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Domatexpo Fuarı kapsamında 50. Yıl Kültür Merkezi Kalekule'deki sempozyumda konuşan Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun, Türkiye'de ve dünyada tek ürün bazlı bir fuar olan Domatexpo Fuarı içinde böyle bir sempozyumun yapılmış olmasını çok anlamlı bulduğunu ve sektöre çok faydalı olacağını ümit ettiğini söyledi.

Fuarın gerçek amacına ulaşması için sadece firmaların değil, üretici, tüketici ve bilim insanlarının da fuar içinde yer almasının çok doğru bulduğunu dile getiren Uygun, "Artık bilinçli üreticilerin ürettiği tarım ürünlerinin pazarda daha fazla pay sahibi olduklarını görüyoruz. Tüketiciler, özellikle biyolojik mücadele yöntemleriyle üretilen ürünleri tercih ediyorlar. Bu da bize biyolojik, entegre, izlenilebilir bir tarım yapmamız gerektiğini gösteriyor" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nden uzman Sadık Ertuğrul da tüketicinin istekleri doğrultusunda sağlıklı, izlenilebilir bir üretiminin yaygınlaşmaya başladığını, bu konuda kim daha fazla etki sağlayabilirse pazarda da bu oranda pay sahibi olacağını belirtti.

Kumluca Komisyoncular Derneği adına söz alan Şevki Macit de Kumluca'daki domates üreticilerinin tamamının geriye dönük izlenilebilir, biyolojik mücadele yöntemleriyle üretim gerçekleştirdiğini ancak pazarlama konusunda sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Rijk Zwaan firması Türkiye Pazarlama Direktörü Joop Vegter ise sektörün sorunlarından önce tüketicinin ne istediğini iyi bilerek üretim yapmanın pazardaki sorunları en aza indireceğini söyledi.

Dünyanın çok küçüldüğünü, iletişim araçlarının çok hızlı geliştiğini vurgulayan Vegter, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hızlı gelişime aynı şekilde üreticinin de ayak uydurması gerekir. Pazardaki sorunları en aza indirebilmek için öncelikle iyi marka imajı oluşturulması gerekir. Türkiye'deki üretilen ürünlerin gerçekten kalitesi çok yüksek. Artık tüketici tükettiği ürünün yüksek fiyatına değil, sağlıklı ve güvenilir olduğuna bakıyor. Siz güvenilir ürün üretir, bunu kaliteli marka haline getirirseniz, pazarda en az sorunu yaşarsınız. Benim tavsiyem, Türk çiftçisi sağlıklı, güvenilir, üretim gerçekleştirsin, bunu marka haline getirsin, o zaman sorun yaşamayacaktır."

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da ilçede yılda 50 bin dekardan fazla alanda örtü altı sera üretimi yapıldığını ve bu alanların yüzde 50'sinden fazlasında da domates yetiştirildiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleriyle Kumluca'yı biyolojik mücadelede pilot bölge ilan ettiklerini anlatan Çetinkaya, "Tarım sektöründe biyolojik mücadelenin en zor yapıldığı alan domatestir. Biz bu zor işe talip olduk ama bunu ilçemizin çiftçileriyle başaracağımıza inancımız sonsuz" diye konuştu.

Çetinkaya, sempozyumun sonunda Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun'a plaket takdim etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber