Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 13 Ekim 2016 - 18:03 Yorum: 0

"3. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu"

Türkiye'nin ilk Raylı Sistemler Mühendisliği'nin bulunduğu Karabük Üniversitesi'nin (KBÜ) ev sahipliğinde üç gün sürecek olan "3.Uluslararası Raylı...

'3. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu'

Türkiye'nin ilk Raylı Sistemler Mühendisliği'nin bulunduğu Karabük Üniversitesi'nin (KBÜ) ev sahipliğinde üç gün sürecek olan "3.Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu" başladı.

KBÜ 15 Temmuz Şehitleri konferans salonunda başlayan sempozyuma, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Orhan Aydın, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş Genel Müdürü Uğur Yılmaz, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, iş adamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük'ün tek ray üreticisi olduğunu ve ülkenin ilk ve tek ilk raylı sistemler mühendisliğinin Karabük'te olduğunu söyleyerek, "Bu bize büyük guru ve onur veriyor. İstiyoruz ki, raylı sistemler konusunda Türkiye'nin kalbi burada atsın" dedi.

"Savunma sanayisinden sonra ulaşım alanında ciddi gelişmeler var"

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Orhan Aydın ise demiryollarına son yıllarda yapılan yatırımlara değinerek, son yıllarda Türkiye'nin sanayi alanında en hızlı mesafe kaydettiği alanın savunma sanayisi olduğunun altını çizdi. Aydın, "Şu anda savunma sanayi alanında Türkiye hızlı bir mesafe kat etti. Sektörün bir sahibi ve bir stratejisi var. Neyi nasıl yapacağı ve üniversite ile nasıl işbirliği yapılacağı konusuna kadar inmiş ve tanımlanmış iş planı var. Savunma alanında kendi tank, top, insansız hava aracı, ihtiyaç duyduğumuz savunma ile ilgili birçok şeyi milli olarak yapılıyor. Ulaştırma alanında da hızlı bir şekilde işbirliği ve güç birliği yaparak ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Ülkede çalışma sistemini düzgün kuramıyoruz. Kamu, üniversite ve özel sektör çalışıyor ve çaba sarf ediyoruz ama kurduğumuz sistem bize iş üretmiyor, tam tersine yaptığımız işi bozuyor, kırıyor. Dökmeden kırmadan bu işi yapmamız için, üniversite, sanayi ve kamu olarak bir araya gelmemiz gerekiyor. Özel sektörün Türkiye'de ciddi bir dinamizmi var. Üniversitelerimiz kafasına göre gidemez, ülkenin ve bizim ihtiyaçlarımızı mutlaka hissetmesi lazım. Kamu politikalarını yaparken de özel sektörü görmesi lazım. Bunlarla işbirliği yaparak başından sonuna kadar bir yol haritası çizmemiz lazım. Son zamanlarda bunun işaretlerini görüyoruz. İnşallah raylı sistemler konusunda ülkemizde çok ciddi gelişmeler var Yerli firmalarımızda da özellikle belediyelerin ihtiyaç duyduğu ray sistemler alanında ciddi gelişmeler oldu. Birbirini tamamlayacak ahenk içinde çalışacak bir düzen ihtiyacımız var" diye konuştu.

"2003'ten sonra demiryolları devlet politikasını haline geldi"

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ise, karayoluna bağlı öncelikli ulaşım nedeniyle Türkiye'de yarım asra yakın bir süre demiryollarının ihmale uğradığını söyledi. Umutların tükendiği bir sırada 2003 yılının bir milat olduğunu ve bu yıldan sonra demiryollarının devlet politikası haline geldiğini belirten Apaydın, "Bu güne kadar demiryolu ulaşımına 50 milyar lira yatırım yapıldı. Üzerinden geçen trenlerin artık güçlükle seyredebildiği, 150 yıl el değmeyen demiryolu hatlarının tamamına yakınını yeniledik. Yenilenen hatları elektrikli ve sinyalli hale getiriyoruz. Yüksek Hızlı Tren hatlarının uzunluğu bin 213 kilometreye ulaştığı. Yüksek Hızlı Tren için 3 bin 229 kilometre yeni demiryolu inşaatı da devam ediyor. 20 noktada açmayı planladığımız lojistik merkezlerden de 7 tanesini hizmete aldık. Şehir içi modern toplu taşım araçlarımız olan İstanbul Marmaray ve İzmir Egeray devreye alındı. Ankara Başkentray kısa sürede hizmete girecek" dedi.

"Yeni nesil demiryolu araçlarının üretilmesi için milli projeler başlattık"

İleri teknoloji gerektiren demiryolu araç ve gereçlerin Türkiye'de üretilmesine yönelik önemli adımlar atıldığından da bahseden Apaydın, şunları kaydetti:

"Bağlı ortaklarımızla yeni nesil dizel ve elektrikli trenleri üretiyoruz. Mili üretime yönelik çalışmalar devam etmekte. İlk milli elektrik lokomotifi geçen yıl devreye aldık ve hizmet veriyor. Yeni nesil demiryolu araçlarının üretilmesi için milli projeler başlattık. Milli yüksek hızlı tren, mili dizel ve elektrikli tren seti ve yeni nesil yük vagonu üretmek için çalışıyoruz. Bağlı ortaklıklarımızın yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, TÜBİTAK, Aselsan, Havalsan gibi bu sektörde çalışan tüm paydaşlarımızla çalışıyoruz. Milli yüksek hızlı treni raylara indirerek milletçe büyük bir başarıya imza atmak istiyoruz. Mevcut hatların yenilenmesi, yeni hatların açılmasının yanı sıra insan kaynağında yatırım yapıyoruz."

KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Uğur Yılmaz da hem Türkiye'nin hem de bölgenin tek ray üreticisi olduklarını belirterek, "KARDEMİR olarak kendimizi geliştirerek uluslar arası kalitede 72 metre boyunda ray üretiyoruz. Entegre tesis olarak 150 bin ton ile başladığımız üretimimiz 2 milyon tonun üzerine çıktı ve adım adım 3 milyon ton seviyelerine doğru gidiyoruz" dedi.

Sempozyumun ilk günü "Yerli ve Milli Test Merkezleri", "Raylı Ulaşım Sitemlerinde Yerli ve Milli Üretim" panelleriyle tamamlanacak.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber