Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 25 Ekim 2014 - 18:28 Yorum: 0

"3. Yalova Subaşı Kivi Festivali"

Yalova Valisi Cebiroğlu: "Yalova ve Türkiye'de 75 bin ton kivinin tamamını ithal etmeden üretmeyi nasip etsin"

'3. Yalova Subaşı Kivi Festivali'

YOLAVA (AA)- Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, "Yalova ve Türkiye'de 75 bin ton kivinin tamamını ithal etmeden üretmeyi nasip etsin" dedi.

Cebiroğlu, Altınova ilçesine bağlı Subaşı beldesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "3. Yalova Subaşı Kivi Festivali''ne katıldı. Ceberiolu,  TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ve AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile festival alanındaki stantları gezdi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Cebiroğlu, geçmişte kiviyle ilgili yaşadığı bir olayı anımsattı. Cebiroğlu, şunları kaydetti:

"Yıl 1988. O dönem benim bir kızım dünyaya geldi. Kızım dünyaya geldiğinde ilçede kivi falan yok. İlçede Afyon'un bir ilçesi. Yani doğuda bir ilçe değil. Her hafta ile gidiyordum bir tane kivi alıyordum. Tahminen 50 liraydı. Şu anda bir kilo kivinin bedeli o zaman bir ithal kiviydi. Kiviyi getirip doğal mama gibi kızıma yediriyordum. Şimdi burada ki kasaları görünce bizim fedakar çiftçimizin neleri üretebileceğini, toprak ananın bize neleri bahşedeceğini bir daha görmenin mutluluğunu yaşadım."

Türkiye'nin geniş ve dört mevsimi aynı anda yaşanan nadide değerde bir ülke olduğunu belirten Cebiroğlu, "Buda ülkenin değerini ve kıymetini bilmeyi bir kat daha bize idrak ettirmektedir. Bu ülkede herkesin her zaman gözü vardır. Biz birlik, dirlik içerisinde olduğumuz müddetçe, doğru ve iyinin yanında olduğumuz müddetçe, hakkı teslim ettiğimiz müddetçe, ilim ve bilimi değerlendirdiğimiz müddetçe, dik durabildiğimiz müddetçe her zaman burada bağımsız, özgür ve demokrat ülke olarak kalacağız" diye konuştu.

Tarımda çalışmanın emek ve özveri gerektiğini ifade eden Cebiroğlu, şöyle devam etti:

"Tarımda çalışan bir mühendis ister ziraat ister veteriner mühendisi, sabah namazından sonra çizmesini giyip, kot pantolonu çekip, üstüne montunu giyip köye gitmiyorsa, ahıra girmiyorsa, tarlaya varmıyorsa onun söylediği söze hiçbir çiftçi inanmaz. İlk önce biz uygulayacağız. Kıravtlı devlet memurluğu ile hiçbir neticeye varamayız. Uzun yıllardır bu sıkıntılar böyle devam etmiştir. Artık yeni bir dönem yeni bir Türkiye, yeni bir gelecek ve çağdaş bir dünyayla entegre olacağız. Söylemle değil eylemle yapacağız bunları. Ben bu festivali düzenleyen, ilk fideyi diken ve katkı verenlere teşekkür ediyorum. Yalova ve Türkiye'de 75 bin ton kivinin tamamını ithal etmeden üretmeyi nasip etsin."

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 83 yıldır tarımla ilgili tek bir yasa çıkarmadığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Biz  AK Parti olarak bu iki dönemdir 17 tane yasa çıkardık. Daha bu ülkede düşününki tarım yasası çıkmamıştı. Bu yasaları çıkararak yaşama geçirdik. En son olarak da gecen Nisan ayında yaptığımız yasayla miras yoluyla parçalanan arazilerin önüne geçmek istiyoruz. Çünkü tarımda Amerika'da 1 milyon 800 bin işletme var, Almanya'da 400 bin ve Fransa'da ise 425 bin işletme var. Fakat Türkiye'de ne kadar işletme var biliyor musunuz tam  3 milyon 200 bin işletme var. Şimdi 10 bin dönüm arazide bir işletme bir dönüm arazide bir işletme oluyor. Bu konu yıllardan beri ihmal edilmiş. Onun için biz bu yasayı çıkardık ve uygulamaya başladık.  Bundan sonra arazi parçalanmayacak, arazi bölünmeyecek ve birim alandan daha fazla verim alınacak. Türkiye'nin bu konudaki kaybı da 17 milyar, bu kaybı da önleyeceğiz.

Programda, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun da bir konuşma yaptı.

Daha sonra festival ateşini meşalelerle yakan protokol üyeleri, üreticiler arasında yapılan en iyi kivi yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.

Programa, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Tavşanlı  Belediye Başkanı Kadri Çicek, Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal, Yalova Kivi Birliği Başkanı Mustafa Tunalı'da katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber