Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 24 Ekim 2014 - 19:18 Yorum: 0

30. Ulusal Kardiyoloji Kongresi

TKD Başkanı Prof. Dr. Tokgözoğlu:

30. Ulusal Kardiyoloji Kongresi

ANTALYA (AA) - Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, "Türkiye'de kalp ve damar hastalıkları nedeniyle 2020 yılına doğru yılda 400 bin civarında ölüm beklenmektedir" dedi.

"30. Ulusal Kardiyoloji Kongresi" Belek Turizm Merkezi'ndeki Maxx Royal Hotel'de devam ediyor.

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısına, TKD'nin Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Engin Bozkurt, Genel Sekreter Prof. Dr. Adnan Abacı, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Enver Atalar, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin ile yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Necla Özer ve Prof. Dr. Sinan Aydoğdu katıldı.

Tokgözoğlu, kalp-damar hastalıklarının çağımızın salgını olduğunu belirterek, gerek ülkemizde gerek dünyada erişkinlerde bir numaralı ölüm nedeni olduğunu söyledi.

"Türkiye'de kalp ve damar hastalıkları nedeniyle 2020 yılına doğru yılda 400 bin civarında ölüm beklenmektedir" diyen Tokgözoğlu, kalp-damar sağlığı açısından alınması gereken daha çok yol olduğunu vurguladı.

Tokgözoğlu, ülke insanının kalp-damar hastalıklarına Avrupalılara göre daha genç yaşta yakalandığını ve daha erken öldüğünü dile getirerek, "Bizim de katıldığımız 22 Avrupa ülkesinde yapılan 'Euroaspire III' adlı araştırmaya göre 50 yaşından genç insanlarda kalp krizinin en sık görüldüğü ülke Türkiye. Çünkü yurdumuzda her 10 ölümden 4'ünün nedenini hala kalp ve damar hastalıkları oluşturuyor" diye konuştu.

Türkiye'de kalp damar hastalıklarının diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla olmasının nedenini sigara ve tütün ürünleri tüketiminin hala yüksek olması, fazla kilo, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmeye bağlayan Tokgözoğlu, diyabetin de özellikle kadınlarda hızla artmakta olduğunu vurguladı.
   

-Damarda eriyen stent

TKD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Engin Bozkurt, kalp kapaklarının açık kalp cerrahisi yerine kasıktan girilerek değiştirilmesinin oldukça yeni bir yöntem olduğunu belirterek, dünyada penisilinden sonra tıbbın en önemli keşiflerinden biri olduğunu söyledi.

Ameliyat edilemeyen hasta grupları için kasıktan ya da koldan girilerek, kalp damarlarını ve kapaklarını değiştirmeye başladıklarını dile getiren Bozkurt, "Bu yöntem dünyada giderek kabul edildi. Dünyada 85 bin civarında hastanın kalbine bu şekilde giriliyor.  Ülkemizde de giderek artıyor. Geçen yıl 450 kişi bu şekilde ameliyat edildi" diye konuştu.

Genel Sekreter Prof. Dr. Adnan Abacı da gerek normal stentlerde, gerekse ilaçlı stentlerde, damara konulan stendin ömür boyu damarda kaldığını belirterek, artık bunun için eriyen stentlerin geliştirildiğini belirtti.

Aynı zamanda ilaç da salgılayan bu stendin 1-2 yıl içinde kaybolduğunu aktaran Abacı, şöyle konuştu:

"Vücut o stendi kaybediyor. Dolayısıyla damarında metal kalmadan hastanın damarını açmış oluyorsunuz. Bu koroner hastalıklar açısından çok önemli bir gelişme. Şu anda bu tedavi her damara uygulanamıyor. Belirli seçilmiş damarlara uygulanabiliyor. Ama bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Stentler çok daha iyi hale getiriliyor. Pahalı olmakla beraber zamanla ucuzlayacak ve yaygın olarak kullanılan bir tedavi haline gelecektir."

-Üç dakikada bir kişi kalp krizinden ölüyor

Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Enver Atalar da herkesin korktuğu güncel konulardan birinin ebola salgını olduğunu, ancak eboladan Türkiye'de ölen kimsenin olmadığını söyledi.

Asıl korkulması gerekenin koroner arter hastalığı ve kalp krizi olduğunu savunan Atalar, "Türkiye'de özellikle kadınlarda olmak üzere, kalpten ölümlerde Avrupa'da birinci sıradayız. Üç dakikada bir Türkiye'de bir vatandaşımız kalp krizinden ölmektedir. Kalp krizi sırasında ölmeseler bile kadınların dörtte biri, erkeklerin de beşte biri bir sene sonrasına kadar ölüyorlar. Hala önümüzde önemli bir sorun olarak koroner arter hastalığı ve kalp krizi duruyor. Eboladan korkuyoruz ama daha çok kalp krizinden korkmamız lazım" diye konuştu.

Kongrenin, 26 Ekim'de sona ereceği bildirildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber