Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 25 Ekim 2014 - 11:08 Yorum: 0

300 kiloluk genç kız yürümeye başladı

Fazla kiloları nedeniyle İzmir'in Torbalı ilçesindeki evine kapanan ve 300 kiloyu aşarak hareket edemez hale gelen 19 yaşındaki Emel Ayaf, obez ambulansı ile kaldırıldığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı palyatif bakım merkezindeki tedavisi

300 kiloluk genç kız yürümeye başladı

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Fazla kiloları nedeniyle İzmir'in Torbalı ilçesindeki evine kapanan ve 300 kiloyu aşarak, yürüyüp hareket edemez hale gelen 19 yaşındaki Emel Ayaf, obez ambulansı ile kaldırıldığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı palyatif bakım merkezindeki tedavisi sayesinde 20 günde 6 kilo verdi ve yürümeye başladı. 

Torbalı Atatürk Mahallesi'nde 6 çocuklu Ayaf Ailesi'nin 2. çocuğu olan ve kiloları nedeniyle 8. sınıfta eğitimini yarım bırakıp evden dışarı çıkmayan Emel Ayaf'ın yardım çağrısına İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi uzmanlarından yanıt geldi. 

Obez ambulansıyla evinden alınan Emel Ayaf, 20 gün önce palyatif bakım merkezinde tedavi altına alındı. 

Obez hasta kriterlerine uygun dizayn edilmiş yatağa sahip odada diyetisyen desteği, farklı branşlardan doktorların uyguladığı tedavi ve hareket programı sayesinde Ayaf, tedavisinde 1 ayı tamamlamadan 6 kiloyu vermeyi başardı. 

Evden ambulansla alındığında yürüyemez ve hareket edemez haldeki genç kız, yardımsız hareket etmeye ve hastane koridorlarında gezmeye başladı. 

- Koşmak istiyor

Fazla kilolu olduğu için 14-15 yaşlarında sosyal yaşamdan kopan Emel Ayaf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok utandığı için hiç kimseden yardım isteyemediğini ve gün geçtikçe durumunun daha da kötü olduğunu anlattı. 

Evde uygun yatak olmadığı için yerde yattığını, yatarken bile kardeşlerinin ve annesinin yardımına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Ayaf, şöyle konuştu:

 "Şimdi artık yerimden kalkabiliyorum. 6 kilo vermişim. 50 kilo olmak istiyorum, özellikle koşmayı hayal ediyorum. Merdivenleri koşarak inmek istiyorum. Buradaki tedavi zor değil. Yemekler fazla bile geliyor. İyileşirsem okuluma devam etmek istiyorum, doktor olacağım. Şişman olanlar utanmasın, tedavi olsun. Ben utandım, bu hale geldim, kimse halinden utanmasın."

Emel Ayaf'ın yattığı birimin sorumlu hemşiresi Gönül Düzgün ise hastalarının ilk geldiğinde sosyal yaşamdan kopuk olduğunu ancak zayıfladıkça moralinin düzeldiğini söyledi. 

Doktorların belirlediği mönüye uygun olarak her gün belirli ölçüde kalori alan Emel Ayaf'ın her geçen gün daha uzun mesafe yürüdüğünü söyleyen hemşire Düzgün, "Yürüdüğü mesafeyi henüz kilometre değil, metrelerle ölçüyoruz ama Emel çok genç ve uyumlu bir hasta, iyileşeceğine inanıyoruz" diye konuştu. 

- En az 6 aylık tedavi gerekli

Emel Ayaf'ı ziyaret eden İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır da obezite hastalarından öncelikli olarak birinci basamak sağlık hizmetleri ve halk sağlığı müdürlüklerinin obezite ile mücadele biriminin sorumlu olduğunu kaydetti. 

Hareketli yaşam yılı çalışmaları kapsamında insanları yürümeye, koşmaya, spor yapmaya teşvik ettiklerini ifade eden Hıdır, tedavi için de hastaları obez kliniklerine yönlendirdiklerini, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2 obez yatağında da özenli bakım sunduklarını belirtti. 

Palyatif bakım merkezinde şu anda 2 obez hastanın tedavi gördüğünü birinin Torbalı ilçesinden gelen Emel Ayaf, ikincisinin ise Aydın'dan gelen 56 yaşındaki 250 kilonun üstündeki Emel Ünal olduğunu anlatan Hıdır, abla kardeş iki Emel'in birbirine destek verdiğini belirtti. 

Emel Ayaf'ın artık moralinin yükseldiğini ve direnen bir hasta olmadığını da söyleyen Mehmet Nil Hıdır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küçük Emel, oturduğu yerden kalkamıyordu, yatamıyordu, yattığı zaman nefes alamıyordu, obezite birimi müdahale etti. Şimdi kalkıyor ve yürüyor. En az 6 aylık tedavi gerekli. Özel diyet programı ile daha iyi olacağını ve başarının kaçınılmaz olacağını düşünüyoruz. Hastalarımızın söylediğini tekrar edeceğiz, kapalı kapılar ardında ne obezler var, onlara yardım etmeyi ve bize ulaşmalarını istiyoruz."

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber