Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
21:06 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahamm...21:05 Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu21:04 Başkentte seyir halindeki araç alev aldı20:59 Siirt’te muhtarlık kavgasında 9 kişiyi yaralamışlardı, Batman’da yakalandıl...20:58 Lübnan, İsrail saldırıları nedeniyle BM’ye resmi şikayette bulunacak20:56 UAD, İsrail’e Gazze Şeridi’ne “acil ihtiyaç duyulan” yardımların ulaştırılm...20:55 Rize’de cenaze dönüşü kaza: 4 yaralı20:52 Düzce Üniversitesi öğrencileri için iftar programı düzenledi20:43 Sağlık Bakanı Koca: "Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor"20:38 Final Okulları ilkokul öğrencileri ağırladıkları misafirlerine etkinlik düz...20:33 Bakan Ersoy: "Bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız”20:27 Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarımız sürdürüyor20:13 Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesini birbirine kattı20:09 UNESCO’da "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" etkinliği yapıldı20:05 Tek seferde yakalanan en yüksek miktar: Habur Gümrük Kapısı’nda 850 kg eroi...20:05 SGK’dan emekli promosyonu ile ilgili açıklama20:00 Kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’a 25 yıl hapis cezası19:21 Bakan Işıkhan: "Sandık güvenliği bizim için çok önemli"19:16 Edirne’de terör operasyonu: 13 gözaltı19:11 Bakan Işıkhan: "Temmuz ayında emekli aylıklarını tekrar masaya yatıracağız"
Sami Er
Türkiye 21 Haziran 2018 - 12:43 Yorum: 0

45 yetiştiriciye Honamlı cinsi teke dağıtıldı

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi" kapsamında Merkez ile Aslanapa, Çavdarhisar,...

45 yetiştiriciye Honamlı cinsi teke dağıtıldı

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi" kapsamında Merkez ile Aslanapa, Çavdarhisar, Emet ve Tavşanlı ilçelerinde 45 yetiştiriciye 90 adet damızlık Honamlı Tekesi teslimi gerçekleştirildiği bildirildi.

Proje çerçevesinde, dünyada sadece Türkiye'de bulunan ve ikiz doğum oranı yüksek olan 90 adet Honamlı Tekesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Kütahya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi, en az 100 anaç keçi varlığı olan, proje uygulamaya gönüllü 45 yetiştiriciye eş zamanlı olarak teslim edildi.

Tavşanlı ilçesindeki teslim töreni Kaymakam Yüksel Kara, Belediye Başkanı Mustafa Güler, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Temel, Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Tavşanlı Temsilcisi Yavuz Turan, yetiştiriciler ile çiftçilerin katılımı ile hayvan pazarında gerçekleştirildi.

Törende konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, teslimi yapılan tekelerin Türkiye'nin kendi milli ve yerli ırkı olan Honamlı cinsi tekesi olduğunu ifade ederek, "Bu projeye 2016 yılında 60 adet Honamlı Tekesi ile başladık. Bakanlığımız ve İl Özel İdare desteği ile teslim ettiğimiz tekelerin takibinde verim sonuçları çok yüksek çıkması çiftçimizin Honamlı tekesine olan ilgi ve rağbeti artırdı. 2016 yılında verilen tekelerin yavruları da şuan damızlık konumuna geldi. Esas hedeflenen amaç bu doğal seleksiyon ile elimizde ki ırkın tamamının özelliklerini iyileştirerek Kütahya'yı tekede damızlık merkezi yapmak. İnsan sütüne en yakın değere sahip süt keçi sütü. Hem yününden, hem etinden, hem sütünden faydalanabildiğimiz en doğal yüksek verim keçide var. Uygulanan projede et ve süt bakımından elde edilen verim yüksekliği yetiştiricilerimizin daha fazla gelir elde etmelerine sebep olacaktır. Bu Projenin Kütahya'mıza çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Üreticilere teslim edilen Damızlık Honamlı cinsi tekeleri ile verimi düşük kıl keçilerini ıslahı ile daha yüksek verimli kıl keçisi sürülerinin elde edilmesinin amaçlandığı projede, yetiştiriciler sürülerine kendilerine verilen Honamlı tekelerini katarak, sürüdeki diğer tekeleri çıkaracak, iki yıl boyunca sürü projeksiyonu izlenecek.

Honamlı keçi türü hakkında açıklamalarda bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, "Dünyada sadece Türkiye'de bulunan Honamlı keçi türünün araştırılması ve safkan olarak üretilmesine yönelik 2 yıldan beri yürütülen çalışmalarda, bu keçilerin 130 kilo ağırlığa kadar ulaşabilen türleri tespit edilmiş olup, et, süt, kıl ve oğlak verimi bakımından bilinen kıl keçisine göre daha verimlidir. İkiz doğum oranı yüksek olan bu ırkın keçileri fundalık, çalılık, ormanlıklar içinde, anızlar ve nadasa bırakılan tarlalar ile meralarda beslenerek çok az masrafla yetiştirilebilmektedir. Honamlı keçi ırkı neredeyse yılın her döneminde merada yaşayabilen bir ırktır" dedi. (EFE)

45 yetiştiriciye Honamlı cinsi teke dağıtıldı

45 yetiştiriciye Honamlı cinsi teke dağıtıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber