Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 16 Haziran 2015 - 17:55 Yorum: 0

48 kadın girişimciye sertifika verildi

Malatya'da "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" projesi kapmasında, eğitimlerini tamamlayan 48 kadın girişimciye sertifikaları törenle verildi.

48 kadın girişimciye sertifika verildi

MALATYA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, bu yıl ülke genelinde 8 ilde uygulanan ve içerisinde Malatya'nın bulunduğu "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" projesi  kapmasında, eğitimlerini tamamlayan 48 kadın girişimciye sertifikaları törenle verildi.

Ramada Altın Kayısı Plaza Otel'deki açılış törenine, Malatya Valisi Süleyman KAMÇI, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim BABAHANOĞLU, Arguvan Kaymakamı Selçuk YOSUNKAYA, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Alican BOZKURT, İl Müdürümüz Ali SELVİ,  İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. B.Murat ASMA, Malatya İŞKUR İl Müdürü Vahap TOMAN, KOSGEB Malatya Hizmet Merkezi Müdürü Murat SEKİ, Daire Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Oda ve Birlik Başkanları ile kadın girişimciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Sayın Ali SELVİ, kırsal kesimde yaşayan kadınların ev işleri, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlendiğini belirterek, " Tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 50'sini kadınlarımız gerçekleştirmektedir. Çiftçi kadınlarımız, aynı zamanda Türkiye'de kadın istihdamının da yarısını oluşturmaktadır. Üretimin külfetine katılan kadınlar ne yazık ki, nimetlerinden yararlanamamaktadırlar. Tarım kesiminde istihdam edilen kadınların çoğunluğu marjinal işlerde yoğunlaşmakta, ücretsiz aile işi konumunda yer almaktadır.  Kırsal alanda kadınların güçlendirilmesine dair temel unsur; karar verme sürecine katılabilmeleri, kapasitelerini geliştirebilmeleri, verdikleri kararları uygulayabilme yetkinliğine sahip olabilmeleridir. Kadının güçlendirilmesinde; kişisel gelişim, eğitimler, kaynaklara erişim, katılımcılık, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve kalkınma sürecinde aktif rol alması önemli aşamalardır. Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen projeyle birlikte 50 girişimci kadınımızın eğitimine başlanmış, 48 girişimci bayanımız sertifika almaya hak kazanmıştır. Ben bütün girişimci kadınlarımızı göstermiş oldukları medeni cesaretlerinden dolayı kutluyorum. Projelerini hayata geçirmeleri noktasında üzerimize düşen görevleri yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyor,  bu eğitimin düzenlenmesinde katkıları olan İŞKUR, KOSGEB, Sponsorluk yapan Şekerbank ve kursa katılan kadın girişimcilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra hazırlanan projeler; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Ticaret ve Sanayi Odası, Fırat Kalkınma Ajansı, Malatya Ziraat Mühendisleri Oda Başkanlığı ve Şekerbank temsilcilerinden oluşan Jüri tarafından değerlendirmeye alındı ve derecelendirildi. Jüri Başkanı Fevzi ÇİÇEK değerlendirme kriterlerini açıkladıktan sonra dereceye giren ilk üç projeyi açıkladı. Birinciliği Kayısı Diyarı Lezzet Mozaiği Projesi ile Hekimhan’dan Ayşegül Nursun PEKTAŞ, ikinciliği Organik Solucan Gübresi Üretimi projesi ile Akçadağ’dan Damlagül İNCE, üçüncülüğü El Halısı Dokuma projesi ile Yeşilyurt’dan Zeynep KILINÇ kazandı.

Dereceye giren kadın girişimcilerimizin sertifikaları, Sayın Valimiz Süleyman KAMÇI tarafından kendilerine takdim edildi. Malatya Şekerbank Müdürü Hasan ÇİNÇİN tarafından dereceye giren girişimci kadınlarımıza 6 şar gram altın hesabı hediye edildi.

Sertifika töreninin ardından Vali KAMÇI ve protokol üyeleri tarafından proje pazarının açılışı yapıldı. Açılışta Vali Kamçı “Müteşebbis kadınlarımızın proje pazarının açılışını yaparken, hem Malatya'mız hem de ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi. Proje pazarı gezilerek projeler hakkında bilgiler alındı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber