Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 24 Kasım 2014 - 16:13 Yorum: 0

50. Ulusal Nöroloji Kongresi

Türk Nöroloji Derneği tarafından düzenlenen ve yaklaşık bin 700 uzmanın katıldığı kongrede ilaç kullanımı, alzhaimer, inme, baş ağrısı ve tedavi yöntemleri gibi konular görüşülüyor

50. Ulusal Nöroloji Kongresi

ANTALYA (AA) - Türk Nöroloji Derneği tarafından düzenlenen 50. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya'nın Kemer ilçesinde devam ediyor. 

Kemer Beldibi'nde bir otelde düzenlenen kongreye yaklaşık bin 700 uzman katılıyor. Kongrede "2014 Türkiye Beyin Yılı" kapsamında sürdürülen etkinlikler de gerçekleştiriliyor.

Kongrede alzhaimer, ilaç kullanımı, inme, baş ağrısı ve tedavi yöntemleri gibi konular görüşülüyor.

- Tüm doktorlara başvuruların yüzde 4'ü baş ağrısından

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Nöroloji Derneği ve 50. Ulusal Nöroloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, Türkiye'de nüfusun yüzde 45'inin baş ağrısı, yüzde 16'sının da migren ağrısı çektiğini söyledi.

Baş ağrısının Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en çok özürlülüğe yol açan hastalıklar arasında ilk 10'da yer aldığına dikkati çeken Tan, şunları kaydetti:

"Dünyadaki tüm doktorlara başvuruların yüzde 4'ünün baş ağrısına bağlı oldu biliniyor. Migren hastalarının yüzde 90'ının hayat kalitesini etkiliyor, yüzde 30'unda da bu nedenle önemli derecede işgücü kayıpları meydana geliyor. Migren hastalarının yüzde 25'inde baş ağrıları, orta-ileri derecede engellilik yaratıyor. Başı ağrıyan kişinin işe gidemiyor, gitse bile verimli çalışamıyor."

- "Ağrı kesicilerin kendisi de baş ağrısına neden oluyor"

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Babür Dora da Türkiye'de insanların yüzde 47'sinin hayatının bir döneminde baş ağrısı çektiğini belirtti.

Kronik baş ağrıları olarak tanımlanan ayda 15 gün ve daha sık görülen ağrıların yüzde 2 olduğunu ifade eden Bora, insanların en az 15 gün ya da 30 gün baş ağrısı çektiğini bildirdi.

Bora, en sık migrenin görüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 6 kişiden biri migren çekiyor. Stresten kaynaklanan baş ağrısı, daha sık migrenle görülüyor. Ayda 10-15 gün stres, baş ağrısı çekiyorsanız ciddi bir sorun. Türkiye'de leblebi gibi ağrı kesici tüketiliyor. Ağrı kesicilerin kendisi de baş ağrısına neden oluyor. Buna bağımlı hale geliyor. Aldığı ağrı kesici bir miktar ağrıları azaltıyor ama gittikçe etkisi azalıyor. Yıllar içinde 5-10 tablet alıyor. Etkisi gittikçe azalıyor. Daha çok tüketmeye başlıyor." 

Kongre, 27 Kasım'da sona erecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber