Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 22 Ekim 2016 - 16:03 Yorum: 0

50 yaş üstü erkeklerde kırık riski prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla

Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, 50 yaş üstü erkeklerde kırık riskinin prostat kanserinden yüzde 27 daha fazla olduğuna ve bir kere kırığa maruz kalan...

50 yaş üstü erkeklerde kırık riski prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla

Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, 50 yaş üstü erkeklerde kırık riskinin prostat kanserinden yüzde 27 daha fazla olduğuna ve bir kere kırığa maruz kalan bir kişide yeniden kırık olma riskinin yüzde 85'den fazla olduğunu söyledi.

4'üncü EndoBridge Kongresi Amerikan Endokrin Derneği, Avrupa Endokrinoloji Derneği ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Antalya'nın Belek bölgesinde alanında uzman çok sayda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi. Diyabet, obezite, lipid bozuklukları, tiroid, kemik ve osteoporoz, hipofiz, böbreküstü bezi, nöroendokrin tümörler, kadın ve erkek üreme endokrinolojisi dahil olmak üzere tüm hormon ve metabolizma hastalıklarının ele alındığı kongrede 29 ülkeden 420 uzman konuştu.

EndoBridge Kurucu Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, iskelet sisteminde meydana gelen kırıklarla ilgili konuştu. Dünyada 50 yaş üstü kadın ve erkeklerde osteoporoza bağlı kırıklardan söz eden Prof. Yıldız, "Dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten biri osteoporoza bağlı kırığa maruz kalıyor. Erkekte kırık riski prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla. Her 3 saniyede 1 kişide kırık meydana geliyor. Dünyada yılda 9 milyon kişide kırık meydana geliyor. Bir kere kırık meydana gelen bir kişide yeniden kırık olma ihtimali riski yüzde 85'den fazla" dedi.

Avrupa osteoporoza yılda 40 milyar Euro harcıyor

Avrupa Birliği ülkelerinde osteoporoz tedavisinin yıllık maliyetinin yaklaşık 40 milyar Euro olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldız, bu rakamın yüzde 66'sının akut, yüzde 29'unu uzun dönem kırık bakımı, yüzde 5'inin ise osteoporoz ilaçlarının teşkil ettiğini vurguladı. Diyabet ve kalp damar hastalıklarına da değinen Prof. Dr. Yıldız, "Diyabetli bireylerde kalp damar hastalıkları hem daha erken hem çok daha sık görülüyor. Her 6 saniyede bir diyabetli birey yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre dünyada tüm nedenlere bağlı ölüm oranı her yıl bin kişide 7.8 kişi iken her yıl bin diyabetli bireyin 27'si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybediliyor" dedi.

İyot eksikliği tiroid kanserine neden oluyor

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen de tiroid hastalıklarına değindi. Prof. Dr. Gönen, tiroid nodüllerinin belki de en sık karşılaşılan klinik problemlerden olduğunu, epidemiyolojik çalışmalarda elle yapılan muayene ile kadınların yüzde 5'i, erkeklerin yüzde 1'inde görüldüğünü ve ultrasonla yapılan çalışmalarda kadınların yüzde 19-68'inde saptanabileceğini ifade etti. Guatrın en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gönen, "Guatr, tiroid bezinin kanser olmayan büyüme sebeplerinden birisidir. En sık sebebi iyot eksikliğidir ve halen ülkemizde ve dünyada büyük bir sorundur. Kadınlarda 40'lı yaşlarda daha sık görülmektedir" diye konuştu.

"Son 2 yılda aşırı kilodan ölenlerin sayısı yetersiz kilodan ölenlerin sayısını geçti"

Avrupa Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aart Jan Van Der Lely kongrede aşırı kiloya dikkat çekti. Aşırı kilodan ölüm oranlarına değinen Lely, "Son 2 yılda aşırı kilodan ölenlerin sayısı yetersiz kilodan ölenlerin sayısını geçmiştir. Endobridge'te de, program obezite problemine dikkat gösteriyor. Avrupa Endokrinoloji Derneği, onun kardeş örgütleri gibi, bu önemli uzmanlığın geleceğini temsil eden genç endokrinologların katılımına özellikle değer vermektedir. Birçok hastalığın önemli endokrin yönler vardır. Yani, hastalığın sebebi veya tedavisinde hormonlar söz konusu olmaktadır" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber