Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 02 Eylül 2014 - 13:45 Yorum: 0

62. Hükümet Programı iktidarın çok özet yansımış hali

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "62. Hükümet Programı, AK Parti'nin 12 yıllık iktidarının çok özet yansımış hali" dedi.

62. Hükümet Programı iktidarın çok özet yansımış hali

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin uzun bir vakit istikrarlı bir biçimde iktidarda kalması dolayısıyla yoğun bir birikim üstüne yeni programlarını inşa ettiğini belirtti.

'62. Hükümet Programı böyle bir program' diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

'Çok kapsamlı bir doküman. Bu kapsamlı dokuman dahi gerçekte AK Parti'nin 12 yıllık iktidarının aşırı özet bir yansımış hali. Geleceğe dönük şekilde da 62. Hükümetin neleri, hangi perspektifte ve hangi araçlarla yapacağını ortaya koyan son derece mühim bir dokuman. Toplumumuzun hükümete vereceği güvenin ehemmiyetli noktasını gerçekte bu program oluşturuyor.'

Türkiye'nin son 12 yılda iri bir sıçrama yaptığını anlatım eden Yılmaz, şunları kaydetti:

'Bu programda da gerçekte bunu özetliyoruz, son 12 yılda yaptığımız başarıyı özetliyoruz, 230 milyar dolardan 820 milyar dolara geldik, ihracatta 36 milyar dolardan 152 milyar dolara geldik, şahıs başına gelirimiz arttı, enflasyonu tek haneli rakamlara indirdik, faizleri tıpkı şekilde. Devletin borçlanma maliyetlerini düşürdük bundan sonra borç batağında bir devletimiz yok. Hizmetlerimizi yükselttik, ulaşımdan, eğitimden, sağlıktan oldukça çok bölgeye kadar, kırsal bölgeye kadar fakat bu yetmez diyoruz. Türkiye'nin ikinci bir girişim zamanına gereksinimi var, bunun da yolu ekonomik politikalarımızı dünyanın geldiği bu koşullarda daha üst bir seviyeye çıkarmaktan geçiyor. Katma kıymeti daha yüksek bir üretim yapısı, teknolojiyi, bilimi daha çok ticarileştiren, buradan katma kıymet üreten bir ekonomik yapı, bilgi tabanlı, teknoloji tabanlı bir yapı. İşte burada üniversite, endüstri işbirliğinden tutun, inceleme alt yapılarına yaptığımız yatırıma, eğitime, gene insan özelliğine yaptığımız yatırıma kadar oldukça çok unsuruyla canlı bir ekonomik bina inşa etmek istiyoruz.'

Yılmaz, kamu-özel ortaklığıyla eğitimden sağlığa oldukça çok bölgede kazanç gerçekleştirdiklerini söyledi. Sağlığın en mühim sektörlerden birisi olduğunu, geçmişte belirgin yaşın üstündekilerin hastanelerde sıkıntı çektiğini, şahısların rehin tutulduğunu, ilaç sorunu yaşandığını söz eden Yılmaz, Türkiye'de bu manada adeta devrim yaşandığını belirtti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok kullanılması gerektiğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

'Suyumuzdan, güneşimizden bütün kaynaklarımızdan yararlanacağız. Nükleer enerji konusu için memleket şekilde geç kaldık. Bu hükümet çağında çalışmalar başladı, meyvelerini önümüzdeki zamanlarda alacağız inşallah. Daha kısa zamanda netice alacağımız dal ise enerji verimliliği. Her bölgede sanayiden ulaşıma, konutlara her bölgede izolasyon sistemleri ile kadar enerji verimliliğini arttırmak durumundayız. Bu yeşil bir gelişim anlamına da geliyor tıpkı zamanda. Yani daha az karbon salınımıyla daha rekabetçi bir ekonomik bina oluşturmak için enerjiyi üretken kullanımı durumundayız, bu da bizim ana hedeflerimizden bir tanesi.'

'Ulaştırma bütün sektörlerin alt yapısını oluşturuyor'

Ulaştırma sektörüne de yer veren Yılmaz, ulaşım olmaksızın ticaretin, turizmin ve hizmetler sektörünün gelişemeyeceğini söyledi. 

Ulaştırmanın bütün sektörlerin alt yapısını oluşturduğunu bildiren Yılmaz, 'Türkiye'de bu kadar ekonomik gelişim sağladıysak, bu kadar iyi bir ortam oluşturduysak, burada ulaştırmadaki aşırı mühim atılımlarımızın iri etkisi var. Bugün Şırnak’ta da havalimanı var, Bingöl'de de havalimanı var. Havalimanı lüks görülmemeli, oraya yatırımcı gitmeye başlıyor havalimanı olunca, turist gitmeye başlıyor, doktor, mühendis gitmeye başlıyor. Oradaki insanlar, dünya ve Türkiye ile aşırı daha çok entegre bir duruma geliyorlar. Dolayısıyla bu planlar sırf fiziki planlar şekilde algılanmamalı. O yörenin bir manada derslik atlamasını sağlayan, umumi psikolojisini değiştiren projeler. Çok şükür bunlar bize nasip oldu, bunları yapmaya da devam edeceğiz' diye konuştu.

'Tarım modası geçmiş bir saha değil'

Tarımdaki en iri problemin ölçek meselesi olduğunu belirten Yılmaz, çok küçük ölçekli işletmelerin verimsizlik getirdiğini ve maliyetleri artırdığını kaydetti. Yılmaz, 'Tarım modası geçmiş bir saha değil, tersine dünyanın geldiği bu noktada, dünya nüfusuna, kuraklığa, küresel ısınmaya baktığınızda besin güvenliği yönünde da aşırı mühim bulunan tarım, dünya ticareti yönünde da aşırı önemli. Dolayısıyla, tarımı da gene bu programda geniş bir biçimde ele alıyoruz' dedi.

Birçok ülkede politik karışıklıklar olurken Türkiye'nin iyi bir performans sergilediğini belirten Yılmaz, 'Ben inanıyorum ki önümüzdeki zamanlarda coğrafyamıza sulh ve rahatlık geldiği vakit hem Türkiye aşırı daha seri bir gelişim seyrine girecek hem de bu coğrafyayla kurduğu birliktelikler aşırı daha canlı bir duruma gelecek' dedi. 

'Muhalefet yapıcı eleştiri getirsin'

Hükümet programı üstündeki görüşmelerin TBMM'de 4 Eylül'de yapılacağını anlatım eden Yılmaz, 'Muhalefet eleştirilerini o gün Meclis'te dile getirecek ve hükümet de buna karşı fikirlerini anlatım etmiş olacak. 6 Eylül'de de itimat oylaması hazırlanmış olacak. Temenni ederim ki muhalefet sloganik siyaset yapmasın, gerçekten yapıcı eleştiriler getirsin, biz, buna her vakit açığız. Bak şurayı unutmuşsunuz desin, şurayı geliştirebilirsiniz desin, yeni öneriler, yeni politikalar getirsin. Ama ne yazık ki geçtiğimiz zamanlarda pek bunu görmedik, daha çok sloganik siyaset, ideolojik bazı söylemler üstünden muhalefet yapıldı. Yeni Türkiye'nin yeni bir muhalefete ve muhalefet diline gereksinimi mevcut diye düşünüyorum' diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber