Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 01 Eylül 2014 - 13:33 Yorum: 0

70'inden sonra 7 kez Erciyes'e tırmandı

Kışın Uludağ, Palandöken, Erciyes gibi kayak merkezlerinde kayan, macera tutkunu 78 yaşındaki Hasan Mutlu, ilerleyen yaşına rağmen 3 bin 916 metre yüksekliğe sahip Erciyes Dağı'na 7 kez tırmandı

70'inden sonra 7 kez Erciyes'e tırmandı

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Kayseri'nin Hacılar ilçesinde oturan ve hareketli yaşamayı hayatının parçası haline getiren macera, aksiyon tutkunu 78 yaşındaki Hasan Mutlu, gençlere taş çıkarırcasına 3 bin 916 metre yüksekliğe sahip Erciyes Dağı'na tırmanıyor, buz pateni yapıyor, Uludağ, Palandöken, Erciyes gibi kayak merkezlerindeki zorlu pistlerde kayıyor, yarışmalara katılıyor.

Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ileri yaşına rağmen yeni yerler keşfetmeye, gençliğinde yapamadığı şeyleri yapmaya çalıştığını söyledi.

Hacılar Arama Kurtarma Havacılık Dağcılık ve Kış Sporları Merkezi (HADAK) tarafından 2 bin 700 metre rakımlı Sütdonduran Yaylası'nda düzenlenen "Erciyes Zirve Tırmanışı ve Sütdonduran Kampı"na 7 yıldır katıldığını ve dağcılarla birlikte zirveye tırmandığını belirten Hasan Dede, "Beni tanıyanlar tırmanabileceğimi biliyor ama şehir dışından gelenler ve ilk defa tanıştığım insanlar tırmanamayacağımı düşünüyor. Espri yapıp, 'dede sen evinde torun sev' diyenler oluyor. Ama tırmanışa başladığımız zaman birçok genç dağcıdan daha iyi tırmandığımı görünce şaşırıyorlar. Zirveye ulaştığımızda herkes beni tebrik ediyor. Ben de çok mutlu oluyorum" şeklinde konuştu.

70'inden sonra yaşam tarzını değiştirdiğini, spor yaptığını, dağlara tırmandığını anlatan Mutlu, genelde yaşlı insanların evlerinde oturduğunu, çok fazla dışarı çıkıp gezme imkanlarının olmadığını ifade etti.

"Kendimi yaşlı olarak görmüyorum, onun için de evde oturmaktan sıkılıyorum" diyen Mutlu, kendisini heyecanlandıran işleri yapmaktan zevk aldığını vurguladı.

- Hedefi Ağrı Dağı'na tırmanmak

Sadece Erciyes'e tırmanmakla kalmadığını, kışın Erciyes, Uludağ, Palandöken gibi kayak merkezlerinde kayak yaptığını, yaz aylarında da Kayseri Büyükşehir Belediyesi Anadolu Harikalar Diyarı'ndaki pistte buz pateni yapıp gençlerin dahi cesaret edemediği hız trenine bindiğini anlatan Mutlu, şunları kaydetti:

"Uludağ'da, Palandöken'de ve Erciyes'te katıldığım yarışmalarda madalyalar aldım. Ben spor yaptıkça gençleşiyorum. Herkese de spor yapmasını tavsiye ediyorum. Sporun yaşı yok. Hiç kimse 'ben başaramam diye düşünmesin. Kayağa 75 yaşında başladım ve şu anda usta kayakçılara taş çıkardığımı söylüyorlar. Birçok genç yürümekten, spor yapmaktan korkuyor ama ben Erciyes gibi İç Anadolu'nun en yüksek dağına tırmanıyorum. Allah sağlık ve ömür verirse 5 bin 137 metreyle Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'na tırmanmak istiyorum. Bunu da başarabileceğime inanıyorum."

Kayseri Dağcılık İl Temsilcisi İsmail Yılmaz da dağcılığın yaşının olmadığını söyledi.

Tırmanış yapan dağcılar arasında Hasan Dede kadar olmasa da yaşı ilerlemiş sporcuların olduğunu belirten Yılmaz, "Önemli olan antrenmanlı olmak. Gerekli ekipmanlar da sağlandıktan sonra her insan tırmanabilir. Hasan Dede'yi de gösterdiği cesaretten dolayı tebrik ediyor, gençlere örnek olmasını diliyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber