Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 17 Nisan 2014 - 12:51 Yorum: 0

8. Cumhurbaşkanı Özal kabri başında anıldı

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 21. yılında kabri başında anıldı.

8. Cumhurbaşkanı Özal kabri başında anıldı

İSTANBUL - Topkapı'daki Anıtmezar'da düzenlenen törene, Özal'ın eşi Semra Özal, çocukları Ahmet ve Efe Özal, gelini Sinem Özal, torunu Serra Özal, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Selami Altınok, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Orhan Çınar ile sevenleri katıldı.

Turgut Özal'ın özgeçmişinin okunduğu törende, Anıtmezar'a Cumhurbaşkanlığı çelengi konuldu, saygı duruşunda bulunuldu.

Törenin ardından Bakan Çavuşoğlu, Vali Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Emniyet Müdürü Altınok ve diğer yetkililer, Adnan Menderes'in de mezarıni ziyaret ederek, dua okudu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Özal'ın 1993'te vefat ettiğini hatırlatarak, rahmet ve minnetle anılan bir lider olduğunu söyledi.

Özal'ın yaptığı hizmetlerle "milletin evladı" olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Biz de O'nun açtığı ufukla Türkiyemizi daha ileri götürmek için çalışıyoruz. Sadece hoş sedalar bırakmamıştır, Türkiye'ye bir vizyon da bırakmıştır, önemli olan o vizyonu genişletmek. Allah rahmet eylesin, rahmetli Menderes de Türkiye'de sivil demokrasiye geçişin önderlerindendir, kendisi de bir darbe sonucu idam edilmiştir. Rahmetli Menderes de milletin adamı, milletin evladı olmuş ülkemize büyük hizmetler etmiştir. Allah rahmet eylesin kendisine de duamızı yaptık."

Semra Özal da "Onsuz 21 yıl benim için asır" diyerek, Turgut Özal'ın ölümünün acısının halen taze olduğunu dile getirdi. Bir gazetecinin, "Yeri doldurulabildi mi?" sorusuna ise Semra Özal, "Onu anlatmak çok zor. Yeri dolmadı, dolmaz da" yanıtını verdi.

"21 yıl gibi gelmiyor bana sanki dün gibi"

Ahmet Özal ise babasının ölümünün üzerinden 21 yıl geçmesine karşın acılarının taze olduğunu anlatarak, "21 yıl gibi gelmiyor bana sanki dün gibi. Sadece benim için değil tüm Türkiye için aynı şekilde. Her yıl hala rahmetliyi konuşuyor, yaptıklarını anlatıyor" dedi.

Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmanın sorulması üzerine Ahmet Özal, "Bilmiyorum hala devam ediyor. Açılan davalar var. Adli Tıp raporunun üzerinde oynanan oyunlar olduğu yazıldı, çizildi. Raporun eksik parçaları var. Birileri engellemeye çalışıyor. Kimlerin engellediğini bilmiyoruz. Mutlaka onlar da çıkacaktır. Adli Tıp'la ilgili de orada çalışan teknisyenlerin tehdit aldıklarını biliyoruz. Bunların hepsi biliniyor. Bir gün ortaya çıkacaktır kimin engellemeye çalıştığı" ifadelerini kullandı.

"Turgut Özal'ın yeri doldu mu?" sorusuna da Ahmet Özal, "Çok zor... Mümkün değil" diyerek cevap verdi.

Merhum Cumhurbaşkanı Özal'ın eşi Semra Özal, Turgut Özal'ın mezarı başına, engelliler için yapılan asansörü kullanarak geldi. Semra Özal, zaman zaman gözyaşı döktü.

Tören alanında, yazar Ahmed Hulusi'nin kitapları dağıtıldı.

Törene, hükümetin ve İstanbul Valiliği'nin de çelenk gönderdiği, anıtın çevresine, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi tarafından Özal'ın sözlerinin asıldığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Gül

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Abdullah Gül, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının 21. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Özal'ı saygı ve rahmetle anan Gül, "Üstlendiği görevlerde ülkemize değerli hizmetlerde bulunan Turgut Özal, halkımızın sevgisini kazanmış seçkin bir liderdi. Turgut Özal, dünyanın gittiği istikamet doğrultusunda, Türkiye’nin önünü açan reformlara imza atmış, gerçekleştirdiği hamlelerle hürriyetlerin gelişmesini, demokrasinin güçlenmesini, ekonominin dışa açılmasını sağlamıştır" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin kalkınması için büyük gayret gösteren Özal’ı milletin her zaman hayırla ve tazimle yad ettiğine dikkat çeken Gül, 21. vefat yılında Özal ailesine başsağlığı dileklerini iletti.

TBMM Başkanı Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yayıladığı mesajında, yaptığı açılımlarla Türkiye’nin 21. yüzyıla daha dinamik girmesini sağlayan merhum Turgut Özal’ı, vefatının 21. yılında rahmetle andığını belirterek, şunları kaydetti:

"Farklılıkları bir çatı altında buluşturmayı başaran hoşgörüsüyle, siyaset etme anlayışımızı değiştiren merhum Özal, aldığı kararlar ve başlattığı yatırımlarla ülkemizin önünü açmıştır. Ezberleri bozan uygulamalarıyla ülkemizin bugünlere ulaşmasına katkıda bulunmuş bir liderdir. Gençlere duyduğu güvenle siyasete dinamizm katan merhum Özal, ülkemiz insanına yatırımcı ve girişimci kimliği kazandırarak Türkiye’nin yeniden aktör ülke haline gelmesinde yol gösterici olmuştur. Geri kalmış ülkeler kategorisinden çıkmamızda onun fikir ve uygulamalarının dönüştürücü bir etkisi olmuştur. Yıllar geçtikçe merhum Özal'ın değerinin daha iyi anlaşılacağına inanıyor, kendisini tekrar rahmet ve şükranla anıyorum."

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber