Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 08 Mart 2015 - 14:43 Yorum: 0

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Edirne'de 11 yıl önce yaptırılan ve iki kez yeri değiştirilen "Özgür Kadın" heykeli törenle yeni yerine taşındı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

EDİRNE (AA) - Edirne'de 11 yıl önce yaptırılan, saldırıya uğradığı için de iki kez yeri değiştirilen Bulgar heykeltıraş Minço Minev'in "Özgür Kadın" heykeli, törenle yeni yerine nakledildi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, heykelin taşınması sonrası düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kadınları yücelten toplumların yüceleceğini zıddını gerçekleştirin toplumların ise eksik olarak anılacağını söyledi.

Kadınlara verilen değerlerin sözde kalmaması gerektiğinin altını çizen Şahin, "Biz hanımlarımız artı olarak biliyoruz, onun içindir ki hanımlarımızda pozitif anlayış zihinlerimizde olmalıdır. Sadece lafta, kanunlarda, anayasada olmamalıdır. Bir kez daha bu heykeli açılış törenini beraber yapmayı uygun bulunmuş Hürriyet Meydanı anısına bu heykeli buraya konmasına son derece uygun olduğuna inanıyoruz. Biz insanlar neyiz bir ağaç gibi tek ve hürüz, ama bir orman gibi kardeşçesine" diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla başkanlık, vekaletini Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu'na bıraktığını ifade ederek, adı özgürlük olan heykelin Hürriyet Meydanı'na yakıştığını söyledi.

Gegeoğlu da kendisi için sürpriz yapan ve her zaman kadına olan nezaketiyle dikkati çeken Gürkan'a teşekkür etti.

Heykelin yapılmasında katkı sağlayan dönemin Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci de akıl tutulması geçiren toplumun kadına, çocuklara, kızlara, öğrencilere yapılanlar karşısında erkek olmaktan utandığını belirtti.

Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi adına konuşan Zehra Borak da heykelin üçüncü kez taşındığını anımsatarak, güvenle korunduğu son yer olmasını umduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Gürkan, Kadınlar Günü'nde siyaset yapılamayacağını ifade ederek siyasi partilerin tüm kadın üyelerini heykelin yanına davet etti.

Gördükleri şiddet sonrası hayatlarını kaybeden kadınların isimlerinin yazılı olduğu kırmızı kalpli balonların arasındaki heykelin üzerindeki örtü, protokol üyeleri ve kadınların güvercin uçurması sonrası açıldı.

Kadınlar daha sonra "Ünzile" şarkısını Edirne Bandosu eşliğinde seslendirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber