Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 08 Mart 2015 - 18:13 Yorum: 0

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

ARTVİN (AA) - Artvin Kadın Platformunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Kadına yönelik şiddettin hukuksal ve psikolojik boyutu" konulu panel düzenlendi.Ahmet Hamdı Tanpınar Kültür Merkezinde...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

ARTVİN (AA) - Artvin Kadın Platformunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Kadına yönelik şiddettin hukuksal ve psikolojik boyutu" konulu panel düzenlendi.

Ahmet Hamdı Tanpınar Kültür Merkezinde Artvin Kadın Platformu Temsilcisi Nurcan Ay Katırcı'nın oturum başkanlığında yapılan panele konuşmacı olarak Artvin Barosu avukatlarından Ayla Varan ve Artvin Çoruh Üniversite Öğretim Görevlisi Buket Kılıçer katıldı.

Kadına yönelik şiddetin psikolojik boyutu hakkında konuşan Artvin Çoruh Üniversite Öğretim Görevlisi Buket Kılıçer, şiddetin bireysel ve toplumsal boyut olarak iki kategori altında değerlendirilebileceğini, bireysel şiddet kapsamında kişinin kendine ve başkasına yönelttiği şiddet, toplumsal boyutta ise devlet eliyle meşrulaştırılmış şiddetten bahsedilebileceğini dile getirdi.

Kadına yönelik şiddetin hukuki boyutu hakkında bilge ve panelistlerden Ayla Varan ise emekçi kadınların 1857'de başlattıkları direniş ve arkasından hayatlarını kaybettikleri günden beri halen dünyada kadın sorunlarının tartışıldığını, konuşulduğunu ve çözüm arandığını ifade etti.

Kadının toplumsal hayat içindeki yerini, sosyal haklarını, siyasal hayat içindeki yerini, ekonomik hayat içinde pozisyonunu tartışmak yerine bugün kadına yönelik şiddeti tartışmaktan üzüntü duyduğunu kaydeden Varan "Görüyoruz ki kadının günümüzde yaşamak gibi bir sorunu var. Gerek anayasal gerekse de uluslararası sözleşmelerce güvence altına alınan, en kutsal değerlerden biri olan yaşama hakkının karşı cins tarafından yok edildiğini görüyoruz" dedi. 

Panele dinleyici olarak katılan Artvin İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş bu panelde bulunmaktan memnuniyet ve mutluluk duyduğunu belirterek, insanların birbirlerini dinleyerek anlayarak şiddetin önüne geçeceğini söyledi.

Bunu yapmanın yolunun iletişimi artırmak olduğunu kaydeden Akbaş, şunları dile getirdi:

"Bütün STK'lar burada, baromuz burada, siyasi parti temsilcilerimiz burada. Kadına yönelik şiddette herkesin üzerine düşen görevler var. Ama bu bir insan meselesi. Biz insanların yetiştirilmesi diyoruz. Bu yetiştirme  sadece okulla, eğitimle sınırlı değil. Bu üniversite okumak, mastır yapmakla alakalı değil. Bu tamamen toplumsal eğitim, aile sevgisi, aile eğitimi ve okuldaki eğitimin bir arada yürütülmesiyle oluyor. Biz de polis teşkilatı olarak her zaman yanınızdayız. Şiddet hiç bir zaman şikayete bağlı bir konu değil. Polisin takibini gerektiren bir konu. Polis şiddeti öğrendiğinde buna duyarsız kalma, ya da işlem yapmamak gibi bir durumu yok. Polis işlem yapmak zorunda. Bu konuda personelimizi eğitiyoruz. Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konusunda en düşük suç oranının olduğu il Artvin. Bu konuda Artvin halkını kutluyorum. Bize düşen bunu sıfıra indirmek. Şiddeti kabul etmek mümkün değil."

 Panelde, 10 yıl kimsesiz  yatalak bir hastaya bakıp her türlü ihtiyacını karşılayan Aynur Biber'e de duyarlı davranışı dolayısı ile plaket verildi.

Panelin ardından panele katılan kişiler ellerindeki karanfillerle Atatürk Anıtı'na kadar yürüyerek karanfilleri anıta bıraktılar.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber