Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 18 Mart 2015 - 11:58 Yorum: 0

9 ölüm 28 hayat

Orta ve Doğu Karadeniz'de bu yılın ilk 2,5 ayında beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının organlarını bağışlayan 9 aile, 28 hastanın yaşama tutunmasını sağladı

9 ölüm 28 hayat

TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Orta ve Doğu Karadeniz'de 2015'in ilk 2,5 ayında beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının organlarını bağışlayan 9 aile, 28 hastaya umut oldu.

Samsun Organ ve Doku Nakil Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, AA muhabirine, Türkiye'de organ ve doku nakli faaliyetlerinin, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM) ve bu merkeze bağlı yapılandırılan Bölge Koordinasyon Merkezleri koordinasyonunda yürütüldüğünü belirtti.

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi'nin, Türkiye'deki 9 merkezden biri olduğunu ifade eden Kazak, bölgede 2 organ ve doku nakil merkezi bulunduğunu söyledi.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde böbrek, karaciğer, kornea ve ilik, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde de böbrek ve karaciğer nakillerinin yapıldığını dile getiren Kazak, "Bu illerimizin ventilatörlü yoğun bakım yatağı bulunan hastanelerinde, organ ve doku nakil koordinatörleri görevlendirilmiş olup bu koordinatörler, potansiyel beyin ölümü takipleri, beyin ölümü tanı aşamaları ve beyin ölümü tanısı konulmuş vakaların aile yakınlarıyla organ bağışı talebi görüşmelerini gerçekleştirmekte" dedi.

-"Organ bağışı konusunda çalışmalarımız aralıksız sürüyor"

Kazak, Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliğince ortaklaşa yürütülen "Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi" kapsamında iki yıldır faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydederek, ülke genelinde bin 500 uzman hekime yoğun bakım süreçleri, beyin ölümü tanısı, iletişim konularında eğitim verildiğini belirtti.

Organ bağışı konusunda çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Kazak, "2015 yılında bölgemizdeki organ kaynağı hastanelerden 35 beyin ölümü bildirimi olmuş, bunlardan 9'unun aile yakınları organ bağışına 'evet' diyerek büyük bir fedakarlık ve iyilik örneği sergilemişlerdir. Bağışlanan bu organlar sayesinde 10 böbrek, 6 karaciğer, 3 kalp, bir akciğer ve 8 kornea nakli yapılmış ve ülkemizin farklı illerinden 28 hasta hayata yeniden tutunabilmiştir" diye konuştu.

Kazak, "Organ bağışı hayat kurtarır" ifadesinin de bu hastaların hayata dönmeleriyle bir kez daha açıkça görüldüğünü sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber