Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 22 Ağustos 2014 - 13:44 Yorum: 0

AA muhabirinin gözaltına alınması gazeteci birliklerini ayağa kaldırdı

ABD polisinin AA muhabirini ölümle tehdit ederek gözaltına almasına gazeteci birlikleri ve STK'ların tepkisi sürüyor.

AA muhabirinin gözaltına alınması gazeteci birliklerini ayağa kaldırdı

Dünyanın dört bir yanındaki gazeteci birlikleri ve sivil cemiyet örgütleri Anadolu Ajansı muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın polis sebebi ile ölümle tehdit edilip gözaltına alınmasını kınadı.

İngiliz Basın ve Yayın Özgürlüğü İçin Kampanya (CPBF) adlı örgütün yetkilisi ve tıpkı sürede Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun (EFJ) Birleşik Krallık ve İrlanda Temsilcisi Barry White, Ferguson'daki vakaları takip ederken Şaşmaz'a silah doğrultulmasını ve Şaşmaz’ın ölümle tehdit edildikten sonra gözaltına alınmasını 'rezillik' şekilde nitelendirdi.

İngiliz Ulusal Gazeteciler Birliği'nin (NUJ) İletişim Sorumlusu Sarah Kavanagh, Şaşmaz'ın ABD polisince ölümle tehdit edilip gözaltına alınmasına ilişkin haberler karşısında şoke olduklarını belirtti.

Rus insan hakları savunucularından Rusya Vicdan Özgürlüğü Enstitüsü Başkanı Sergey Balıhin, anlatım özgürlüğünün hakim bulunduğu bir yurt şekilde kabul edilen ABD'de gerçekte sıcak vakalarda vazife oluşturan gazetecilerin haklarının korunması açısından kocaman sorunlar yaşandığını söyledi.

Amerikan modelinin fikir ve vicdan özgürlüğünün korunması açısından azami model şekilde kabul edildiğini belirten Balıhin, 'Yine de bu model kötünün iyisi. Bu model, hukuk dalında karşılık bulduğu için iyi kabul ediliyor. Fakat uygulamada bu yasaların göründüğü kadar iyi olmadıkları ortaya çıkıyor. Bu nedenle de polisin gazetecinin hayatını tehdit ettiği fena haller yaşanıyor' dedi. 

Basın Özgürlüğü ve Gazetecilerin Haklarının Korunması Komisyonu üyesi Daniil Dondurey de Şaşmaz'a yapılanları kınayarak 'ABD'de bu gerçek bir tehdit çünkü polislerin silah kullanma hakkı bulunuyor. Bu gazetecinin ciddi tehlike atlattığını düşünüyorum' ifadesini kullandı.

Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı Eflatun Amaşov, Şaşmaz'ın gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Amaşov, şunları kaydetti:

'Dünyanın neresinde olursa olsun, vazife başındaki gazeteciye yapılan hücum kınanmalıdır. Gazeteci, haber hazırlarken, haberini gönderirken engellenmemelidir. Biz Azerbaycan Basın Konseyi olarak, AA muhabiri Şaşmaz'a yapılan saldırıyı ve onun gözaltına alınmasını şiddetle kınıyoruz. Bu tarz vakaları hukuk dışı şekilde değerlendiriyoruz.'

Acilen soruşturma başlatılması çağrısı

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü Amerika Sorumlusu Camille Soulier de gazetecilerin bölgede hedef durumuna gelmesinden kaygılı olduklarını belirterek sorumluların cezalandırılması için acilen soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. 

Bu çeşit saldırıların cezasız kalması halinde yeniden tekrarlanma ihtimali bulunduğuna dikkati çeken Soulier, Missouri eyaleti polis yetkilileri sebebi ile imzalanan, gazetecilerin bu çeşit eylemleri takip ettiği sırada polis sebebi ile korunmasını öngören anlaşmayı bir kere daha hatırlattı.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Kıdemli Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven M. Ellis, ABD'nin, basın özgürlüğüne saygı göstermesi beklenen rejimlere fena misal olduğunu söyledi. 

ABD'nin genel şekilde anlatım özgürlüğünün kalesi şekilde anıldığını ve anayasasında yapılan ilk değişiklikle basın özgürlüğü hakkında müracaat noktası şekilde gösterildiğini kaydeden Ellis, şunları söyledi:

'Ferguson'daki görüntüler, devlet kurumlarının bu özgürlüğe bulunan sadakatlerini sorgulamamıza sebep oluyor. Aynı sürede maalesef dünya genelindeki bir takım rejimlerin, gazetecilerin haber yapma ve kamuoyunu bilgilendirme haklarını zayıflatmasına sebep olabilecektir.'

Gazeteciler hür ve emniyetli bir biçimde çalışabilmeli

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) de Ferguson'da yaşananlara tepkisini yazılı açıklamayla dile getirdi. AGİT, ABD'den Ferguson'daki gösterilerle ilgili haber oluşturan gazetecilerin basın özgürlüğüne saygı duymasını istedi.

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Ferguson semtinde patlak veren gösterilerde gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki göstererek Amerikalı yetkilileri olayların arkasındaki nedenleri bütün yönleriyle incelemeye çağrı ederek 'Ferguson'daki olaylarla ilgili haber yapan gazetecilerin hür ve emniyetli bir biçimde çalışabilmelerinin sağlanmasını istiyorum' ifadesini kullandı.

Amerikan polisinin muamelesi utanç verici

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Amerikan polisinin Ferguson’daki vakalarda gazetecilere yönelik muamelesinin 'utanç verici' olduğunu belirtti.

IFJ Başkanı Jim Boumelha, yaptığı yazılı açıklamada, silahsız genç Michael Brown’ın öldürülmesini protesto eden Ferguson sakinlerine göz yaşartıcı bomba atan polisin, gazetecilere gözdağı verip yerel haber ekiplerine bölgeyi terk etme talimatı vererek askeri takat bu şeklinde davrandığını anlatım etti.

Boumelha, “İşleri Ferguson’da olanları haberleştirmek bulunan gazetecilerin işlerini yapma özgürlüğüne yönelik utanç veren bir saldırıydı” dedi. Polisin yaklaşımının, “korunması gereken hür basına yönelik mühim bir tehdit olduğu” da Boumelha’nın vurguları içinde yer aldı.

Yunanistan'dan AA muhabiriyle dayanışma çağrısı

Yunanistan Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Marios Lolos, AA muhabirinin ABD'nin Ferguson semtinde polis sebebi ile darp edilmesi ve gözaltına alınmasının 'kabul edilemez' bir hal olduğunu vurgulayarak AA muhabiriyle dayanışma çağrısında bulundu.

ABD’nin diğer ülkelere insan hakları dersi vermeden öncelikle kendi içindeki sorunlara yönelmesi gerektiğini anlatım eden Lolos, “Bizde bir deyim vardır; asılmışın evinde ipten söz edilmez. Amerika’nın diğer ülkelerin içişlerini karışmayı ve bu ülkelere demokrasi ihraç etmeyi bırakarak kendi demokratik kurallarını keşfetmesi daha doğru olacaktır” diye konuştu.

ABD'de silahsız siyahi Michael Brown'ın (18) polis tarafından öldürülmesi sonrası, olayların patlak verdiği St. Louis kentinin Ferguson Mahallesi yakınlarında, göstericilerle polisin çatışmasını görüntüleyen AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, polisin katı müdahalesine maruz kalmıştı.

Polis sebebi ile öncelikle ölümle tehdit edilip, yüzüne ve sırtına bastırılarak kelepçe takılan AA muhabiri Şaşmaz, 5 saat hücrede tutulduktan sonra hür bırakılmıştı.

Şaşmaz'a silah doğrultarak, kendisini bir daha görüntülemesi şeklinde AA muhabirini öldürmekle tehdit etmişti. Çevredeki gazetecilere de ''kaldır ellerini'' ve ''geri çekil'' diyerek silahını doğrultmaya devam eden polis memuru meslektaşları sebebi ile hadise yerinden uzaklaştırılmıştı. Polis memuru daha sonra açığa alınmıştı.

ETİKETLER: AA Muhabiri , Gözaltı , Gazateci
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber