Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 21 Ağustos 2014 - 14:14 Yorum: 0

ABD basın özgürlüğü sınavından kalmıştır

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, "Hiç kimse basın özgürlüğü kutsaldır lafı etmesin. ABD başkalarına akıl verirken bin düşünüp, bir laf edecektir. Çünkü bu sınavdan kalmıştır" dedi.

ABD basın özgürlüğü sınavından kalmıştır

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün,  Ferguson'daki olayları takip sırasında başta Anadolu Ajansı muhabiri olmak üzere onlarca gazetecinin gözaltına alındığını belirterek, 'Hiç kimse basın özgürlüğü kutsaldır lafı etmesin. ABD, komşularına ve demokratik ülkelere laf ederken, başkalarına us verirken bin düşünüp, bir laf edecektir. Çünkü bu sınavdan kalmıştır' dedi.

 AK Parti Sakarya Milletvekili de bulunan Üstün, ABD'de siyahi bir gencin polis sebebi ile öldürülmesini ve AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın, buna ilişkin olayları takibi sırasında polis sebebi ile tehdit edilerek, gözaltına alınmasını değerlendirdi.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin St. Louis kentinin Ferguson semtindeki olayların ve aynı olayların, her demokratik ülkede olabileceğini belirtti. 

Olaylar olduktan sonra verilen tepkilere bakılması gerektiğini anlatım eden Üstün, ABD'nin aşırı telaşlanarak, orduyu sisteme müdahale ettirdiğini söyledi. Üstün, 'Demek ki başkalarına devamlı laf eden, us sağlayan bir devlet, demokrasi, ufacık bir şey karşısında telaşlanıyor ve ordusunu uyum içine sokabiliyor. O zaman Türkiye ve dünyanın başka ülkelerinde bulunan olaylara, fazlaca laf etmeye bundan böyle bunların bir yetkisi, us verme, hocalık yapma benzeri bir vaziyeti olamayacaktır' dedi.

'Basın özgürlüğünden dem vuramazsınız'

Bu vakada ABD'nin basın mensuplarına karşı davranışını da gördüklerini anlatım eden Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye'de basın mensupları, polisin yanına kadar girer, gözaltı varsa takip eder, arabaya kadar götürür, tam bir basın özgürlüğü. Bir bakıyorsunuz başta Anadolu Ajansı muhabiri olmak üzere onlarca gazeteciyi gözaltına almışlar. Bir bant çekiyor, bu banttan buraya geçtin diye anında gözaltına alınıyor. O zaman hiç kimse basın özgürlüğü kutsaldır lafı etmesin. Siz Şayet bir hadise karşısında, bu olayla ilgili karar almışsanız, başka özgürlükleri bir kenara bırakabiliyorsunuz. O zaman dünyaya karşı basın özgürlüğünden dem vurmayacaksınız. Bundan sonra  ABD, komşularına ve demokratik ülkelere laf ederken, başkalarına us verirken bin düşünüp, bir laf edecektir. Çünkü bu sınavdan kalmıştır, bu sınavı geçememiştir. Aşırı telaş içine düşmüştür. Orduyu devreye sokacak kadar telaşlanmış ve kontrolü kaybetmiştir. Demokrasi havarisi CNN'nin tutumunu da gördük, olayları çarpıttığı için halk CNN'e de isyan ediyor. '

'ABD demokrasisi açısından bizi endişelendiriyor'

Üstün, olayların, polisin siyahi bir vatandaşı öldürmesinden sonra çıktığına işaret ederek, bu ve benzeri olayların, gerçekte ABD'de olağan olduğunu belirtti.  Üstün, 'Belki ilk kere canına tak ettikleri için böyle bir fiil başlattılar' dedi.

ABD'de siyahi ve göçmenlere karşı ön yargı bulunduğunu kaydeden Üstün, polisi gördükten sonra kesin teslimiyet istendiğini, 'elimi aşağı indireyim, arabadan ineyim, yanlış bir devinim yapayım' lüksünün bulunmadığını ters halde polisin anında alından vurduğunu  söyledi. Üstün, şunları kaydetti:

'Hele hele bu siyahi ve göçmen ise polis adeta bu hareketi bekler, yapın da canınıza okuyayım diye düşünür. Bunlar öteden buyana var. Bu vakalar filmlere konu olur, Avrupa'da anlatılır. Polisin, ABD'de ne kadar acımasız ve orantısız efor kullandığı bundan böyle efsaneleşmiştir. Bu insan haklarına müsait değildir, onların kanunlarına dahi müsait değil. ABD polisinin efsaneleşmiş ama kötü şöhreti bulunan bir yetkisi mevcut yada yetkisi olduğu kabul ediliyor. Bu kanunlarda yazsa dahi yanlış. ABD ilk kez bunu sorgulayan durumla karşı karşıya. Bu vakalar karşısında ne yapacağını bilemedi hemen orduyu devreye soktu. Acaba ABD'de ihtilal mi oldu yok ise demokrasiden mi vazgeçti? Bu görüntü onu gösteriyor.  'Türkiye'deki olaylar, Türk demokrasisi açısından bizi endişelendiriyor' diyorlar. ABD'nin bu bu tutumu, ABD demokrasisi açısından bizi endişelendiriyor. Bundan sonra ABD'ye, siyahi ve göçmenlere karşı tutumundan, ayırımcı eylemlerinden dolayı, basına karşı tutumundan ötürü daha çok baskı gelecektir.'

ETİKETLER: ABD , Basın Özgürlüğü
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber