Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 17 Eylül 2014 - 22:04 Yorum: 0

ABD Irak'a muharip asker göndermeyecek

ABD Başkanı Obama, Irak'a, terör örgütü IŞİD'e karşı karada çarpışmak üzere muharip asker konuşlandırmayacaklarını yineledi.

ABD Irak'a muharip asker göndermeyecek

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan Ordusu'nun Ortadoğu'daki operasyonlarından sorumlu ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) Florida-Tampa'daki ana karargahını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, 'İster Irak ister Suriye'de olsun, bu teröristler El Kaide'nin zaten bildiği bir şeyi öğrenecekler, biz ne diyorsak yaparız. Kolumuz uzundur. Eğer Amerika'yı tehdit ederseniz, kaçacak hiç bir yeriniz olmayacak. Eninde sonunda sizi bulacağız' dedi.

'Bunun sırf Amerika'nın mücadelesi olmadığını ve olmayacağını' belirten Obama, 'Son 10 yılda öğrendiğimiz şeylerden biri, Amerika'nın kati bir farklılık yaratabileceği. Ancak şu noktada net olmak istiyorum; Irak'a konuşlandırılan Amerikan güçlerinin muharip maksadı bulunmamakta ve olmayacak. Kendi devletleri için bu teröristlere karşı savaşan sahadaki Irak güçlerine destek verecekler' diye konuştu.

Üste görevli askerlere hitaben, 'Sizin Başkomutanınız olarak, sizi ve silahlı güçlerimizin arka kalanını Irak'ta yeni bir kara savaşına sokmayacağım' ifadesini kullanan Obama, sözlerine şöyle devam etti:

'Çok kocaman çapta karadan konuşlandırmaların yapıldığı son 10 yılın ardından, sahadaki ortaklarımıza destek şekilde eşsiz kabiliyetlerimizi kullanmak daha etkili, böylece kendi ülkelerinin geleceklerini güvenceye alabilirler. Bu, uzun vadede muvaffakiyetli olacak tek çözüm.

Hava gücümüzü kullanacağız. Ortaklarımıza eğitim ve ekipman sağlayacağız. Onlara tavsiyelerde bulunacağız ve destekçi olacağız. Bu savaşın ilgilendirdiği ülkelerden oluşan geniş bir koalisyona öncülük edeceğiz çünkü bu rahatça 'Amerika IŞİD'e karşı' hali değil; bu, bölge halkının IŞİD'e karşı savaşı, dünyanın çocuklarımız hesabına daha iyi bir ati için IŞİD'in zalimliğini reddetmesi.

Ancak bunu tek başımıza yapmayacağız. Şunu öğrendik ki işleri tek başımıza yaptığımızda ve bu devletlerin halkları bunu kendileri için yapmadığında, biz oradan ayrılır ayrılmaz tıpkı problemleri yine yaşamaya başlıyoruz. Dolayısıyla işleri ayrıcalıklı biçimde yapmamız gerekiyor.'

Bu sebeple son haftalarda bu çabalara destekçi olmak için bir koalisyon inşa etme gayreti içinde olduklarına belli eden Obama, şu temel kadar 40'ı aşkın ülkenin IŞİD'e karşı geniş çaplı harekata ayrıcalıklı bölgelerde yardım sunduğunu belirtti.

Obama, Amerikan istihbarat camiasının bu teröristlerce ABD topraklarına yönelik spesifik bir hücum tehdidinin henüz belirleme etmediğini de kaydetti.

Muhabir: Mehmet Ö. Töroğlu

ETİKETLER: ABD , Iraka , muharip , asker , göndermeyecek
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber