Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 16 Eylül 2014 - 01:04 Yorum: 0

ABD'den IŞİD'e katılımı engelleme arayışı

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, bakanlığının Amerikalıların Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi terör örgütlerine katılmalarını engellemeye yönelik yeni girişim açıkladı.

ABD'den IŞİD'e katılımı engelleme arayışı

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, bakanlığının Amerikalıların Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi terör örgütlerine katılmalarını engellemeye yönelik yeni atılım açıkladı.

Girişimi video mesajıyla duyuran Holder, Adalet Bakanlığının şiddet içeren aşırılıkla savaş etmek için, topluluk temsilcileri, halk güvenliği yetkilileri ve dini liderleri bir araya getirmek şekli ile vatan genelindeki belirgin vilayetlerde bir sıra pilot program başlatacağını bildirdi.

Holder, yeni programların Beyaz Saray, İç Güvenlik Bakanlığı ve Ulusal Terörle Mücadele Merkezi ile ortaklaşa yürütüleceğini belirtti.

'Şiddet içeren aşırılığın oluşturduğu tehdidin, günümüzdeki en acil tehditlerden bir tanesi olduğunu' anlatım eden Holder, 'IŞİD benzeri grupların ortaya çıkması ve çatışmalara katılmak için Suriye ile Irak benzeri devletlere gezi etmeye yeltenen kimi Amerikalıların bulunduğu bilgisinin bulunması karşısında, Adalet Bakanlığı da buna müsait biçimde müdahale ediyor' dedi.

Amerikan makamlarının, FBI benzeri güvenlik ve istihbarat kuruluşları aracılığıyla ABD'den gezi edenler dahil Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçılar konusunda bilgi toplamak için uluslararası ortaklar ve Interpolle çalıştığını dile getiren Holder, vatan dışındaki terör örgütlerine katılmaya çalışan Amerikalı aşırılık yanlılarını belirleme etmeye dönük süreçler tesis ettiklerini kaydetti. 

Holder, tehditleri ortaya çıkmadan saptamak, vatan içerisinde yetişen teröristlerin önünü kesmek ve şiddet yanlısı radikalizme meyilli olanları belirleme edip tutmak için ABD'deki topluluklara yönelik kapsamlı açılım faaliyetlerinde bulunduklarına işaret ederek, 'Ancak daha fazlasını yapabiliriz, yapmalıyız' ifadesini kullandı.

Holder, şöyle devam etti:

'Bugün, Adalet Bakanlığının, vatan genelindeki muhtelif vilayetlerde bir sıra pilot program başlatmak için Beyaz Saray, İç Güvenlik Bakanlığı ve Ulusal Terörle Mücadele Merkezi ile ortaklık kurduğunu açıklıyorum. Bu programlar, mahalli diyaloğu geliştirmek, şiddet içeren aşırılıkla savaş etmek ve en nihayetinde ülkemizin emniyetini korumak için topluluklar içerisinde geniş ortaklık ağları inşa etmek amacıyla topluluk temsilcileri, halk güvenliği yetkilileri, dini liderler ve avukatları bir araya getirecek.'

Holder, yeni atılım çerçevesinde, radikalizmle savaş etmeye yönelik enfazla uygulamaları yaşama geçirme, farkındalığı artırma ve kapsamlı mahalli stratejiler geliştirmeye dönük çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, geçen haftalarda yaptığı açıklamada, IŞİD'in birlikte savaşan 100 dolaylarında Amerikalı'nın bulunduğunun hesap edildiğini söylemişti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber