Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 23 Ekim 2014 - 20:33 Yorum: 0

AB'de enerji ve ekonomi zirvesi

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları enerji ve ekonomi ağırlıklı gündemle toplandı.

AB'de enerji ve ekonomi zirvesi

Brüksel'de iki gün sürecek zirvede liderlerin gündeminde enerjide 2030 hedefleri bulunuyor. AB Komisyonu, 'karbondioksit emisyonunun 1990 yılına nazaran 2030'a kadar yüzde 40 düşürülmesi, yenilenebilir enerjinin payının yüzde 27'ye yükseltilmesi ve yüzde 30 enerji tasarrufu' hedeflerinin belirlenmesini istiyor.

AB böylece aralık başında Lima'da ve istikbal sene Paris'te toplanacak BM iklim değişikliği konferansları öncesinde elini güçlendirerek öteki katılımcılardan bağlayıcı hedefler belirlemelerini istiyor.  AB arasında elektrik üretimini kocaman ölçüde kömürden verici Polonya'nın başını çektiği Doğu Avrupa devletleri ve İngiltere, hedeflerin yumuşatılması ve esnetilmesini istek ediyor. Doğu Avrupalılar bununla beraber enerji hedeflerine yönelikAB mali desteğinin artırılması için lobi yapıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirveye girerken basına yaptığı açıklamada, 'Müzakereler basit olmayacak ve neticeye ulaşabileceğimizi henüz söyleyemem' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise 'Brüksel'de iklim üstüne anlaşma olmazsa nasıl Amerikalıları, Çinlileri ve ya daha fukara devletleri ikna edeceksiniz?' diye sordu.

Enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya çalışan AB, Ukrayna krizi sebebi ile bu kış doğalgaz tedarikinde sıkıntı yaşamaktan tasa ediyor. AB liderlerinin Ukrayna'nın Rusya'ya doğalgaz borcunu ödeyebilmek için 2 milyar dolar kredi talebini de görüşmeleri bekleniyor.

Liderler, enerjiye ilaveten ekonominin vaziyetini ve Ebola salgınıyla mücadeleyi gündeme alacak.

Bu sabah yüksek tansiyon sebebi ile burnu kanayınca Brüksel'de hastaneye kaldırılan ve tedavisinin arkasından otelinde istirahat eden Rum önder Nikos Anastasiadis'in katılmayacağı zirvede, Rum yönetimini Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras temsil ediyor. Taleplerini yazılı biçimde zirveye sunan Anastasiadis'in Akdeniz'deki sözde münhasır ekonomik bölgelerine Türkiye'nin 'müdahalesine' karşı destek istediği belirtiliyor.

Taslak zirve kararlarında, AB'nin 'Doğu Akdeniz'de yeni tansiyondan ciddi tasa duyduğu' belirtilerek Türkiye'ye, Rum yönetiminin 'egemenlik haklarına saygı göstermesi' çağrısı yapılmaktadır ve var olayların Kıbrıs problemine kapsamlı çözümün her zamankinden daha mühim duruma geldiği anlatım ediliyor.

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş

ETİKETLER: ABde , enerji , ekonomi , zirvesi
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber