Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 22 Temmuz 2014 - 20:10 Yorum: 0

AB’den Rusya’ya yeni yaptırımlar yolda

AB dışişleri bakanları, Rusya’ya yönelik yaptırım listesini genişletme ve hedef odaklı yaptırım çalışmalarını hızlandırma kararı aldı.

AB’den Rusya’ya yeni yaptırımlar yolda

Malezya Havayolları’na ait bir yolcu uçağının düşürülmesi sebebiyle yeni bir ebat elde eden Ukrayna krizi bağlamında Rusya ile ilişkileri gözden geçiren Avrupa Birliği (AB), var yaptırım listesini genişletme ve hedef odaklı yaptırımlara ilişkin çalışmaları hızlandırarak Perşembe gününe kadar tamamlama kararı aldı.

AB dışişleri bakanları sebebi ile alınan karar çerçevesinde, AB Komisyonu ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a bağlı çalışan Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS), aralarında anamal piyasalarına erişim, savunma, çift kullanımlı mallar, duygulu teknolojiler ve enerjinin de olduğu bölgelerde mümkün hedef odaklı yaptırımlara ilişkin bir liste hazırlayacak ve fiil önerisinde bulunacak.

Uçağın düşürülmesi sebebiyle bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan AB Dışişleri Konseyi sonrasında yayınlanan netice bildirisinde, ayrılıkçı gruplara, bir güvenlik koridoru aracılığı ile kaza sahası ve çevresine derhal, tam ve güvenli erişimin güvence altına alınması ve kaza alanındaki unsurlara dokunulmaması çağrısı yapıldı.

Kazayla ilgili tüm unsurların hemen ve müdahale olmadan uluslararası soruşturmanın erişimine açılmasını talep eden AB, uçağın düşürülmesinde direkt ve ya dolaylı sorumluluğu olanların adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Kaza alanına erişim için Rusya’dan ayrılıkçı gruplar üstündeki etkisini kullanmasının istendiği netice bildirisinde, bu ülkeden Ukrayna sınırından silah ve militan geçişini durdurması ve hudut bölgesindeki birliklerini çekmesi istendi.

Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Ashton, AB sebebi ile dile getirilen taleplerin yerine getirilmemesi, hemen ve tam işbirliği olmaması biçiminde yaptırım paketinin gecikmeksizin devreye sokulacağını belirtti.

Ashton, Rusya’ya yönelik mümkün yeni yaptırımların hangi formatta devreye sokulacağının da perşembe günü netleşeceğini anlatım etti.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in, 'derin hüzün ve giderek artan öfkenin' şekillendirdiğini anlatım ettiği toplantıdan sonra İzah oluşturan AB Dönem Başkanı İtalya’nın Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Rusya’dan net mesaj gelmemesi biçiminde daha çok yaptırımın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Rusya’ya katı yaptırım uygulanmasını gerektiğini savunan ülkeler içinde yer piyasa Polonya’nın  Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski de AB’nin yasa uzmanlarının ayrılıkçılar sebebi ile ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin terörist ilan edilip edilemeyeceğini inceleyeceklerinin altını çizdi.

Muhabir: Güven Özalp

ETİKETLER: ABn , Rusya’ya , yeni , yaptırımlar , yolda
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber