Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 22 Ekim 2014 - 13:33 Yorum: 0

AB'ye uyumu konusunda tereddüdüm yok

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, yeni yargı paketinin AB ülkelerindeki uygulamalara tam olarak uyumu konusunda bir tereddüdü olmadığını belirtti.

AB'ye uyumu konusunda tereddüdüm yok

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye ile yeni fasıl açılmaması yönündeki talebinin AB nezdinde reddedilmesini beklediklerini belirterek 'Bu biçimde AB, gerçekten bize karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olur' dedi.

Bakan Bozkır, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'u bakanlıktaki makamında kabul etti.

Kabul esnasında gazetecilerin sorularını cevap veren Bozkır, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin yarın yapılacak AB Zirvesi'nde Türkiye'yi kınayacağını ve Türkiye ile hiç bir yeni faslın açılmasına izin vermeyecekleri yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak, Rum yönetiminin kararının AB arasında ele alınması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

'AB sürecimizi Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bu çeşit birden çıkışlarından veyahut da bu süreci tahakküm altına almasına hiç bir biçimde izin vermeyiz' diye Bozkır, şöyle devam etti:

'Biz kendi işlerimizi yapıyoruz. AB sürecini ilerletiyoruz. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin fasılları açmama anlamında talebinin AB nezdinde reddedilmesini bekliyoruz. Bu biçimde AB, gerçekten bize karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Bu çerçevede biz başlattığımız süreci tıpkı kararlılıkla tıpkı güçte devam ettireceğiz. Fasıllar Türkiye'de açılmışçasına ilerletilmektedir. Bundan en ufak bir tereddüdümüz ve sıkıntımız da yoktur. Önümüzdeki 2 sene zarfında zaten tüm fasılları hem açmış hem kapamış noktasına geleceğiz.'

AB vize muafiyeti süreci

Bozkır, AB Komisyonu vasıtası ile yayımlanan Türkiye'nin vize muafiyeti süreciyle ilgili rapora ait şekilde da Türkiye'nin imzaladığı arka kabul anlaşması ve vizelerin % kaldırılmasına yönelik vize diyaloğu sürecinin taraf yana yürümesi gereken ve bugüne kadar da sorunsuzca yürüyen bir süreç olduğunu belirtti.

Vize muafiyeti sürecine ait raporu müspet bulduklarını anlatım eden Bozkır, raporda teknik ve neticeye yönelik hususlara katıldıklarını açıkladı.

Raporun yol haritası için de mühim bir merhale olduğunu kaydeden Bozkır, Komisyon'un üç sene boyunca benzer raporlar yayımlayacağını ve en son etapta da Türkiye ile vizelerin kaldırılıp kaldırılmayacağı anlamında Konsey'in karar vereceğini söyledi.

Vize muafiyeti anlaşmasıyla bağlantılı şekilde da arka kabul anlaşmasının yürürlüğe gireceğine işaret eden Bozkır, 'Şayet vizeler kalkmadığı takdirde Türkiye'nin 6 ay arasında arka kabul anlaşmasını feshetme hakkı da mevcuttur' diye konuştu.

Bakan Bozkır, Komisyon'un raporunda Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 70'e yakın beklentiden sırf 9'unun henüz tam şekilde yerine getirilmemiş göründüğünü, arka kalanların ise ya % ve ya azda olsa yerine getirildiğinin raporda yer aldığını aktardı.

Bozkır şöyle devam etti:

'Vize taleplerinin karşılanmasında da müspet görüntüler var. Türk vatandaşlarının vize taleplerinin reddedilen kısmı geçtiğimiz sene yüzde 7,5'ken bu sene yüzde 6 dolaylarına indi. İllegal göçte de mühim fasıla katediliyor. 2011'de 700 iken geçen sene bu 300 civarına indi. Yani işbirliğimizin ve müspet neticeye doğru ilerlememizin iyi gittiğinin göstergeleri.'

Yeni yargı paketi

Yeni hukuk tasarısının AB ile uyumlu olup bulunmadığı yönündeki bir soruya ise Bakan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun paketle ilgili detaylı açıklamalar yaptığını ve Bakanlar Kurulu'nda takribî 7 saat paketi görüştüklerini söyleyerek 'AB Bakanı şekilde bu paketin AB müktesebatına uyumu veyahut da AB ülkelerindeki uygulamalara tam şekilde uyumu konusu için bir tereddüdüm yok. Zaten tüm çalışmaları da İçişleri Bakanımızla müşterek yürüttük' yanıtını verdi.

Yasayla Türkiye'nin mühim bir reformu gerçekleştireceğine dikkati çeken Bozkır, 'Uzun vakitten bu güne jandarmanın sivil yönetimle birlikteliği gündemdeydi ve bu yasayla müşterek jandarma bundan böyle sivil kurumlara bağlanıyor. Çok mühim bir reformdur' diye konuştu.

Gösterilerde 40'a yakın vatandaşın vefat ettiğini hatırlatan Bozkır, molotofkokteyli atmanın tüm dünyada suç olduğuna işaret etti.

Bozkır, 'Gerçekten yüzü maskeli şahısların elinde molotofkokteyli ile gösterilerde şahısların hayatına, binalara, arabalara kastetmesi hiç bir biçimde kabul edilemez ve bunun tüm dünyada benzer uygulamaları vardır. Eğer bir düşünce izhar edilecek toplantıysa veyahut gösteri ise şahısların yüzünü gizleme gereksinimi yoktur. Bu çerçevede tahsil edilen önlemler dünyadaki, Batı'daki uygulamalara uygundur. Benim şahsen en ufak bir tereddüdüm yoktur' dedi.

Bakan Bozkır, Alman Büyükelçi Pohl'un yanı dizi Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius'u ve Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei'yi bakanlıktaki makamında ayrı ayrı kabul etti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber