Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 22 Aralık 2014 - 11:18 Yorum: 0

Acı ve yalnızlıklarını bu kurslarla unutuyorlar

Eşlerini kaybettikten sonra yalnız kalan, karamsarlığa bürünen ya da emekliliklerinin ardından ''bir işe yaramıyormuş'' gibi düşünen çok sayıda kişi, ASMEK'in açtığı kurslarla ikinci baharlarını yaşıyor

Acı ve yalnızlıklarını bu kurslarla unutuyorlar

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR - Emekli olduktan ya da eşini kaybettikten sonra yalnız kaldığını hisseden insanlar, el işi, resim, cam işleme, bilgisayar gibi kurslarla hayata yeniden bağlanıyor. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Antalya Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (ASMEK), sadece meslek kazandırmıyor, acılarını ya da yalnızlıklarını unutmak isteyenler için de bir terapi sunuyor. 

Yaklaşık 2 yıl önce eşini kaybeden ve bu nedenle kendisini 8 ay boyunca eve kapatan 60 yaşındaki Aysel Nergiz, ASMEK'in hayata bağladığı kursiyerlerinden biri. Eşini kaybettikten sonra kendisini çok yalnız hissettiğini, ekmek almak için bile dışarıya çıkmadığını anlatan Nergiz, yaklaşık 1 yıl önce tanıştığı kurslarla kaybettiği hayat sevincine yeniden kavuştuğunu söyledi. 

Kursta kendisini 6 yaşında okula yeni başlayan çocuklar gibi hissettiğini dile getiren iki çocuk annesi Nergiz, "Eşimi kaybettiğimde hayata küsmüştüm, buraya gelmeseydim belki yatakta yatıyor olabilirdim. Birçok hastalıkla uğraşıyorum ama buraya gelince hepsini unutuyorum, hiçbir hastalığım aklıma gelmiyor" dedi. 

Folyo, çiçek, dokuma kurslarına katılan Aysel Nergiz, gücü yettiği kadar farklı alandaki kurslara da gideceğini belirtti. Yaptıkları eserleri başkalarına hediye etmeyi çok sevdiğini söyleyen Nergiz, "Bu kurslar insanlara para kazanmanın da yollarını açıyor ama benim paraya ihtiyacım yok, sevdiklerime hediye ediyorum. Onlar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum" diye konuştu. 

- Resim kaçış noktası oldu

Devlet memurluğundan emekli olduktan sonra özel sektörde çalışan ancak umduğunu bulamayan 67 yaşındaki Necati Turan da sıkıntılarından kaçmak için kurslara sarılan kursiyerlerden. Emekli olduktan sonra iş hayatında önemli kayıplar yaşadığını anlatan Turan, kuzeninin önerisi ile ASMEK bünyesinde resim yapmaya başladığını kaydetti. 

Fırçayla tuvale attığı çizgilerle sıkıntılarından uzaklaştığını dile getiren Turan, "Büyük sıkıntılar yaşadım ama resim benim için önemli bir kaçış oldu. İnsan, resimle uğraşınca stres falan hiçbir şey kalmıyor, bununla uğraşırken hiçbir problem aklınıza gelmiyor, benim için gerçek bir terapi oldu" dedi. 

İki çocuk babası Necati Turan, bitirdiği tablolarını da çocuklarına ya da arkadaşlarına hediye ettiğini söyledi. 

- Yalnızlığını kurslardaki arkadaşlarıyla gideriyor

Mersin'den gelerek Antalya'ya yerleşen emekli öğretmen İfakat Parlak da Antalya'da hiçbir arkadaşı ve dostu olmadığı için büyük bir yalnızlık çektiğini ifade etti. Yalnızlığını gidermek için arayışa giren ve ASMEK kursları ile tanışan Parlak, sadece resim yapmayı öğrenmediğini, kurs ile çok sayıda arkadaş kazandığını belirtti. 

Resmin ruhunu dinlendirdiğini dile getiren Parlak'ın hedefi ise resim atölyesi açarak öğrenciler yetiştirmek. 

- İğneye iplik takmasını bilmezken, şimdi çeyiz yapıyor

Yaklaşık 7 yıl önce eşini kaybeden ve emekli olduktan sonra "emekli işe yaramaz" algısına kapılan 56 yaşındaki Sultan Taşlıarmut da ASMEK ile üretken hale gelen kursiyerlerden. Emekli olduktan sonra 11 yıl evde boş vakit harcadığını anlatan Taşlıarmut, yaklaşık 2 yıl önce tanıştığı ASMEK ile kendini daha iyi hissetmeye başladığını kaydetti. 

Kursta dikiş eğitimi aldığını dile getiren Taşlıarmut, "İğneye iplik takmasını bilmeyen bir insandım, dikiş ile uğraşacağım hiç aklıma gelmezdi. Şimdi elimle, emeğimle, gözümün nuruyla isteyerek, severek torunumun odasını bitirdim, kızımın çeyizini yapıyorum. Emekli olsak da bu tür aktivitelerle işe yaradığımızı görüyorum" diye konuştu. 

Taşlıarmut, ölünceye kadar kurslarda yeni bir şeyler öğrenmeye devam edeceğini belirtti. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber