Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 22 Ekim 2014 - 11:43 Yorum: 0

Açık hava müzesi gibi köy

Karaman'da, sağlık ocağının bahçesi ve birçok evin duvarlarındaki eski taşlar ve mezar stelleri ile açık hava müzesini andıran Muratdede köyündeki tarihi eserler, üniversite tarafından kayıt altına alınıyor

Açık hava müzesi gibi köy

KARAMAN (AA) - MEHMET ÇETİN - Karaman'da, sağlık ocağının bahçesi ve evlerin duvarlarındaki eski taşlar ve mezar stelleri ile açık hava müzesini andıran Muratdede köyünde, üniversite tarafından tarihi eserlerin kayıt alınması için çalışma başlatıldı.

Eski adı "Masdat" olan merkeze bağlı köyün çevresinde onlarca Roma ve Bizans yerleşkesine rastlamak mümkün. Buralarda bulunan üzeri motifli mezar stelleri ve taşlar yıllar içinde köylüler tarafından, evlerin yapımında kullanılmış. Birçok mezar steli ise sağlık ocağının bahçesinde sergileniyor.

Köyün sokaklarında dolaşırken, kireçle badana yapılmış bir evin duvarında gülümseyen bir yüz, başka bir evin duvarında el ele tutuşmuş insan figürleri, üzerinde yazıtlar veya değişik motifler bulunan taşlar görülebiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda bölgede yüzey araştırmaları yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden bir ekip, köyde geniş çaplı çalışma başlattı. Köy hakkında bilgi toplayan, envanter çalışması yapan ekip, bunları bir yayın haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muratdede köyünde antik bir kentin varlığını saptadıklarını söyledi.

 Antik kent hakkında detaylı bilgiye ulaşamadıklarını anlatan Aşkın, "Henüz bu hususta bize bilgi verecek yazılı belge elimize geçmedi. Dikkati çeken en önemli arkeolojik buluntular mezar taşları ve stelleri. Kalıntılar genellikle Roma dönemine ait. Milattan sonra 3. ve 4. yüzyıla tarihlenmekte. Çok sayıda kalıntı var" diye konuştu.

- "Bahçe küçük bir müze görünümünde"

Mezar stellerinde aile betimlemeleriyle karşılaştıklarını belirten Aşkın, şunları kaydetti:

"Erkek figürleri genellikle diz hizasında biten uzun bir elbise giymiş motifler. Bunlara tipik Romalı diyebiliriz. Kadın figürlerinde ise altta ince uzun bir elbise, üstte ise başı da kapatacak şekilde tasarlanmış kalın giysi taşıdıklarını görmekteyiz. Bir kısmı köydeki sağlık ocağının bahçesine getirilmiş. Bahçe küçük bir müze görünümünde. Birçok stel, evlerin duvarlarında süsleme aracı olarak kullanılmış. Bu şekilde kullanılmaları, stellerin günümüze kadar sağlam olarak gelmesine yardımcı olmuş."

Aşkın; buluntuların, bölgede kendine has bir sanatın olduğunu gösterdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Mezar stellerinde dikkatimizi çeken bir başka unsur da figürlerin sağ ellerini göğüs hizasında tutuyor olması. Bunun saygı veya dinle ilgili bir duruş şekli olduğunu söylemek mümkün. El ele tutuşmuş insan figürleri var. Bunlar kadın, erkek veya çocuk. Bu bölgeye has bir tasvir sanatı diyebiliriz. Bu tasvirler o dönem halkın yaşayışı, giyim tarzı hakkında bilgi veriyor."

- "Birkaç ay içinde yayınlanacak"

Köyün bu haliyle bir açık hava müzesini andırdığını dile getiren Aşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede çok sayıda yerleşim yeri var. Tarihi kalıntıları yayın haline dönüştürmek için çalışmaya başladık. Belgeleme çalışmalarını tamamladık. Birkaç ay içerisinde bu çalışmalar yayınlanacak. Gelecekte çok daha ilginç buluntuların ortaya çıkacağına inanıyoruz. Çalışmalar sonucunda bölge, herkesin merakla gezip göreceği, ülke turizmine hizmet verecek önemli bir merkez haline gelebilir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber