Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 25 Ekim 2014 - 13:03 Yorum: 0

Açık kapı politikamızı sürdüreceğiz

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, "Açık kapı politikamızı devam ettireceğiz, sınırlarımıza kim gelirse gelsin dinine, ırkına, mezhebine bakmadan mazlumları kabul edeceğiz" dedi.

Açık kapı politikamızı sürdüreceğiz

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç harp itibarı ile kişilerin uzun zamandır iri problem çektiğini belirtti.

Bu süreçte Türkiye'nin 'örnek teşkil edilecek bir duruş' sergileyerek 2 milyona yakın sığınmacıya kapılarını açtığını anımsatan Üstün, misafirler için büyük çaba sarf edildiğini aktardı.

Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalar itibarı ile 40 günde  yaklaşık 200 bin Suriyeli Kürt'ün Türkiye'ye geçtiğini hatırlatan Üstün, sığınmacıların sorunsuzca ortama kavuşturmak için gece gündüz çalışıldığını vurguladı.

Suruç'a 20 bin benlik kamp yapılacağını hatırlatan Üstün, şunları kaydetti:

'Misafirlerimizi daha sıhhatli ve donanımlı alanlara yerleştireceğiz. Çok kısa vakitte bu kampı faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bunun birlikte yeni bir kamp yapılma vaziyeti da var. Dolayısıyla biz açık kapı politikamızı devam ettireceğiz, yani sınırlarımıza kim gelirse gelsin dinine, ırkına, mezhebine, meşrebine, kimliğine görmeden bu mazlumları kabul edeceğiz. Onun için yeteri kadar yaz ve kış şartlarına müsait çadır ve konteyner kentler inşa edeceğiz.'

Çocukların eğitim durumu

Türkiye'nin 4 yıla yakın süredir mültecileri ağırladığını dile getiren Üstün, oluşturulan barınma merkezlerinde çocuklardan kadınlara kadar hepimizin ayrı ayrı düşünüldüğünü anlatım etti.

Üstün, son gelen mültecilerin iri bölümünün çocuklardan oluştuğuna işaret etti.

Türkiye'deki kampların tamamında eğitimin bütün hızıyla sürdüğünü izah eden Üstün, 'Bu çocukların bilgisiz kalmaması gerekir. O bakımdan en kısa vakitte son vakalarda Türkiye'ye gelen yavrularımızın da eğitim almaları için lüzumlu bütün tedbirleri alacağız. Kayıt merkezi bu işi kolaylaştırmak için kurulmuş, burada sığınmacılara hüviyet verilecek ve arkasından daha sağlıklı kamplara nakledilecekler' ifadelerini kullandı.

Tarihte Kürt, Türk ve Arabın uzun yıllar kardeşçe yaşadığını aktaran Üstün, sığınmacıların evlerine dönmesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber