Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 01 Eylül 2016 - 09:48 Yorum: 0

Adana ile Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulacak

Adana "Beyrut Projesi" ile yeni bir turizm ve ticaret hamlesine hazırlanıyor.

Adana ile Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulacak

Adana "Beyrut Projesi" ile yeni bir turizm ve ticaret hamlesine hazırlanıyor. Adana Ticaret Odası ile Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş. (ATAK) tarafından ortaklaşa başlatılan proje kapsamında, Adana ve Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulması için ilk adım atıldı.

İki şehir arasındaki turizm ve ticaret hacmini maksimum seviyeye çıkarmak üzere ATO ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ile ATAK Genel Müdürü İlhami Günsel tarafından Beyrut'ta bir dizi temas gerçekleştirildi. Adana, planlanan bu işbirliği ile Ortadoğu'ya açılmak için önemli bir mesafe alacak.

Beyrut Projesi'nin hazırlık adımı olan iki günlük Beyrut temasları kapsamında; T.C. Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, T.C. Beyrut Ticaret Müşaviri Emine Lekesiz, Lübnan Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Muhammed Şukeyr, Lübnan Turizm Federasyonu Başkanı Pierre Achkar, Lübnan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Jean Abboud ve beraberlerindeki üst düzey yetkililerle bir dizi toplantı yapıldı.

T.C. Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Ticaret Müşaviri Emine Lekesiz'in de destek verdiği toplantılarda Adana'nın Beyrut ile turizm ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi için mevcut avantajlar anlatıldı, ortak yol haritası çizildi.

Lübnan Turizm Federasyonu Başkanı Pierre Achkar, Lübnan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Jean Abboud ve üst düzey sektör yetkilileri ile yapılan çalışmada Adana destinasyonu anlatılırken, Adana ile Beyrut arasındaki direkt tarifeli seferler ile Mersin-Beyrut limanları arasındaki konteyner gemi seferlerinin, karşılıklı turistik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde çok etkili olacağı kaydedildi. Ayrıca, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde çok etkili olan Lübnan ticaret diasporasının projeye önemli katkı sağlamak üzere harekete geçirileceği bildirildi.

Öte yandan, Lübnan'ın önde gelen turizmcilerinin, şehri incelemek ve Adana'daki acenteler, oteller ve sektör yetkilileri ile bire bir görüşmek üzere Ekim ayında Adana'ya bir ziyaret gerçekleştirmeleri kararlaştırıldı.

Beyrut Ticaret, Sanayi ve Tarım Odalar Federasyonu Başkanı Muhammed Şukeyr ve üst düzey federasyon yetkilileri ile gerçekleştirilen toplantıda ise Adana'da üretilen ürünlerin Lübnan pazarına satışı ve Lübnanlı işadamlarının Ortadoğu ve Afrika pazarlarındaki güçlü ticaret ağının ortaklaşa kullanılması konusunda mutabakata varıldı. Adana heyetinin ziyaretinden duyduğu mutluluğu vurgulayan Beyrut Ticaret, Sanayi ve Tarım Odalar Federasyonu Başkanı Muhammed Şukeyr, ticari ilişkilerin Lübnan ile Türkiye'yi birbirine bağladığını ve ilişkileri güçlendiğini belirterek, "Türkiye'nin güçlü olması Lübnan'ın da güçlenmesi anlamına gelir. Türkiye'nin istikrarlı ve güçlü olması bölgeyi de güçlü hale getirir" ifadelerini kullandı.

Toplantıda, her iki tarafın işadamları heyetlerinin önümüzdeki günlerde Adana ve Beyrut'ta bir araya bir araya gelmelerinin sağlanması konusunda da görüş birliğine varıldı.

Beyrut temaslarının ardından ortak bir açıklama yapan ATO ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ve ATAK Genel Müdürü İlhami Günsel, görüşmelerin son derecede verimli geçtiğini ve gelecekte Adana ve Beyrut arasında ekonomik bir köprü kurma konusunda umutlu olduklarını vurgularken, "İki şehir arasında ticari potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Lübnan'ın Ortadoğu ve Afrika ile geçmişe dönük bağlantısı var. Bundan istifade ederek Türkiye'de üretilen malların Lübnan üzerinden Ortadoğu ve Afrika'ya ulaştırılması konusunda işbirliği yapabiliriz. Bunun dışında Adana firmalarının, Lübnan'ın katılacağı Ortadoğu'daki fuarlara katılımlarını da organize edebiliriz. Her gün karşılıklı uçak seferleri, vize serbestliği ve başka imkanlar var. Bu önemli imkanları mutlaka değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Beyrut Ticaret Odası'nın rakamlarına göre, 2015'te Lübnan Türkiye'den, farklı kalemlerde, 656 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Lübnan'ın Türkiye'ye ihracatı ise 78 milyon dolar oldu. Geçen yıl Türkiye'ye gelen Lübnanlı turist sayısının ise 500 binden fazla olduğu kaydedildi.

Adana ile Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulacak

Adana ile Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulacak

Adana ile Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulacak

Adana ile Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulacak

Adana ile Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulacak

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber